Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Rogliču ni bil nihče kos. Oblekel je rdečo majico vodilnega

Roglič se je vrnil z zmago! Prikazal je suvereno dirkanje in na zadnjih metrih 15-kilometrskega zaključnega klanca postavil piko na i.
Primož ne prepušča zmag. FOTO: Oscar Del Pozo Afp
Primož ne prepušča zmag. FOTO: Oscar Del Pozo Afp
20. 8. 2024 | 09:24
20. 8. 2024 | 18:13
16:59

To je bila ena izmed najboljših predstav Primoža Rogliča. Njegova ekipa je imela celo etapo pod strogim nadzorom, čeprav jim Roglič, tako je izjavil na cilju, niti naročil ni. 

Celo etapo je bila vročina, ki je dosegla tudi 40 stopinj Celzija, najhujši nasprotnik. Vendar treba je bilo najprej ujeti pet ubežnikov, ki so bežali vse do zadnjega klanca. Zato tudi Primož od svojih pomagačev ni zahteval take požrtvovalnosti. Vseeno so naredili vse, da so svojega kapetana do zadnjega klanca pripeljali, kar se je dalo v tej pripeki, svežega.

In Roglič jih ni razočaral. Že po polovici 15-kilometrskega klanca se je videlo, kdo ima resen namen prevzeti rdečo majico. Roglič se je postavil na čelo glavnine in tekmeci so začeli odpadati drug za drugim. Pred zadnjim kilometrom sta bila z njim samo dva, ko je strmina popustila, so se jim pridružili še štirje. 

Na koncu, čisto pred ciljno črto je Roglič ugnal Lennerta Van Eetvelta, ki je že dvignil roko v znak zmagoslavja. Potem pa z njo močno udaril krmilo, ko je opazil, da je mimo švignil Primož.

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljali smo v živo

 

17:54
Da, da, Roglič, Roglič, Rogla! Zmagal je in oblekel bo rdečo majico!

17:52
Riccitelo celo napada! Kaj sem vam napisal, ta mladenič je prihodnost! Roglič ga je pokril, spet je skupaj šest kolesarjev. To je sprint za Rogliča! 

17:51
Še zadnji kilometer. Vsi so skupaj, tudi Riccitelo in Almeida.

17:49
Almeida se muči za njimi. Spet so na asfaltu. Roglič pogleduje čez rame in za sabo vidi dva mrtveca. Riccitelo je skupaj z Gallom in Almeido.

17:48
Roglič, Van Eetvlet in Mas so sami! Še 2 km. Roglič jih počasi secira ...

17:46
Roglič je močno potegnil! Samo Mas mu sledi. Tudi Van Eetvelt drži, potem pa je velika luknja. Ujeli so Galla. Roglič gre naprej ... kmalu bo ostal sam!

17:44
Roglič je čelo skupine prepustil drugim, tako je prav, še 3 km je do cilja.

17:42
Mas je še zraven, Kuss, Yates, Almeida, Sivakov, Rodriguez, Carapaz ... drug za drugim so ... Gall ima nekaj sekund prednosti.

17:41
Roglič je na čelu glavnine, 4 km do cilja, začel je izčrpavati tekmece, Felix Gall je skočil iz glavnine ... nihče se ne zmeni zanj! 

17:40
Sivakov nagaja, ampak Roglič je odločen danes obleči rdečo majico. Je že na čelu razredčene glavnine!

17:39
Da, da, Roglič je videti najmočnejši ... Ubežnika sta ujeta 4,6 km pred ciljem.

17:37
Asfalta je zmanjkalo, dirkajo po betonski cesti! 

17:36
Roglič in Vlasov sta na preži ...

17:35
Samo še pol minute prednosti za ubežnika. Kolesarji UAE so zdaj tisti, ki navijajo pedala ... Še 6 km.

17:33
Movistarjevi kolesarji so prevzeli vajeti glavnine, ki je iz metra v meter manjša.

17:30
Gamper je opravil svoje delo, na vrsti je mladi Aleotti. Vacek je videti izvrstno, Roglič še bolje, Martinez pa se zvija na kolesu, videti je, da trpi. Ubežnika imata še minuto prednosti, 8 km pred ciljem.

17:25

80-kilogramski Patrik Gamper še vedno na čelu glavnine! 

17:23
Glede na to, kako delovni so bili Rogličevi pomočniki celo etapo, smo pričakovali Primoževo eksplozijo že takoj na začetku klanca. Očitno vsi čakajo na zadnje tri kilometre klanca, ko Pico Villuercas postane zid.

17:21
Borini kolesarji še vedno vlečejo glavnino ... Van Aert je že odpadel ... lov na rdečo majico je odprt!

17:19
Samo še zadnji klanec je pred kolesarji. Do cilja cesta pelje samo še navzgor ... še 13,5 km!

17:15
Na begu sta Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale) in  Pablo Castrillo (Kern Pharma). Pablo je bil na letošnji dirki po Sloveniji 5. v skupnem seštevku. Armirail pa je odličen kronometrist ... zato ju Borini kolesarji še ne morejo ujeti. Vendar zadnji klanec je tako strm, da zagotovo ne bosta zmogla pred vsemi na cilj. 

17:13
Vožnja Borinih kolesarjev spominja na tisto s Toura, ko so kolesarji UAE pripravljali ognjemet za Pogija ... No, upajmo, da se Roglič ni precenil s takim navijanjem tempa že celo etapo.

17:11
Celotna Bora je na čelu glavnine! To bo Rogličev ognjemet na klancu!

17:10
Še 7 km do zaključnega klanca. Ciljni vzpon je brutalen, dolg 14,6 kilometra, s povprečnim 6,2-odstotnim naklonom, vendar se vmes naklon nekajkrat postavi pokonci do dvomestnih številk. Najstrmejši deli niso asfaltirani, ampak betonirani! Ubežnika imata še vedno dve minuti prednosti.

17:05
Tole so glavni favoriti za skupni seštevek Vuelte: 
Primoz Roglic, Richard Carapaz, Adam Yates, Mikel Landa, Sepp Kuss, João Almeida, Thymen Arensman, Daniel Felipe Martínez, Carlos Rodriguez, Enric Mas, Aleksandr Vlasov, Ben O’Connor, Mattias Skjelmose, Jay Vine, Cian Uijtdebroeks, Felix Gall, Giulio Ciccone, Tao Geoghegan Hart, David Gaudu, Einer Rubio, Lorenzo Fortunato ... Torej, gledamo, kako se bodo danes odrezali.

16:59
To so Rogličevi pomagači na letošnji Vuelti: 61. Roger Adriã, Giovanni Aleotti, Nico Denz, Patrick Gamper, Florian Lipowitz, Daniel Felipe Martínez, Aleksandr Vlasov. Aleotti je letos zmagal na dirki po Sloveniji. Lipowitz pa je trenutno v življenjski formi.

16:55
Roglič bo imel na klancu ob sebi še Vlasova in Martineza, ki se oba izogibata delu na čelu glavnine. Torej varčujeta moči za Roglo na zadnjem klancu. 

16:50
Bruno Armirail
(Decathlon AG2R La Mondiale) in  Pablo Castrillo (Kern Pharma) sta se odločila, da sama nadaljujeta proti zadnjemu klancu današnje etape. Ubežniška skupina petih je razpadla. Glavnina, ki jo vlečejo Rogličevi pomagači zaostaja 2:14, 33 km pred ciljem.

16:45
Rogla pozna zadnji klanec. Prva domača preizkušnja bo že poskrbela za selekcijo med kandidati za rdečo majico na cilju 8. septembra v Madridu. Tisti, ki bodo imeli v 4. etapi malenkost šibkejše noge kot tekmeci, bi lahko plačali visok davek. Na 170,4 km dolgi preizkušnji po vroči in odmaknjeni Ekstremaduri bo morala karavana premagati dobrih 3.500 višinskih metrov. Najbolj zahteven bo ciljni vzpon na Pico Villuercas, s katerim ima Roglič že izkušnje.

image_alt
Van Aert končno poletel, na krila čaka še Roglič

16:40
37 stopinj Celzija trenutno greje kolesarje na asfaltu. Danes imajo vodonoše izjemno veliko dela. Roglič je videti v redu. Njego dres še nima slanih lis. Ampak, njegovi pomočniki so še vedno na čelu glavnine. Le, zakaj to počnejo že celo etapo? Obnašajo se, kot bi bila rdeča majica že njihova.

16:35
Še 45 km do cilja, ravnine ne bo več! Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Filippo Zana (Jayco-AlUla), Pablo Castrillo (Kern Pharma) in Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), imajo 3:20 prednosti.

16:30
Ubežniki so povečali prednost na 2:50, 50 km pred ciljem.

16:25
Predzadnji današnji klanec je na vrsti ...

16.20
Seveda, bi današnjo zmago najbolj privoščil Primožu, ampak, če bi še komu drugemu, je to mladi Riccitelo, ki dirka za Izraelce. Lani me je s svojim načinom dirkanja zelo navdušil na malem Touru, Tour de l'Avenir ... ki se ravno ta teden tudi odvija v Franciji in je bil na včerajšnji 2. etapi, Gal Glivar, celo drugi. 

16:15
55 km je do cilja, Bora pa ne preda čela glavnine, ki še vedno zaostaja za dve minuti za petimi ubežniki. Mogoče bi bilo bolje, da bi lov prepustili lastnikom rdeče majice in varčevali moči za zaključni klanec.

16:10
Bora ima prav tako kot UAE dve železi v ognju za rdečo majico. Ob Rogliču je še drugi z letošnjega Gira Dani Martinez. Zagotovo ni prišel na Vuelto kot pomočnik, ampak kot rezervni plan za Rogliča.

16:05
Kdo lahko ogrozi Rogliča na današnjem zaključnem klancu? Favoriti, ki jih omenjajo za današnjo etapo so: Michael Woods, Jesús Herrada, Valentin Paret-Peintre, Marc Soler, Thomas De Gendt, Louis Meintjes, Matthew Riccitello, George Bennett, Dylan Teuns, Welay Hagos Berhe, Max Poole, Lorenzo Fortunato ... Še prej pa sta tu Adam Yates in Joao Almeida. 

16:00
66 km pred ciljem imajo Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Filippo Zana (Jayco-AlUla), Pablo Castrillo (Kern Pharma) in Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), 2:10 prednosti pred glavnino. Povprečna hitrost na etapi je 41 km/h. Tewmperatura zraka 38,4! Veter piha s hitrostjo 7 km/h. 

15:55
Roglič: »Danes bomo videli, kako bo na prvih pravih vzponih«.

Kot kaže, so prvi klanci na Vuelti Primožu Rogliču (Red Bull-Bora-Hansgrohe) že vlili samozavest.

»Kot sem rekel že na začetku, gre zagotovo v pravo smer,« je pred današnjo etapo dejal slovenski trikratni zmagovalec Vuelte. »Še vedno čutim hrbet, res je, a zaenkrat je dobro. Kako se bom odzval in kako bo šlo, bomo videli danes na prvih vzponih, ko bo dirka res razvnela. Pri tako strmem vzponu je morda bolje, da tega ne veste! Čaka te ... Noge moraš imeti prave, to je samo to.« Je pred etapo povedal Roglič.

15:50
Ciljni vzpon je brutalen, dolg 14,6 kilometra, s povprečnim 6,2-odstotnim naklonom, vendar se vmes naklon nekajkrat postavi pokonci do dvomestnih številk. Najstrmejši deli niso asfaltirani, ampak betonirani! To vse pove.

15:45
Tretji kategorizirani klanec je Puerto de Miravete (8 km, 4,5 %). Sledi zelo valovita cesta vse do začetka vzpona na Pico Villuercas. Nabralo se bo 3519 višinskih metrov. 

15:40
Še vedno so na čelu glavnine Rogličevi pomagači. To pomeni, da danes hočejo iz rdeče majice sleči Wouta van Aerta. Še vedno beži 5 kolesarjev, ki imajo 1:49 prednosti, 77 km pred ciljem.

15:35
Je že 39 stopinj Celzija! Sledi 40 km lažne ravnine, potem se nadaljujejo klanci ...

15:30
Bruno Armirail
(Decathlon AG2R La Mondiale), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Filippo Zana (Jayco-AlUla), Pablo Castrillo (Kern Pharma) in Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), imajo 2 minuti prednosti 88 km pred ciljem.

15:25
Rogličevi gredo danes po rdečo majico!

15:20

15:15
Danes vsi v karavani govorijo predvsem o veliki vročini, ki je v Španiji. Danes naj bi med etapo temperatura narasla na 40 stopinj! In na koncu je skoraj 15 km dolg klanec ... ki je betoniran, ker ne na nekaterih odsekih tako strmo, da ga niso mogli asfaltirati. Nekateri kolesarji pa se danes šalijo, da je betoniran zato, ker bi se na taki vročini asfalt slekel s ceste kot nogavica z noge. No, ...

15:10
Na begu so: Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Filippo Zana (Jayco-AlUla), Pablo Castrillo (Kern Pharma) in Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi). 110 km pred ciljem imajo 3:32 prednosti.

15:05
Prva dva klanca sta že za kolesarji. Pred njimi je še 115 km in še dva kategorizirana klanca. Danes je spet zelo vroče. Na višini 1195 metrov je 32 stopinj. Zdaj se spuščajo na 300 metrov nad morjem, v nižini jih čaka 38 stopinj.

15:00
Četrta etapa je že prava gorska s ciljnim vzponom. Trenutno je skupinica kolesarjev na begu, njihova prednost je 3:35. Prvi klanci, prva rdeča majica za Rogliča? To je današnje najbolj pogosto izrečeno vprašanje med kolesarji na Vuelti.

Profil 4. etape. Prve gorske. Foto Lavuelta.es Delo
Profil 4. etape. Prve gorske. Foto Lavuelta.es Delo

Prva gorska etapa od Plasencije v pokrajini Ekstremadura na meji s Portugalsko do Pica Villuercasa, je dolga 170 kilometrov.

image_alt
Van Aert v rdeči majici do zmage, Roglič že težko čaka jutrišnjo etapo

Ciljni vzpon je brutalen, dolg 14,6 kilometra, s povprečnim 6,2-odstotnim naklonom, vendar se vmes naklon nekajkrat postavi pokonci do dvomestnih številk. Najstrmejši deli niso asfaltirani, ampak betonirani! To vse pove.

V prvih 55 kilometrih se spoprimejo s Puerto de Cabezabellosa (9,2 km, 5,4 %) in Pico de Piornal (13,9 km, 5,6 %).

Potem sledi še tretji kategorizirani klanec Puerto de Miravete (8 km, 4,5 %). Sledi zelo valovita cesta vse do začetka vzpona na Pico Villuercas. Nabralo se bo 3519 višinskih metrov. 

Wout van Aert bo še drugič nosil rdečo majico, vendar je že včeraj izjavil, da jo bo zelo težko obdržal. Če pa jo bo moral predati, bi jo najraje svojemu kapetanu Seppu Kussu, lanskemu presenetljivemu zmagovalcu Vuelte.

Primož Roglič najbrž razmišlja drugače. Danes je dan, ko se bo videlo, kdo je na Vuelto prišel z resnim namenom stati na stopničkah v Madridu. Danes se bo videlo, kdo Vuelte ne more zmagati, taki etapi pregovorno rečejo kolesarji.

Lovci na etapne zmage bodo imeli danes svoj načrt, ki pa ga bo težko izpeljati. Tudi lovci na pikčasto majico bodo danes imeli zelo deloven dan. 

image_alt
Van Aert končno poletel, na krila čaka še Roglič

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine