Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Atlanta pokvarila debi Jasona Kidda in 200. tekmo Dončića

Košarkarji Dallas Mavericks so visoko izgubili prvo tekmo nove sezone lige NBA, od ekipe Luke Dončića, ki se je izkazal z 18 točkami, je bila boljša Atlanta.
Luka Dončić (desno) ob Traeju Youngu, ki bo z Atlanto očitno tudi v tej sezoni med resnimi kandidati za dolgo igranje v končnici. FOTO: Dale Zanine/USA Today Sports
Luka Dončić (desno) ob Traeju Youngu, ki bo z Atlanto očitno tudi v tej sezoni med resnimi kandidati za dolgo igranje v končnici. FOTO: Dale Zanine/USA Today Sports
22. 10. 2021 | 05:19
22. 10. 2021 | 08:06
8:33

V obračunu vodij nove generacije je Trae Young tokrat zasenčil Luko Dončića, ki je razen njunega prvega obračuna v karieri v sezoni 2018/19 dobil naslednje tri, a bil na prvi tekmi svoje četrte sezone in 200. v svoji karieri v najmočnejši košarkarski ligi na svetu tokrat brez moči proti razpoloženim sokolom. Atlanta, ki je še letos igrala finale vzhodne konference, je vnovič dokazala, kako odlično so pri njenem vodstvu v zadnjih letih gradili ekipo okoli Younga, ki ga je na naboru leta 2018 sicer izbral Dallas, a si ga je nato z Atlanto izmenjal za slovenskega asa.

Povsem drugačno je bilo sestavljanje teksaške ekipe, kjer Dončića niso uspeli obdati z večjimi zvezdniki, tudi v novo sezono pa je Ljubljančan krenil s Kristapsom Porzingisom, čigar težave s poškodbami imajo že dolgo brado. Ob podaljšanju pogodbe z Dončićem je sledila tudi korenita prevetritev strokovnega štaba in postave v pisarnah Dallasa, toda prva tekma po koncu ere trenerja Ricka Carlisla se ni razpletla po željah Jasona Kidda. Dallas je bil večji del obračuna nemočen, poleg Younga je blestel tudi Cam Reddish, ki je dosegel 20 točk, Young pa točko manj. Reddish je v klub leto po Youngu prav tako prišel po zaslugi Dončića, saj je Dallas za usluge nekdanjega člana ljubljanske Olimpije in madridskega Reala Teksašanom po naboru 2018 predal tudi svoj »pick« na naboru 2019, ki se je nato spremenil ravno v Reddisha.

Dončić: Ni razlogov za skrb

»Mislim, da smo igrali grozno. To je bila naša prva tekma z novim trenerjem, imamo tudi veliko novih članov strokovnega štaba in igralcev. Vse bo v redu z nami, toda bila je grozna tekma, nič ni šlo skozi obroč, a do konca je še 81 tekem, tako da ni razlogov za skrb,« je z nasmeškom na obrazu po tekmi povedal Dončić, ki ga je zelo dobro ustavil De'Andre Hunter. 22-letni as je iz igre metal 6:17, zbral je še 11 skokov in 7 podaj. Mavericks so iz igre metali 31:93 ali zgolj 32,6-odstotno.

Kar šest domačih košarkarjev je doseglo najmanj deset točk (klop je prispevala 44 točk), pri Dallasu pa je bil poleg Dončića najučinkovitejši Jalen Brunson (17), medtem ko je Porzingis, ki je tekmo poleg Luka začel z Dorianom Finney-Smithom, Timom Hardawayem mlajšim in Dwightom Powllom, prispeval 11 točk, 5 skokov, 2 blokadi, 1 ukradeno in kar 4 izgubljene žoge v 29 minutah. Atlanta je večji del posla opravila v tretji četrtini, ko je vodstvo z 51:44 ob polčasu povišala na 86:64 in se ni več ozirala nazaj.

Young je sicer začel rezervirano, nato pa v odločilni četrtini dosegel 12 točk in podelil še devet podaj. Gledalci v domači dvorani State Farm Arena so ga nagradili z vzkliki »MVP, MVP«.

FOTO: Kevin C. Cox/AFP
FOTO: Kevin C. Cox/AFP

Ne želijo povzročati gneče

»Dobro je imeti takšne težave. Imamo tako veliko fantov, ki lahko igrajo,« je bil zadovoljen Young. Trener Nate McMillan, ki je z ekipo v minuli sezoni kot začasni trener spisal izjemno zgodbo, zagovarja igranje s polnim plinom od prve do zadnje minute, kar mu ob tako širokem kadru seveda lahko uspeva. »Lahko igramo z desetimi, enajstimi fanti. Ni potrebe, da se doziraš, ko imaš klop, ki lahko pride v igro. Želimo ohraniti pritisk na nasprotniku,« je dejal McMillan.

Za njegovim trenerskim kolegom, legendo lige NBA Jasonom Kiddom, je ne preveč vzpodbudna prva tekma na klopi po sezoni 2017/18, ko je nekdanji ameriški reprezentant in prvak lige NBA z Dallasom izgubil službo na klopi Milwaukeeja. Tik pred tekmo so ga izbrali v družbo 75 največjih igralcev v zgodovini lige, ki letos praznuje 75. obletnico obstoja (ovacije domačih navijačev je ob minuti odmora dobil legendarni član kluba Dominique Wilkins, ki ga je prav tako doletela ta čast), a to ni prav nič pomagalo predstavi njegovih varovancev na parketu.

FOTO: Kevin C. Cox/AFP
FOTO: Kevin C. Cox/AFP

»Zdelo se mi je, da so fantje prihajali v izvrstne položaje. Žoga le ni hotela notri,« je ocenil. »Moramo poiskati tisto ravnovesje, tako da ne delamo gneče v raketi. Vsi morajo najti položaj, na katerem se počutijo najbolj udobno,« pa je dodal Porzingis. Prednost Atlante je v zadnji četrtini narasla tudi že do 30 točk, zato so lahko zaigrali vsi košarkarji, skupno jih je priložnost dobilo kar 14 – novinec Jalen Johnson je poleg šestih točk zbral še dva skoka. Na klopi je ostal le rahlo načeti veteran Lou Williams.

Miami (skoraj) rekordno povozil Milwaukee

Dallas ta konec tedna (v nedeljo zjutraj po srednjeevropskem času) čaka gostovanje v Torontu, kjer bo Dončića pričakal nekdanji reprezentančni kolega Goran Dragić. Njegov nekdanji klub Miami je v četrtek zvečer visoko ugnal branilce naslova Milwaukee Bucks na domači Floridi, bilo je 137:95. Tyler Herro je dosegel 27 točk v 24 minutah s klopi, Jimmy Butler jih je dodal 21.

»Mislim ... 137 (točk) je veliko. Upajmo, da bomo v tej sezoni videli še veliko tega,« je dejal Herro. Pri Miamiju se je z 20 točkami in 13 skoki izkazal tudi Bam Adebayo v rekordnem večeru: to je bila tekma vročice z največ točkami in največjo razliko v zgodovini kluba, ko gre za otvoritveni večer sezone. Zelo blizu so bili Floridčani absolutnemu rekordu, zmagi za 43 točk nad Los Angeles Clippers leta 1994. Navijači so prišli na svoj račun, uslišal jih ni le veteran Udonis Haslem, ki kljub pozivom s tribun in celo s klopi ni želel vstopiti v igro na začetku svoje 19. sezone. 

»To je bilo preprosto izvrstno, ko si lahko slišal, kako vzklikajo njegovo ime. Ni mu potrebno stopiti na parket. To je bila čista ljubezen,« je dejal trener Erik Spoelstra, ki ima po mnenju strokovnjakov kljub odhodu Dragića v zvezdniški okrepitvi Kylu Lowryju močnega aduta v boju za najvišja mesta – Miami je bil z Ljubljančanom v ekipi leta 2020 seveda tudi poraženi finalist. Za Lowryjem sicer ni nepozaben debitantski nastop, saj je v drugi četrtini nerodno stopil in si rahlo zvil gleženj, tekmo pa sklenil z metom 1:8 in petimi točkami ter šestimi podajami.

Vroči Curry pokopal LA Clippers

Najkoristnejši igralec letošnjega finala Giannis Antetokounmpo, ki je s soigralci na uvodni preizkušnji sezone v domači dvorani čustveno pospremil dvig šampionskega praporja in nato premagal favorizirane Brooklyn Nets, je tokrat dosegel 15 točk, Grayson Allen jih je dodal 14. Nerazpoložen je bil zlati ameriški olimpijec Khris Middleton z metom 4:14 in 10 točkami, tekmo pa so izpustili številni prvokategorniki, med njimi Jrue HolidayBrook Lopez in Bobby Portis. Milwaukee je skok izgubil s kar 38:58.

Golden State Warriors so na zadnji tekmi večera tesno ugnali Los Angeles Clippers (115:113), ki so bili v zadnjih dveh letih usodni za Dallas na prvi stopnički končnice, a bodo v tej sezoni močno oslabljeni zaradi težje poškodbe Kawhija Leonarda. Stephen Curry je dosegel 45 točk in jim dodal še 10 skokov v dobrih 37 minutah na parketu, že v prvi četrtini, ko ni zgrešil niti enega meta, je zbral kar 25 točk, od tega je zadel pet metov z razdalje. Paul George se je v gostujočih vrstah ravno tako izkazal z dvojnim dvojčkom (29 točk in 11 skokov).

Četrtkovi izidi:

Atlanta Hawks : Dallas Mavericks 113:87
(Luka Dončić 18 točk, 11 skokov, 7 podaj, 1 ukradena in 5 izgubljenih žog v 35 minutah za Dallas.)

Miami Heat : Milwaukee Bucks 137:95
Golden State Warriors : Los Angeles Clippers 115:113

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine