Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Deset let po Dončiću v Madridu »brusijo« nov biser svetovnega formata

Malijski košarkar Mahamadou Landoure z zgolj 13 leti v mladinskem pogonu madridskega Reala prestavlja meje mogočega.
Veliko kariero so po Luki Dončiću v vrstah Reala napovedovali tudi Usmanu Garubi (na fotografiji v sredini), ki bo kmalu dopolnil 21 let. Takole sta se konec decembra pomerila v teksaškem obračunu med Dallasom in Houstonom. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Veliko kariero so po Luki Dončiću v vrstah Reala napovedovali tudi Usmanu Garubi (na fotografiji v sredini), ki bo kmalu dopolnil 21 let. Takole sta se konec decembra pomerila v teksaškem obračunu med Dallasom in Houstonom. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
20. 2. 2023 | 12:44
20. 2. 2023 | 13:05
3:16

Španski košarkarski pokal je v Badaloni presenetljivo osvojila Unicaja iz Malage, ki je bila v finalu s 83:80 boljša od ekipe Lenovo Tenerife. Barcelona s slovenskim reprezentantom Mikom Tobeyjem in madridski Real sta izpadla že v četrtfinalu oziroma polfinalu, obakrat so bili od velikanov boljši kasnejši zmagovalci iz Andaluzije.

Mahamadou Landoure na fotografiji iz domačega Djenneja.
Mahamadou Landoure na fotografiji iz domačega Djenneja.

Mladinska izvedba pokalnega tekmovanja pa je okronala Madridčane, ki so leteli na krilih 13-letnega bisera Mahamadouja Landoura. Malijec je samo v finalu proti Barceloni (84:74) dosegel 56 točk in jim dodal še 33 skokov ter 5 blokad za statistični indeks 82.

Kot so zapisali pri časniku Marca, se je 211 cm visoki center v Badaloni gotovo počutil kot nekoč legendarni Wilt Chamberlain v ligi NBA. Američan je na eni tekmi leta 1962 seveda dosegel okroglih 100 točk, predstava Landoura pa je po ocenah španskih kolegov presegla tudi najbolj nepozabne na tekmah mladinskega pokala, v katerem je pred skoraj točno desetimi leti v Realovem dresu kot najkoristnejši igralec turnirja zablestel tudi Luka Dončić.

Še lani se je Landoure mudil na španski košarkarski akademiji v Villaviciosi, kot prva pa ga je opazila Barcelona, toda po nedavni selitvi k Realu je dobesedno eksplodiral. 

Navdušen nad O'Nealom

»Želim postati profesionalec in se razviti do najvišje ravni. Ne postavljam si omejitev. Sanjam o tem, da bi dosegel vrh svetovne košarke. NBA? Zakaj pa ne ...« je dejal v lanskem intervjuju po zaključnem turnirju španskega pokala. Njegov idol je eden najboljših centrov lige NBA vseh časov, Shaquille O'Neal, čigar posnetke naj bi si večkrat predvajal ob piljenju lastne tehnike, na Realovo srečo pa je v primerjavi z O'Nealom precej boljši izvajalec prostih metov, čeprav je v finalu z Barcelono zadel zgolj 14 od 24 poskusov in precej zaostal za svojim povprečjem. O'Neal, ki je v karieri izvajal kar 11.152 prostih metov, v tem pogledu je tretji na večni lestvici lige NBA, je v pokoj odšel z 52,7-odstotnim izkoristkom.

»Njegovi posnetki me močno navdihujejo na moji poti napredka in učenja. Zelo rad bi imel tako veliko kariero. O tem sanjam od malih nog in rad bi videl, da bi nekega dne lahko rekel, da mi je uspelo,« pravi Landoure.

Dončić je bil tako kot Landoure najkoristnejši igralec t. i. minicope leta 2013:

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine