Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Bele ceste Julianu Alaphilippu

Francoski kolesar je bil najboljši na priljubljeni enodnevni dirki v Toskani, Slovencev ni bilo v ospredju.
Julian Alaphilippe je bil v šprintu močnejši od Danca Jakoba Fuglsanga. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Julian Alaphilippe je bil v šprintu močnejši od Danca Jakoba Fuglsanga. FOTO: Marco Bertorello/AFP
STA
9. 3. 2019 | 16:36
9. 3. 2019 | 16:49
2:37
Francoski kolesar Julian Alaphilippe je zmagovalec italijanske enodnevne klasike Strade Bianche. Po 184 kilometrih je v Sieni ugnal Danca Jakoba Fuglsanga in Nizozemca Wouta van Aerta. Slovencev ni bilo v ospredju.

Razgibano klasiko po belih toskanskih makadamih je na koncu odločil šprint med Alaphilippom in Fuglsangom. Danec v njem ni imel dovolj moči in 26-letni Francoz je hitro uvidel, da bo postal prvi Francoz z zmago na tej priljubljeni enodnevni dirki svetovne serije.

Slabih 14 kilometrih je prav Fuglsang odločilno pospešil iz skupine favoritov, s seboj je potegnil Alaphilippa in van Aerta. Nizozemec je hitro popustil, se znašel v zaostanku 40 sekund, a je tako kot lani vztrajal do konca, to pa se mu je obrestovalo kilometer pred ciljem, ko je tekmeca ujel. A je ob lovljenju porabil preveč moči, na 16-odstotnem klancu proti Piazzi del Campo sta Alaphilippe in Fuglsang s pospeševanjem odbrzela mimo njega.

Na belih makadamskih cestah dirke Strade Bianche se vedno praši za karavano. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Na belih makadamskih cestah dirke Strade Bianche se vedno praši za karavano. FOTO: Marco Bertorello/AFP


Kljub temu je moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo-Vismi van Aert še enkrat dokazal svoj razkošni talent in drugo leto v nizu osvojil tretje mesto na Strade Bianche. Nekdanji svetovni prvak v ciklokrosu se bo v letošnji sezoni bolj kot v preteklosti posvečal cestnemu kolesarstvu, največ stavi na enodnevne dirke.

Slovencev Grego Boleta, Luko Pibernika, Jana Tratnika in Tadeja Pogačarja ni bilo med najboljšimi. Nase je z enim skokom med sedmim in osmim makadamskim sektorjem opozoril Tratnik, a ga je glavnina hitro ujela.


Do cilja Čursina in Bujakova


Pred ciljem moške dirke so 136-kilometrsko dirko Strade Bianche končale tudi kolesarke. Prvega mesta se je veselila Nizozemka Annemiek van Vleuten pred Danko Anniko Langvad in Poljakinjo Katarzyno Niewiadomo. Od članic BTC City Ljubljane sta do cilja prišli Rusinja Anastazija Čursina na 24. mestu in Slovenka Eugenia Bujak na 54. Urška Žigart, Anja Longyka, Nizozemka Maaike Boogaard ter Švedinja Hanna Nilsson dirke niso končale.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine