Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Yates umiral na obroke, a rožnata majica ostaja njegova

Tudi po kronometru v majici vodilnega ostaja Yates, Dumoulin je pridobil dobro minuto. Froome v igri za stopničke.
Simon Yates je odpeljal najbrž najboljši kronometer v svoji karieri, končal ga je s povprečno hitrostjo 49,3 km/h. FOTO: Luk Benies/Afp
Simon Yates je odpeljal najbrž najboljši kronometer v svoji karieri, končal ga je s povprečno hitrostjo 49,3 km/h. FOTO: Luk Benies/Afp
23. 5. 2018 | 06:00
4:26
Mrki obrazi pred Sunwebovim avtobusom v torek dopoldne so napovedovali, da z naskokom Toma Dumoulina na rožnato majico ne bo nič. Svetovni prvak v vožnji na čas je resda odlično opravil s kronometrom, a je Simon Yates dokazal, da je forma bolj pomembna od veščin in izkušenj. 
 
Favoriti so ponedeljkov prosti dan izkoristili za ogled trase kronometra, po torkovem dopoldanskem preizkusu na zaprti progi pa je bilo v taboru Sunweba razpoloženje precej turobno. Športni direktorji Toma Dumoulina so razočarano ugotavljali, da bo njihov kapetan proti Simonu Yatesu ob vetru v hrbet težko pridobil kaj več kot minuto. V napovedih se niso ušteli, svetovni prvak je odpeljal kronometer brez napak, na edinem kratkem vzponu je morda pustil kakšno sekundo, a vseeno končal na tretjem mestu, 22 sekund za zmagovalcem Rohanom Dennisom. »Ciljal sem na zmago in upal, da pridobim dovolj proti Yatesu, a se ni popolnoma izšlo. Ne morem biti popolnoma zadovoljen, a se do cilja v Rimu lahko še marsikaj zgodi. Zagotovo se ne bom predal,« je bil kratek Dumulin. 
 

Zadržal skoraj minuto prednosti

 
Yates se je po štartni rampi spustil tri minute za njim, do prvega vmesnega časa je izgubil 20, do tretjega pa le 50 sekund. »V prvi polovici proge sem se počutil res dobro, ujel sem pravi ritem in izgubljal manj časa, kot smo pričakovali. V zadnjih desetih kilometrih sem plačal davek, umiral sem na obroke in izgubil nekaj več, kot bi sicer, a sem vseeno navdušen nad to predstavo,« je 25-letnik nasmejano razlagal v cilju v Roveretu. Britanec ni specialist za vožnjo na čas, a je že s sedmim mestom v Jeruzalemu dokazal, da se z izvrstno formo da marsikaj nadoknaditi tudi na kolesu za kronometer. Včeraj je končal na zelo dobrem 22. mestu, 1:37 za Dennisom in v skupnem seštevku ohranil skoraj minuto prednosti pred Dumoulinom. 
 
»Na Giro sem prišel s ciljem, da domov prinesem skupno zmago. Nisem bil prepričan, kaj lahko pričakujem od kronometra, zdaj pa vem, da mi bo rožnato majico na poti do Rima zelo težko sleči. Lahko bom nekoliko prilagodil svojo, na žalost navijačev bom bržkone manj napadal in čakal na tekmece, da razkrijejo svoje karte,« je bil zadovoljen Yates, a takoj dodal: »Vseeno si želim, da bi bila razlika nekoliko večja, tako Dumoulin kot Domenico Pozzovivo sta še vedno blizu. Če se bo pokazala priložnost, da razliko povečam, jo bom zagotovo izkoristil.« 


 

Pozzovivo zdaj favorit za tretje mesto

 
Na poti do Rovereta se je bil tudi boj za zadnje mesto na odru za zmagovalce v Rimu in članstvo v elitni deseterici. Zmagovalca dneva sta zagotovo Chris Froome in Domenico Pozzovivo.  Froome je bil po padcu na kronometru v Jeruzalemu precej previden, po petem mestu v etapi pa ni skrival zadovoljstva: »Nisem bil popolnoma sproščen v zavojih, na ravninskih odsekih pa sem dosegel zelo dobre številke. Giro je še vedno povsem odprt, marsikaj se lahko zgodi, čeprav mislim, da bo Yatesu težko kdorkoli slekel majico. Oder za zmagovalce pa je zdaj povsem dosegljiv.« V skupnem seštevku je s sedmega skočil na četrto mesto in zdaj za Pozzovivom zaostaja le še za 40 sekund. 
 
Tudi najboljši Italijan v skupnem seštevku je v vožnji na čas presegel samega sebe, v preteklosti eden najmanj prepričljivih kronometristov je tokrat izgubil le dobri dve minuti in zadržal tretje mesto. Kapetan Bahrain Meride je bil do sedaj na vzponih boljši kot Froome, a če bo Britanec v zadnjem tednu res prišel v pravo formo, kot napoveduje vse od štarta v Izraelu, potem bo napeto vse do Rima. Thibaut Pinot je izgubil več kot tri minute in je zdaj peti, deseterico pa zaokrožajo še Dennis, Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz in George Bennett.
 
Slovenska trojka je tokrat štedila z močmi, Polanc in Mohorič sta končala okrog 40. mesta, Novak pa nekoliko bolj v ozadju. Današnja etapa za slovenske navijače mnogo bolj zanimiva, saj bi zaključek v Iseu moral ustrezati iznajdljivemu kolesarju, kot je Mohorič. 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine