Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Novomeščanom prija dalmatinski zrak

Dragocena zmaga Krke v boju za obstanek v ligi ABA, Petrol Olimpija pričakuje Budućnost.
Jure Balažič (15) in Paolo Marinelli (5) sta prekosila Luko Žorića. FOTO: ABA
Jure Balažič (15) in Paolo Marinelli (5) sta prekosila Luko Žorića. FOTO: ABA
27. 1. 2019 | 21:55
4:33
Kako bi bili mirni, če bi večkrat igrati tako, kot smo tokrat v dvorani Krešimirja Ćosića, so si mislili košarkarji Krke po dvoboju v Zadru. Pet kol pred koncem lige ABA so namreč dosegli šele peto zmago, prvo v gosteh. Z njo se za zdaj še ne bodo otresli zadnjega mesta na lestvici, dobili pa so prijetno injekcijo spodbude. Toliko bolj, ker so Dalmatince prekosili z višjo prednostjo kot ob porazu v Novem mestu (77:78) in ker bodo v zadnjem kolu pričakali Petrol Olimpijo na domačem parketu.

Novomeščani so se veselili uspeha tudi ob zadnjem obisku Zadra v sezoni 2016/17, nadaljevanje pa se je zanje slabše izteklo, saj so pristali na zadnjem mestu in izpadli v 2. ligo ABA. Tokrat so potrdili, da imajo izkušene adute, ki so se prvič v sezoni zbrali v polnem številu. Zadnjič so zaostajali z 12:13, nato pa začeli vneto višati prednost, ki je v 19. minuti znašala 37:23 in sredi tretje četrtine 47:32, čeprav jim meti za tri točke (na koncu 5:26) niso šli od rok. Zaradi vse bolj agresivne obrambe gostiteljev so prišle tudi krizne minute za Krko in dve minuti pred koncem je njena prednost znašala le še 60:58. Toda pravočasno je strnila vrste in s trojko Dominika Mavre za 65:59 le 36 sekund pred iztekom igralnega časa prišla na prag dragocenega uspeha. Prek njega sta jo potisnila Mavra in Luka Lapornik z natančnimi prostimi meti.
 

Prvak v Stožicah


Drevi ob 21. uri se bo nove etape v boju za obstanek lotila še Petrol Olimpija. V zadnjih petih regionalnih kolih je bila kos le Megi Bemaxu, zato je že kar utopično pričakovati, da bi si lahko bistveno opomogla v naslednjih dveh nastopih, v katerih bo najprej pričakala branilko šampionskega naslova Budućnost, nato pa še vodilno Crveno zvezdo, ki je v sobotnem dvoboju s Cedevito okusila prvi poraz. Vse je mogoče, bi vztrajali večni optimisti, toda Ljubljančani so prvi pravi preblisk v sezoni še vedno dolžni, čeprav je za njimi že 47 uradnih tekem. Evroligaš iz Podgorice je bil na prvi tekmi uspešnejši s 85:69, a od tedaj je doživel kar nekaj sprememb: trener Aleksandar Džikić je moral prepustiti klop Jasminu Repeši, po odhodu Alena Omića v Milano in Zorana Nikolića k Megi Bemaxu pa so moštvo okrepili branilec Norris Cole, krilo James Bell in center Goga Bitadze. Veliko povedo tudi zadnji trije rezultati Podgoričanov na evropski sceni, na kateri so zapored premagali Darušafako, Real in Gran Canario.

»Budućnost je sredi imenitnega niza, saj je dosegla tri zaporedne zmage tudi v ligi ABA, zadnjo nad Cedevito. Z zamenjavo trenerja je moštvo očitno znova zaživelo. Začelo je igrati povsem preprosto, vsi igralci pa so zelo dejavni v obrambi. Po mojem mnenju gre za najboljše zasedbo v tej regionalni sezoni, čeprav morda rezultati tega ne kažejo. Dali bomo vse od sebe, da bi se s trdim bojem postavili po robu kakovosti gostov in z ekipno igro prikazali dobro predstavo, ki bi nas lahko popeljala do šeste zmage,« meni Olimpijin trener Saša Nikitović.
 

Koprčani v ligi za prvaka


Na lestvici lige Nova KBM vlada precejšnja zmeda, saj so moštva vnaprej odigrala že dve tekmi zadnjega kola uvodnega dela tekmovanja, Krka pa je hkrati »dolžna« preložena dvoboja 11. kola s Heliosom in 13. kola s Hopsi ter derbi 15. kola s Sixtom Primorsko. Najbolj mirni so lahko Koprčani, ki so si že zagotovili mesti v končnici 2. lige ABA, v kateri vodijo s štirimi zmagami prednosti pred najbližjim zasledovalcem, in na finalnem turnirju pokala Spar, po nedeljski zmagi v Tivoliju pa se jim ne more niti teoretično izmuzniti niti liga Nova KBM za prvaka, v kateri bodo moštva štartala z ničle. Vsi drugi se bodo morali še potruditi za preostalih pet vstopnic, jasno je le, da je Ilirija obsojena na nadaljevanje sezone v ligi za obstanek.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine