Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Bo Filipovski preporodil brezzobe leve v Stožicah?

Cedevita Olimpija po štirih zaporednih zmagah v Evropi in regiji po nov uspeh v drevišnjem derbiju lige ABA s Partizanom, Krka pri Ciboni.
Sašo Filipovski ima zelo težko delo na klopi črno-belih. FOTO: ABA
Sašo Filipovski ima zelo težko delo na klopi črno-belih. FOTO: ABA
30. 1. 2021 | 06:00
4:11
Košarkarji Cedevite Olimpije so lahko zadovoljni. Nanizali so štiri zmage, v evropskem pokalu so najuspešnejša zasedba iz regije in resno v igri za uvrstitev v četrtfinale, v ligi ABA pa so doslej zbrali en poraz manj kot lani v prvih 14 tekmah in se bodo do zadnjega borili za preboj v polfinale. Pred daljšim premorom med 6. in 27. februarjem zaradi reprezentančnih kvalifikacij za EP 2022 in sproščenih terminov za končnice nacionalnih pokalnih tekmovanj (v Sloveniji so jo preložili, saj so lahko zaradi pandemije dejavni le prvoligaši), pa jih drevi čaka nov velik izziv: dvoboj s Partizanom v 17. kolu lige ABA.

Pred stožiško revanšo z Beograjčani, s katerimi so konec oktobra izgubili s 77:86 (Blažič 24, Murić 13, Jones 11; Miller McIntyre 17, Thomas 13, Gordić 11), so Ljubljančani v veliko boljšem položaju. Partizan se namreč niti po prihodu slovenskega trenerja Saša Filipovskega v prvih dneh novembra ni iztrgal iz zelo neprijetne krivulje in je v celotni sezoni doživel že sedem porazov več kot Cedevita Olimpija.
 

Neučinkoviti črno-beli


V ligi ABA je klonil že osemkrat in ima le še teoretične možnosti, da bi lahko v prihodnji sezoni igral na mednarodni sceni. Še posebej črn je njegov niz na gostovanjih, saj je pred prihodom v Slovenijo izgubil v Čačku in Podgorici v regionalni ligi, v evropskem pokalu pa v Parizu z ekipo Boulogne Metropolitans, ki jo vodi Jure Zdovc, in v sredo v Krasnodaru z Lokomotivom Kubanom.



Partizan pretresajo tudi kadrovske menjave in v Stožicah najverjetneje ne bo mogel računati na svoje najučinkovitejše košarkarje s prve tekme v Beogradu. Nemanja Gordić je že prestopil k Mornarju, na izhodnih vratih je tudi Codi Miller-McIntyre, na katerega ima ljubljansko občinstvo lepe spomine iz prejšnje sezone, krilni center Rashawn Thomas pa se je poškodoval na ogrevanju pred zadnjo evropsko tekmo.



Nasploh imajo Beograjčani tudi pod taktirko novega organizatorja Joshue Perkinsa in rekonvalescenta Ognjena Jaramaza velike težave v napadu, saj so ob zadnjih štirih porazih zmogli le 68 točk na tekmo, medtem ko se Cedevita Olimpija odlikuje s povprečjem 90,8 točke v celotni ligi ABA, v evropskem pokalu pa s 83,2.

Jaka Blažič (v sredini) je kot nekdanji košarkar Crvene zvezde vedno zelo nabrušen v dvobojih s Partizanom. Lanski Olimpijin adut Codi Miller-McIntyre (levo) očitno ne bo igral v Stožicah. FOTO: ABA
Jaka Blažič (v sredini) je kot nekdanji košarkar Crvene zvezde vedno zelo nabrušen v dvobojih s Partizanom. Lanski Olimpijin adut Codi Miller-McIntyre (levo) očitno ne bo igral v Stožicah. FOTO: ABA

 

V Beogradu so jih »pretepli«


Olimpijin strateg Jurica Golemac kajpada ni zamudil priložnosti, da bi namenil nekaj pohval brezzobemu rivalu s slovitim imenom in Filipovskemu, s katerim sta uspešno sodelovala ob prelomu tisočletja in leta 2002 proslavila Olimpijino zmagoslavje v ligi ABA; prvi kot igralec, drugi kot pomočnik Zmaga Sagadina. »Čaka nas zahtevna tekma z veliko ostrine. V Beogradu so nas košarkarji Partizana ‘pretepli’, hkrati pa pobrali veliko žog pod našim obročem. Zato bo zelo pomemben skok, paziti pa bomo morali tudi na vse druge prvine. Partizan je namreč odlična ekipa z zelo dobrim trenerjem,« meni Golemac.



Filipovski odgovarja v podobnem slogu: »Cedevita Olimpija je v vrhunski formi. Njeni košarkarji so izjemno natančni pri metih, na zadnjih tekmah so dvakrat premagali Budućnost, po enkrat pa Split in Bourg. Vidi se, da so zelo dobro uigrani in organizirani, saj uspešno sodelujejo v obrambi in napadu. Po mojem mnenju trenutno igrajo najbolje v ligi NBA. V Ljubljani ni bilo Partizanu nikoli lahko, vendar bomo dali vse od sebe.«

Pari 17. kola lige ABA, sobota: FMP – Budućnost (17), Cedevita Olimpija – Partizan (19), Mornar – Borac (21); nedelja: Cibona – Krka (19); ponedeljek: Crvena zvezda – Mega (18), Igokea – Split (21).

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine