Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Popravni izpit proti članu druščine ruskih milijarderjev

Unics Kazan drugi tekmec košarkarjev Cedevite Olimpije.
Andrija Stipanović bo imel težko delo proti Unicsovim centrom.<br />
Foto Roman Šipić
Andrija Stipanović bo imel težko delo proti Unicsovim centrom.<br /> Foto Roman Šipić
9. 10. 2019 | 10:10
9. 10. 2019 | 10:11
4:35
Na dolgo pot do Kazana, glavnega mesta republike Tatarstan, so se košarkarji Cedevite Olimpije odpravili z neprijetno »prtljago«, z 18 zaporednimi porazi v evropskih tekmovanjih, kolikor so si nabrali skupaj s svojima predhodnicama iz Ljubljane in Zagreba. Novi klub v skladu s Petrovim načelom še vedno išče meje svoje (ne)sposobnosti in v spopadu z lanskim polfinalistom evropskega pokala Unicsom Kazanom bo dobil dodatne odgovore. V prejšnji sezoni so Rusi dvakrat gladko opravili s Cedevito (doma s +35, v gosteh s +17), kaj torej danes ob 18. uri čaka združeno stožiško zasedbo?

V mestni dvorani v Kazanu, ki sprejme 7482 gledalcev, a je bila v prejšnji sezoni sila poredko polna do polovice svojih zmogljivosti, se bosta pomerili moštvi, ki sta prejšnji teden doživeli boleči razočaranji. Cedevita Olimpija je v Stožicah klonila proti Darušafaki, Unics Kazan pa je izgubil v Brescii s 75:84, potem ko je že ob polčasu zaostajal s 14 točkami razlike. Začetni udarec so vendarle težje sprejeli Rusi, ki se nenehno poskušajo vrniti v evroligo (v njej so nazadnje igrali v sezoni 2016/17) bodisi prek evropskega pokala bodisi prek regionalne lige VTB, v kateri so se za malenkost vključili v petčlanski klub »milijarderjev«. V rubljih, seveda, toda njihov preračunani skupni proračun za novo sezono je še vedno zelo lep: 14 milijonov evrov ali trikrat manj, kot ima na voljo moskovski CSKA, pred Unicsom Kazanom pa so še Himki (32 milijonov evrov), Zenit St. Peterburg (25) in Lokomotiv Kuban (18).

Mešanico domače in tuje »valute« najdemo tudi v kadru moštva, ki je v prejšnji sezoni osvojilo drugo mesto v rednem delu lige VTB za CSKA, nato pa izpadlo v polfinalu končnice proti Himkiju z 1:3 v zmagah. Unicsov trener je že tretje leto Grk Dimitris Priftis, ki je pred tem vodil solunski Aris in ima med košarkarji dva izkušena rojaka. Zdaj že 36-letni in vse manj izkoriščeni krilni veteran Kostas Kaimakoglou igra v Kazanu že od leta 2012, letos pa se mu je pridružil branilec Vangelis Mantzaris, lani adut Olympiakosa. Udarni del zasedbe je nesporno ameriški, tvorijo pa ga branilca Jamar Smith (v Brescii 22 točk, za tri 5:7) in Errick McCollum (16) ter centra Raymar Morgan (12) in Alex Tyus (po 10 točk in skokov).
 

Rimac: Lovimo zmago v gosteh


Druščino tujih legionarjev dopolnjuje islandski branilec Haukur Palsson, ki je na EP 2017 dosegel 14 točk proti Sloveniji, medtem ko so za Ruse rezervirane vloge pomočnikov. Da je igra prvega evropskega gostitelja Cedevite Olimpije individualno usmerjena, pa priča podatek, da je celotno moštvo ob porazu v Brescii zbralo le 8 asistenc, ob nedeljski zmagi v 1. kolu lige VTB nad Astano z 81:72 (McCollum 21, Smith 19) pa 11, kar je izrazito malo. Še posebej, ker je glavnina moštva že nekaj časa skupaj, pomembni novinci v moštvu so le Tyus, ki je prišel iz Maccabija, Mantzaris in Palsson, lani član Nanterra.

Stožiški trener Slaven Rimac se vendarle zaveda, da kakovost posameznikov Unicsa Kazana ni sporna: »Ni skrivnost, da ima naš naslednji tekmec le en cilj, da bi napredoval v evroligo. Zato velja za enega od favoritov evropskega pokala tudi po porazu na uvodni tekmi v Italiji. Prepričan sem, da bo proti nam igrali zelo motivirano. Mi smo vstopili v evropsko sezono z domačim porazom, zato moramo loviti zmago v gosteh. Že proti Megi Bemaxu smo popravili nekatere malenkosti v naši igri, a moramo še delati. Unics ima visoke in kakovostne košarkarje, zato se bomo morali veliko bolje postavljati pri skoku v obrambi in zapirati prostor pod našim obročem. V napadu pa moramo igrati pametno in kaznovati slabosti v tekmečevi obrambi.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine