Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Včeraj zatišje, čez vikend vihar

Pred Primožem Rogličem sta na dirki Tirreno - Adriatico dve zahtevni razgibani etapi, v katerih bo favorit Julian Alaphilippe. 
Julian Alaphilippe je največja grožnja novi zmagi Primoža Rogliča. FOTO: LaPresse
Julian Alaphilippe je največja grožnja novi zmagi Primoža Rogliča. FOTO: LaPresse
16. 3. 2019 | 12:00
16. 3. 2019 | 12:12
3:37
Foligno – Potem ko se je v zaključku četrtkove etape od Tirenskega do Jadranskega morja po zaslugi Primoža Rogliča pošteno zaiskrilo, je karavana z odprtimi rokami sprejela lažjo petkovo etapo. Podobno je bilo v Franciji na dirki Pariz - Nica, a zatišje ne bo trajalo prav dolgo, danes in jutri se obetata dve zelo zanimivi etapi, ki bosta (vsaj) v Franciji že podali odgovor o končnem zmagovalcu.

Roglič se je po ekipnem kronometru znašel v odličnem položaju, ko lahko le nadzoruje dogajanje, saj bo v vožnji na čas zadnji dan dirke v vlogi prvega favorita. A je slovenski as še enkrat pokazal, da ga nepisana pravila dirkanja ne zanimajo, v četrtkovi etapi je na zaključnem vzponu večkrat napadel, a njegova pospeševanja niso obrodila sadov.

Etapo je dobil Julian Alaphilippe, ki je največji Rogličev tekmec, za njim pa zaostaja za 20 sekund. Včeraj sta se oba umaknila šprinterjem, tifose je razveselil državni prvak Elia Viviani, že danes pa se bo boj vnovič razplamtel. Vzponi na Tirrenu - Adriaticu so kratki in strmi, sledijo si v hitrem zaporedju in to je teren, kjer je Alaphilippe skorajda nepremagljiv. Roglič bo moral biti zelo pozoren, Francoz za vsako etapno zmago prejme 10 odbitnih sekund, zato bo tako danes kot v nedeljo zagotovo poizkušal izničiti prednost Zasavca. V vodstvu je še vedno Adam Yates, s katerim je prav tako treba resno računati, Britanec je že nekajkrat pokazal, da v dobri formi tudi z vožnjo na čas lahko opravi zelo hitro. Razplet dirke bo negotov do torkovega finala, vmes pa bo svojo priložnost za etapni uspeh iskal tudi Matej Mohorič, ki je v prvih etapah pokazal, da poškodba kolena ni pustila prevelikih posledic.
 

Kwiato drvi proti soncu


Ekipa Sky ima na dirki Pariz - Nica vse pod nadzorom. Michal Kwiatkowski nosi rumeno majico vodilnega, priboril si jo je po zaslugi izvrstnega dela Luka Rowa v ravninskih etapah, v katerih je težave povzročal bočni veter, vodstvo je potrdil tudi na četrtkovem kronometru. Včeraj so šprinterji dobili še zadnjo priložnost, izkoristil jo je Irec Sam Bennett, danes in jutri pa bosta na vrsti dve težki gorski etapi.

Sam Bennett se prebija v šprintersko smetano. FOTO: AFP
Sam Bennett se prebija v šprintersko smetano. FOTO: AFP


Sky lahko preigrava več taktičnih različic, saj tudi drugi v skupnem seštevku Egan Bernal prihaja iz njihovih vrst, mladi Kolumbijec pa v Franciji deluje še bolj impresivno kot njegov starejši in bolj izkušeni poljski klubski kolega. Najbolj nevaren prevladi britanskega supermoštva je Luis Leon Sanchez, ki je eden junakov izjemne pomladi Astane, trenutno najbolj uspešne ekipe v profesionalnem pelotonu. Španec zaostaja le 22 sekund, prvo priložnost za naskok na zmago bo imel danes na vzponu Turini, drugo pa jutri na krogih okrog Nice.
 

Korošec hiter na magistrali


V polnem teku je tudi etapna dirka Istarsko prolječe, bolj znana kot Jadranska magistrala. Na prologu je bil najboljši Slovenec Tilen Finkšt na četrtem mestu, v prvi etapi je bil še boljši njegov klubski kolega iz vrst Ljubljane Gusto Santic Rok Korošec, ki je ciljno črto v Labinu prečkal drugi. Do konca sta še dve etapi, danes se bo odločalo na Oprtalju, jutri bo zaključek v Umagu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine