Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Na stožiško bikoborbo s Španci brez zlatega Telička

Kljub odpovedi Luke Dončića selektor Rado Trifunović ostaja optimist za naslednje cikle kvalifikacij za košarkarsko SP 2019 na Kitajskem
Predsednik Borut Pahor je košarkarjem podelil zlati red za zasluge, prejel pa reprezentančni dres s simbolično številko 17. Foto Blaž Samec
Predsednik Borut Pahor je košarkarjem podelil zlati red za zasluge, prejel pa reprezentančni dres s simbolično številko 17. Foto Blaž Samec
10. 9. 2020 | 08:00
4:49
Ljubljana – Košarkarska vest dneva je bila v dobršni meri pričakovana. Slovenska reprezentanca niti v tretjem ciklu kvalifikacij za SP 2019 ne bo mogla računati na svojega najbolj vročega zvezdnika. Po odpovedi Luke Dončića pa bo v četrtek proti Španiji in v nedeljo proti Črni gori vendarle nastopila z devetimi člani zlatega moštva z lanskega eurobasketa.

Miniaturne skupne priprave so košarkarji začeli slovesno: s sprejemom pri predsedniku države Borutu Pahorju, ki jim je izročil zlati red za zasluge za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na mednarodnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa in navdih ljudem. V imenu slavljencev se je zahvalil njihov kapetan na EP Goran Dragić, ki je po zmagoslavni vrnitvi iz Istanbula končal pot v izbrani vrsti, in bo tako kot Anthony Randolph, ki se je po zadnjih vesteh iz Madrida razšel z Realom, spodbujal soborce na daljavo. Zgodba o Dončiću je seveda drugačna. Upanje, da se bo po naboru NBA, na katerem so ga izbrali Dallas Mavericks, pridružil slovenskemu moštvu, je tlelo do zadnjega trenutka, a na stožiško »bikoborbo« s Španci bo moralo brez svojega zlatega Telička.

»Želel je igrati v Stožicah pa tudi predsednik KZS Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović sta naredila vse, kar je bilo v njuni moči. Bila sta v tesnem stiku z vodilnimi možmi Dallasa, ki so vztrajali, da Luka potrebuje počitek. Druga pomembna podrobnost je, da še ni podpisal pogodbe z ameriškim klubom, zato ga med njegovim igranjem za reprezentanco niti ne bi mogli ustrezno zavarovati,« pojasnjuje slovenski selektor Rado Trifunović. Dončić ima sicer še vedno veljavno pogodbo z madridskim Realom, a ta mu jamči precej manj zaslužka od predvidenega začetnega v ZDA: okoli 32 milijonov v štirih letih »pripravniškega staža«. Nato pa bi se lahko že prosto pogajal za precej višjo plačo.
 

Če bo postal novi Nowitzki, bo vse lažje


Da imajo v Dallasu resne načrte s tretjim izbrancem letošnjega nabora, do katerega so prišli po kupčiji z Atlanto, priča tudi podatek, da ga ne nameravajo uvrstiti v zasedbo za poletno ligo NBA, ki bo od 6. do 17. julija v Las Vegasu. Izračunali so, da je slovenski as v minulem letu odigral več kot sto tekem na klubski in reprezentančni ravni ter da si mora temeljito napolniti baterije. Zato se kar samo ponuja vprašanje, ali bo lahko Dončić branil slovenske barve v prvih dveh tekmah drugega kroga kvalifikacij za mundial proti najboljši trojici skupine B, v kateri igrajo Ukrajina, Turčija, Latvija in Švedska, saj bosta na sporedu med 13. in 17. septembrom letos. Z mislimi bo takrat že v pričakovanju krstne sezone v elitni ameriški ligi. Da ga bodo v 3. in 4. kolu (od 29. novembra do 3. decembra) ter 5. in 6. (od 21. do 25. februarja 2019) zadržale klubske obveznosti, pa je že zdaj jasno.

»Med prvo sezono v ligi NBA se bo res moral osredotočiti na osebno uveljavljanje. Tudi Rašo Nesterović pravi, da kot popoln novinec nimaš prav veliko besede, a da se v drugem letu stvari začenjajo korenito spreminjati,« razmišlja Trifunović, ki seveda ve, da je v minulih letih prav Dallasov lastnik Mark Cuban nasprotoval igranju zvezdnikov za reprezentance (tudi za ZDA), saj se za njim skrivajo veliki posli Mednarodnega olimpijskega komiteja, svetovnega združenja FIBA in nacionalnih zvez s košarkarji, ki jih bogato plačujejo klubi.

»S Cubanovim glasnim razmišljanjem ni prav nič narobe, mogoče ima celo prav. Kljub vsemu pričakujem, da za Luko v prihodnosti ne bo ovir. Ne nazadnje Dirk Nowitzki nikoli ni naletel na prepoved nadrejenih, ko se je odločil, da bi rad znova oblekel nemški dres. Ko se bo Luka uveljavil v Dallasu, morda celo kot novi Nowitzki, bodo zagotovo upoštevali njegove želje,« je prepričan selektor, ki tokrat niti ni resno računal, da bi lahko Dončić nastopil proti Španiji in Črni gori.

»Če bi prišel, bi bil le dodana vrednost. Znajti se bomo morali brez njega, Gorana in Anthonyja, bo pa v vlogi organizatorja prvič v kvalifikacijah zaigral Aleksej Nikolić, ki bo pomembna okrepitev, čeprav je imel v zadnjem obdobju težave zaradi vnetja kolen,« ocenjuje Trifunović.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine