Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Še enkrat so skrivali orožja, ki jih omogoča mladost

Košarkarji Petrola Olimpija so v prvem kolu Fibine lige prvakov vodili proti Strasbourgu le v uvodni četrtini, v nadaljevanju so zaostajali že za 19 točk.
Tudi Blaž Mesiček je ostal v senci izkušenega Alija Traoreja (desno). FOTO: Tomi Lombar
Tudi Blaž Mesiček je ostal v senci izkušenega Alija Traoreja (desno). FOTO: Tomi Lombar
Eduardo Brozovič
9. 10. 2018 | 21:30
4:55
Tri poraze so doživeli košarkarji Petrola Olimpije v uvodnih štirih uradnih tekmah sezone in ob začetku Fibine lige prvakov je prišel na vrsto še četrti. Po Laktaših, Tivoliju in Beogradu so se spotaknili še v matičnih Stožicah, saj je bil Strasbourg precej bolj konkreten, domiseln in raznovrsten od gostiteljev, ki so vodili le v prvi četrtini; skupno le za pičle tri minute in 13 sekund.

Razočaranj naveličano ljubljansko občinstvo včeraj pričakovano ni drvelo v največjo slovensko dvorano; tako kot v prejšnjih sezonah taktično čaka na pozitivne rezultatske signale iz Stožic. Na skromno zapolnjenih tribunah sta se sicer pojavili kar dve navijaški skupini, vendar sta se obe hitro nalezli vzdušja na parketu, ki se z izjemo v uvodni četrtini ni odvijalo v prid Petrola Olimpije. Tako kot lani je vstopila v tretje najmočnejše klubsko tekmovanje v Evropi s porazom proti Strasbourgu, a tokratni je bil še bolj boleč kot lanski v gosteh z 69:83 z dvakrat cenejšo zasedbo. V Ljubljani je takrat isti tekmec celo klonil, čeprav je imel precej večji nabor nadpovprečnih košarkarjev, kot jih ima zdaj.

Francozi so letos bistveno nižji od slovenskih prvakov, a so marsikaj nadomestili z odločnostjo, hitrostjo in agresivnostjo, torej z atributi, ki bi morali biti orožje mladih varovancev Zorana Martiča. Gostje so brez večjih težav izenačili razmerje moči pri skokih, saj je nekaj žog pod tekmečevim obročem ujel celo 172 cm visoki Ludovic Beyhurst, bili so uspešnejši pri tranzicijskih akcijah, prodorih in metih s srednje razdalje. Sprva so imeli težave le s trojkami, a preden so zadeli prvo v enajstem poskusu in v 18. minuti tekme, so že postorili marsikaj. Vzpostavili so ritem igre, ob katerem se jim zmaga skoraj ni mogla izmuzniti iz rok.
 

Upov konec že v tretjem delu


Olimpijin napad namreč ni imel vseh potrebnih razsežnosti in za nameček so ga hromile številne izgubljene žoge, obramba pa je delovala po načelu, počakajmo še malo, saj bo Strasbourg že popustil. Vendar ni, predvsem pa se ni premagal kar sam od sebe.

Odločilni napad so gostje začeli že v drugi četrtini, ki so jo dobili s 27:13 in po vodstvu s 56:41 ohranili varno razdaljo pod vodstvom 33-letnega centra Alija Traoreja, ki se je izkazal z metom iz igre 10:12, in krila Nicolasa Langa (za dve 4:6, za tri 4:8). Olimpijina igra je medtem ostala v okvirih posamičnih prebliskov branilcev Jana Špana (za dve 1:2, za tri 3:4) in Blaža Mesička (za dve 6:8, za tri 0:2) ter truda Mirze Begića. Domači kapetan je bil edini dorasel svoji nalogi na obeh straneh igrišča, bil je domala osamljen pri pokrivanju prostora pod Olimpijinim obročem in s štirimi blokadami odganjal tekmece, drugi pa niso mogli prikriti svoje naivnosti in želje po čim boljši osebni statistiki. Upi na zasuk so zato splahneli že sredi tretje četrtine po znižanju zaostanka na 50:60. Ta del tekme je minil ob velikem prepihu domačega moštva, semafor pa je kruto kazal, da se je razlika povečala še za dodatni dve točki.

Zadnja četrtina ni prinesla čudeža. Petrol Olimpija je imela na voljo dve možnosti, da poskusi ublažiti poraz in vsaj delno popravi skromen vtis ali se prepusti malodušju in doživi manjši polom. Pri rezultatu 56:75 je kazalo na drugi scenarij, a slednjič je obveljal prvi in Zoran Martič je priznal: »V drugi četrtini smo igrali res slabo, saj so gostje unovčili svoje prednosti v telesni moči in izkušnjah. Nato so le zrelo branili prednost. Mi se v usodnih desetih minutah nismo znašli niti v obrambi niti v napadu. Povsem smo izgubili ritem in omogočili Francozom, da so si okrepili samozavest.« O morebitni dodatni okrepitvi, dirigentu Scottieju Reynoldsu, ni želel razpredati: »Ko bomo dobili potrebne dokumente, bo več jasno ...«

Prekaljeni strateg Vincent Collet je razkril pogled s klopi Strasbourga: »Prvi nastop v tekmovanju je vedno nekaj posebnega. Mi smo prišli do potrebne prednosti z agresivno obrambo, za nas zelo ugodno pa je bilo tudi razmerje 22:9 med asistencami in izgubljenimi žogami moštva. Bolje smo znali razporediti učinek.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine