Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Prvi derbi gladko Krki, Olimpiji zgolj preglavice

Liga Nova KBM se je začela s povsem drugačnim scenarijem, kot se je končal finale prejšnje sezone.
Paolo Marinelli (z žogo) je v derbiju blestel, Mirza Begić (levo) je skoraj neopazno prebil na parketu devet minut. FOTO: Jože Suhadolnik
Paolo Marinelli (z žogo) je v derbiju blestel, Mirza Begić (levo) je skoraj neopazno prebil na parketu devet minut. FOTO: Jože Suhadolnik
11. 10. 2018 | 21:51
4:16
Novo mesto – Že 28. slovensko prvenstvo za košarkarje se je začelo z reprizo majskega finala, a z drugačnim rezultatom kot v zadnjem soočenju med Krko in Petrolom Olimpijo. Tokrat so bili zelo prepričljivo uspešnejši Novomeščani, ki so potrdili, da imajo enovito moštvo, sposobno stanovitnih predstav. Ljubljančani imajo precej »daljšo« zasedbo, kar jim uvodoma pričakovano prinaša preglavice, vprašanje pa je, kdaj bo lahko zasedba z 19 možmi ujela skupno valovno dolžino.

V merjenju moči, v katerem so gledalci po dolgem času videli kar dva evroligaška sodnika (Saša Pukla in Saša Petka) v dvoboju lige Nova KBM, tekmeca še nista poslala v ogenj svojih zadnjih okrepitev: Krka Blaža Mahkovica, gostje Scottieja Reynoldsa. Dolenjska zasedba je ob tem pogrešala še poškodovanega Marka Jošila, prihranila vseh 40 minut Domna Bratoža in Daliborja Đapo ter večji del tekme Jureta Balažiča in Dina Cinca, da bi lahko čim večjo priložnost dobili njeni mladci. Ljubljančani pa so se morali prilagoditi na pravila DP, ki zahtevajo osem košarkarjev s slovenskim potnim listom v vsakem moštvu, in nastopila je lahko le polovica njenih tujcev. A ker so imeli kljub številčni kadrovski ponudbi še vedno precej premalo razpoloženih igralcev, so ostali pri eni zmagi v dosedanjih šestih tekmah sezone na raznih frontah, Krka pa je popravila svojo bero na 2:3; pred tem je bil edina žrtev obeh moštev Mornar iz Bara.

A čeprav je šel gladek uspeh ob veliko boljši igri v medsebojnem derbiju Novomeščanov v veliko slast, od njega ne bodo imeli večje praktične koristi. Za obe moštvi je namreč osnovni cilj uvrstitev med prvo šesterico uvodnega dela DP, pred začetkom lige za prvaka pa bodo zbrisali vse dotedanje rezultate. Pri Petrolu Olimpiji kajpada ne bodo imeli nič proti, saj so njeni košarkarji tako kot v torek proti Strasbourgu vodili le v uvodni četrtini, največ z 18:14.
 

Ljubljančani vsak zase


Preostanek tekme je minil v znamenju Krke, predvsem njenega branilca Paola Marinellija, ki je dosegel 14 točk do polčasa in vseh svojih 22 točk do 28. minute z metom 2:2 za dve točki, 5:7 za tri in 3:4 pri prostih metih ter pristavil 7 asistenc. Do glavnega premora in tudi v finišu mu je izdatno pomagal Luka Lapornik (za dve 5:5, za tri 3:5, 4 skoki in 6 asistenc), vmes pa sta svoj delež prispevala še izkušeni Jure Lalić in 19-letni Miha Škedelj. Pri Olimpiji so strelsko izstopali branilci Miha Lapornik, Blaž Mesiček in Jan Špan, a vnovič niso pregnali občutka, da so se bolj trudili za osebno dokazovanje kot za moštveno korist in kolektivno igro. In ker tudi med njihovimi soigralci ni bilo nikogar za pozitivno oceno, ni presenetilo, da je Krka dosegla 41 točk že v prvih 15 minutah, po znižanju njene prednosti na 47:45 pa je do konca tretje četrtine pobegnila na neulovljivih +21 (73:52).

Krkin trener Simon Petrov je bil zadovoljen: »Igrali smo tako, kot znamo, in se nismo ozirali na Olimpijo, ki je bila zagotovo utrujena po tekmi s Strasbourgom. Ohranili smo visok ritem in zbranost, zato je bilo pričakovati, da bodo gostje prej ali slej popustili.« Olimpijin reprezentant Miha Lapornik je priznal: »Nismo bili dorasli tekmeci. Novomeščani so bili boljši v vseh prvinah, igrali so agresivno, mi pa nismo odgovorili z enako mero energije. Zašli smo v slab ritem, iz katerega nismo našli izhoda.«

Prvo kolo DP se bo nadaljevalo v soboto ob 19. uri s tekmami Helios Suns – Ilirija, Hopsi Polzela – Zlatorog, Šentjur – Rogaška in Sixt Primorska – Šenčur GGD.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine