Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Nihče ni pričakoval čudeža v krstnem nastopu, nekaj več vsekakor

Poporodne težave košarkarjev Cedevite Olimpije so vidne.
3. 10. 2019 | 17:47
3. 10. 2019 | 18:45
4:21
Od nove zasedbe Cedevite Olimpije nihče ne zahteva čudežev, letvica pričakovanj stožiškega občinstva se je v zadnjem desetletju spustila do tal. Košarkarji so si ob začetku evropskega pokala vendarle zastavili za cilj zmago, da bi počasi začeli polniti tribune. Niso ga uresničili. In ne le to, po obetavnih 12 minutah je njihova igra vse bolj razpadala ter postala kakofonija individualnih akcij in gostoljubne drže v obrambi.

V prejšnji sezoni je Petrol Olimpija dosegla edino zmago v Fibini ligi prvakov 30. oktobra 2018 v Ostendeju in po njej nanizala deset porazov, Cedevita pa je tri tedne pozneje prišla do zadnjega uspeha v evropskem pokalu proti Gdynii; po njem je klonila še osemkrat. Dediščina združenega kluba je bila torej 18 zaporednih evropskih porazov in njegova stožiška premiera ni spremenila trenda, čeprav številke pravijo, da ima Cedevita Olimpija večji proračun kot njeni predhodnici, bežen pogled pa, da je z njim privabila precej boljše košarkarje, kot smo jih zadnja leta gledali v Ljubljani. Da bi lahko postali kakovostno moštvo, pa bodo morali postoriti marsikaj, tako pri skupni vadbi kot pri odnosu do košarke. Proti Darušafaki so namreč s trmastim dokazovanjem svojih sposobnosti poteptali marsikaj, kar so zgradili v obdobjih kolektivne srčnosti.

Gledalce je zmotila že neuravnoteženost moštva. Trener Slaven Rimac je pošiljal v ogenj deset mož (vso tekmo sta presedela Sašo Zagorac in Martin Krampelj, tretji krilni center Mikael Hopkins je igral le tri minute), med strelce se jih je vpisalo osem, kar 84 odstotkov točk so dosegli člani začetne peterke; rezervisti so jih prispevali 11. Podobno pičel je bil učinek slovenskih adutov. Jaka Blažič in Edo Murić sta dosegla po 10 točk s skupnim metom iz igre 7:21, Mirko Mulalić je dodal tri, kar ni najboljši obet za dvoboje DP in domačega pokala, v katerih bodo lahko igrali le štirje od sedmih tujcev v moštvu.
 

Organizator prvi skakalec


Neredke je lep čas begala tudi vrzel pod obročema, saj je bilo jasno, da Andrija Stipanović ne bo zmogel vsega sam, in da je Maik Zirbes prišel v Ljubljano tik pred zdajci brez individualnih in moštvenih priprav. Potem ko je Cedevita Olimpija gladko izgubila skok proti FMP in Partizanu v superpokalu ABA, je na svoj račun prišla tudi Darušafaka in dobila zračne dvoboje v Stožicah kar z 48:31. Najboljši skakalec gostiteljev je bil organizator Codi Miller-McIntyre (6), o njihovi agresivnosti in želji, da bi si priborili nikogaršnje žoge, pa priča tudi podatek, da so v štirih uradnih nastopih zbrali 25 napadalnih skokov – le osem manj kot Darušafaka v sredo. Če bi si pravočasno omislili visokega in čvrstega centra, bi bilo razmerje nedvomno precej drugačno.

Čeprav Cedevita Olimpija letos ne bo sodelovala v uvodnem delu DP, jo čaka oster ritem obveznosti, ob katerem bo imela omejene možnosti za uigravanje na treningih. Že jutri bo pred njo peti nastop v sedmih dneh, saj bo z Mego Bemaxom odigrala otvoritveno tekmo lige ABA ob televizijskem mrku v Sloveniji. Lastnica pravic prenosov je namreč mreža Arenasport, ki bo na svojih kanalih predvajala tekme v preostanku nekdanje Jugoslavije, pri nas pa še ni našla partnerja. Tri slovenske zasedbe bodo tako v živo spremljali tudi v Makedoniji, ki že drugo leto nima zastopnika med regionalno elito, v deželi evropskih prvakov pa bodo živčno iskali piratske spletne povezave.

Pari 1. kola lige ABA, jutri: Mega Bemax – Cedevita Olimpija (20); sobota: Igokea – Partizan (18), Cibona – Mornar (20); nedelja: Budućnost – Zadar (18), Crvena zvezda – Koper Primorska (20); ponedeljek: Krka – FMP (18).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine