Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Pau Gasol z zgolj dvema točkama vodi z 2:0 v zmagah

Španski as je ponosen na svoje mlade evropske naslednike v ligi NBA, še posebej na Luko Dončića.
Luka Dončić v dvoboju s Paujem Gasolom, levo Marco Belinelli, desno Davis Bertans. FOTO: Reuters
Luka Dončić v dvoboju s Paujem Gasolom, levo Marco Belinelli, desno Davis Bertans. FOTO: Reuters
17. 1. 2019 | 17:16
4:28
Luka Dončić 56, Pau Gasol 2. Takšen je bil strelski učinek odličnih košarkarjev različnih rodov ob njunih prvih soočenjih v ligi NBA. Kar 19 let mlajši Ljubljančan je bil v obeh teksaških derbijih prvi strelec Dallasa, toda zmag so se obakrat veselili igralci San Antonia kljub pičlemu prispevku španskega veterana. V domači dvorani so zmagali po podaljšku, zdaj še v gosteh s 105:101, čeprav so zaostajali z 19 točkami razlike.

Dončić – v revanši 25 točk (za dve 7:12, za tri 4:6, prosti meti 5:6), 8 skokov, 4 asistence in 6 izgubljenih žog v 40 minutah igre – ima kljub veliki starostni razliki marsikaj skupnega s starejšim od znamenitih bratov Gasol. Vsaj pod ameriškimi obroči. V Evropi je bil uspešnejši Slovenec, ki je lani osvojil vse možne lovorike v evroligi v Realovem dresu, na reprezentančni ravni pa je bržkone nedosegljivih 11 kolajn na velikih tekmovanjih (med drugim zlate s SP 2006 ter EP 2009, 2011 in 2015) 213 cm visokega Španca, ki se je uveljavil pri Barceloni in se preselil v ZDA pri 21 letih. V ligi NBA sta bila oba tretja izbranca nabora, za oba se je najprej odločila Atlanta in ju nato prepustila drugemu moštvu, Gasol pa je v prvi sezoni od sedmih sezon pri Memphisu prejel lovoriko za novinca leta – kot prvi tujec in edini Evropejec doslej. Zdaj je na potezi Dončić.

Pau Gasol je eden od tistih, ki se mu lahko današnji zvezdniki evropske košarke zahvalijo, ker so jim na stežaj odprli vrata do elitne ameriške lige. Bil je prvi košarkar s stare celine, ki se je prebil med prvo peterico na naboru NBA, za njim je to uspelo le Srbu Darku Miličiću (drugi leta 2003), Italijanu Andrei Bargnaniju (prvi 2006), Latvijcu Kristapsu Porzingisu (četrti 2015), Hrvatu Draganu Benderju (četrti 2016) in lani Dončiću. Od vseh je doslej pustil največji pečat španski as, saj je kot član LA Lakers osvojil dva šampionska prstana v letih 2009 in 2010, šestkrat je nastopil na tekmah All-Star NBA in se dvakrat prebil v drugo najboljšo peterko prvenstva. Zadnje tri sezone brani barve San Antonia, ki je imel zaradi svoje zasedbe in igralnega sloga vedno močan evropski pridih, in danes ni drugače. Poleg Gasola za Ostroge igrajo Italijan Marco Belinelli (na zadnji tekmi v Dallasu 17 točk), Latvijec Davis Bertans (12) in Avstrijec Jakob Pöltl (6). Toda Gasol meni, da je Dončić razred zase.
 

Mladi se ničesar ne bojijo


»Vedel sem, da bo igral tako dobro v ligi NBA, imel pa je tudi kanček sreče, ker so ga v Dallasu lepo sprejeli od prvega dneva. Niso se ozirali na njegovo mladost, pred očmi so imeli zgolj njegovo nadarjenost. Videli so, da ni le spreten, natančen strelec in odličen podajalec, ampak tudi pogumen v odločilnih trenutkih. Kar ima svojem DNK, je velika redkost, še posebej med novinci, uspehi, ki jih je dosegel v Madridu in s slovensko reprezentanco, pa so mu še okrepili samozavest. Ob prihodu v ZDA je imel lepo prednost pred vrstniki, njegova kombinacija talenta in zrelosti presega vse dosedanje 19-letnike,« pravi Gasol o Dončiću, ki je na zadnjih petih tekmah vselej dosegel vsaj 25 točk in se vključil v razcvet Evropejcev v ZDA.

»Poleg Luke so izjemni talenti tudi Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić, Bojan in Bogdan Bogdanović, Porzingis ... Ničesar se ne bojijo, uživajo pri igri, ki jo imajo tako radi, in dokazujejo, da so vsaj tako dobri kot Američani: ob njihovih predstavah sem tudi jaz ponosen,« priznava najuspešnejši španski košarkar vseh časov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine