Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Vingegaard dobil dirko, pod vrhom tudi Mohorič

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard je zmagovalec 81. dirke po Poljski, Matej Mohorič je končal na šestem mestu.
Jonas Vingegaard si je pripisal novo zmago na večetapni dirki. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Jonas Vingegaard si je pripisal novo zmago na večetapni dirki. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Š. R., STA
18. 8. 2024 | 17:30
18. 8. 2024 | 17:35
3:09

Danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec 81. dirke po Poljski. Edini slovenski predstavnik Matej Mohorič, sicer lanski zmagovalec, je preizkušnjo sklenil na šestem mestu s 44 sekundami zaostanka. Današnjo zadnjo etapo je v sprintu dobil Nizozemec Olav Kooij.

Zadnja ne preveč zahtevna etapa v Krakovu (142,1 km) je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je večino časa lovila štiri ubežnike na čelu in jih ujela tik pred koncem etape. Pričakovano je sledil sprinterski obračun, ki ga je še drugič na tej dirki dobil 22-letni Kooij (Visma-Lease a Bike) in slavil 35. zmago v karieri. Drugo mesto je pripadlo Belgijcu Timu Merlieru (Soudal Quick-Step), tretje pa še enemu Belgijcu Gerbenu Thijssenu (Intermarche-Wanty).

Mohorič bo sprejel naslednji izziv še ta mesec

Najboljši v skupnem seštevku so v času glavnine varno prečkali ciljno črto v Krakovu, zaradi česar v razvrstitvi ni prišlo do sprememb. Najboljši je bil na koncu Vingegaard, ki je imel 13 sekund naskoka pred Italijanom Diegom Ulissijem (UAE Team Emirates) in 20 pred moštvenim kolegom Wilcom Keldermanom. Mohorič, ki je etapo sklenil na 22. mestu, je bil skupno šesti z zaostankom 44 sekund.

Matej Mohorič je končal dirko na šestem mestu. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Matej Mohorič je končal dirko na šestem mestu. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Za Vingegaarda je bila to 36. zmaga v karieri in tretja na večdnevnih dirkah to sezono, potem ko je dobil preizkušnji O Gran Camino februarja in Tirreno-Adriatico v marcu. Tokratno dirko je dobil brez etapne zmage. Vingegaard je po 81 izdajah poljske pentlje postal prvi danski skupni zmagovalec. Eno zmago ima tudi Slovenija, in sicer lansko Mohoričevo. Slovenec (29) je ta teden trikrat posegel med najboljših deset. Najboljši je bil v uvodni etapi, ki jo je sklenil na petem mestu.

Večji del zaostanka za Vingegaardom si je nabral v zahtevni vožnji na čas v drugi etapi, ko je kot 16. za takrat drugouvrščenim Dancem zaostal 49 sekund. Med deseterico se je Mohorič uvrstil še v tretji in šesti etapi, ko je bil osmi oziroma deveti.

Rezultat na Poljskem je bil za kolesarja iz Podblice eden najboljših v sezoni, v kateri je postal državni prvak v vožnji na čas. Na enodnevni dirki Strade Bianche je bil peti, na spomeniku Milano - Sanremo pa šesti. Slovenski as bo naslednjič nastopil na večdnevni dirki Renewi Tour po Belgiji, ki se bo začela 28. avgusta, lani pa jo je končal na skupno sedmem mestu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine