Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Sekulić čuti pritisk, a ne zato, ker ne ve, do kdaj bo selektor

Po zadnjih tekmah v kvalifikacijah za eurobasket 2022 se bo klop slovenske reprezentance uradno spraznila.
Jaka Blažič je prvi strelec moštva tudi v slovenski reprezentanci. FOTO: KZS
Jaka Blažič je prvi strelec moštva tudi v slovenski reprezentanci. FOTO: KZS
17. 2. 2021 | 06:00
3:52
V nenavadnem položaju se je znašel Aleksander Sekulić pred zadnjima tekmama slovenske košarkarske reprezentance – jutrišnjo z Madžarsko in sobotno z Ukrajino – v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2022. Novembra lani je v kritičnih razmerah prevzel selektorsko krmilo ter z zmagama nad Avstrijo in Ukrajino v Stožicah poskrbel, da bodo lahko prvaki stare celine branili prestol na igrišču. Naslednja dvoboja v zaprtem mehurčku v Kijevu pa bi lahko bila zanj že zadnja v tej vlogi.

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije mu je namreč podelil mandat le do konca kvalifikacij in že do bojev za olimpijske vozovnice na turnirju v Kaunasu med 29. junijem in 4. julijem bi lahko izbrano vrsto vodil nov selektor. Predsednik KZS Matej Erjavec je po zagotovitvi mesta na 41. eurobasketu, ki ga bodo skupaj pripravile Češka, Gruzija, Italija in Nemčija, zagotovil, da dopušča vse možnosti in pri tem je doslej tudi ostalo.
 

V Kijevu najtežji možni oviri


»Kako naprej? Počakajmo. Najprej na konec kvalifikacij za EP, nato tudi na to, kako bo urnik lige NBA vplival na olimpijske kvalifikacije. Sekulić je upravičil zaupanje. V dveh korakih nas je pripeljal tja, kamor smo želeli, in je resen kandidat za selektorsko mesto tudi v prihodnje,« je pojasnil Erjavec.

Aleksander Sekulić (kleči) načrtuje v Kijevu še dve zmagi. FOTO: FIBA
Aleksander Sekulić (kleči) načrtuje v Kijevu še dve zmagi. FOTO: FIBA


Sekulića v Kijevu čakata najtežji možni oviri. Še vedno neporažena Madžarska je Sloveniji zadala edini poraz v kvalifikacijah za EP – s 77:75 februarja lani v Sombotelu, ko je naše košarkarje vodil Rado Trifunović – in bo tudi tokrat izjemno nabrušena, saj si zaradi dveh preloženih tekem še ni dokončno priigrala vstopnice za eurobasket. Ukrajina si je medtem že zagotovila mesto na prvenstvu stare stare celine, a bo na domačem igrišču nedvomno storila vse, da bi se Slovencem oddolžila za stožiški poraz s 73:84.

Branilci evropskega naslova morajo zato poiskati svoje izzive. Vsaka zmaga denimo prinaša točke za lestvico FIBA, po kateri bodo določili kakovostne bobne pred žrebanjem skupin za EP, svojo priložnost pa čutijo tudi vabljeni na zadnji kvalifikacijski tekmi.
 

Osmerica iz Slovenije, štirje iz tujine


Za razliko od novembrskega cikla pogrešajo Jordana Morgana, drugega strelca moštva za Jako Blažičem in prvega skakalca v dosedanjih nastopih, saj se moral ukloniti pritisku Unicsa Kazana, in Matica Rebca. Med tokratnimi izbranci močno prevladujejo košarkarji slovenskih klubov. Pet (kapetana reprezentance Eda Murića, Blažiča, Luko Rupnika, Alena Hodžića in Žigo Dimca) jih je prispevala Cedevita Olimpija, dva Krka (Luko Lapornika in Jana Kosija) in enega Helios Suns (Blaža Mahkovica). Iz tujine prihajajo le Gregor Hrovat (Cholet), Jan Špan (Gipuzkoa), Jurij Macura (FMP) in Miha Lapornik (Den Bosch).



»Želeli smo sestaviti podobno moštvo kot novembra. Verjamem v kontinuiteto, in če vztrajamo pri podobni reprezentanci, lahko naredimo to, kar si vsi želimo. Resda v ekipi ni Morgana, toda pod košema imamo Dimca in Macuro, ki bosta lahko pokazala svoj potencial. Osebno čutim pritisk, a ne zato, ker bi razmišljal o prihodnosti. Želim, da bi se predstavili javnosti v čim lepši luči. Smo na dobri poti,« je zagotovil Sekulić, za katerim je uspešen konec tedna. Z Nymburkom, pri katerem deluje kot pomočnik glavnega trenerja Orena Amiela, je namreč osvojil češki pokal.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine