Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Ulissiju še drugič Slovenija, Pogačar tretjič v beli majici

Dirka po Sloveniji se je zaključila s peto etapo od Trebnjega do Novega mesta, kjer je etapno zmago slavil Italijan Giacomo Nizzolo. Luka Mezgec z 2. mestom do rdeče majice. V skupnem seštevku brez sprememb, zmaga Diega Ulissija, 4. mesto Tadeja Pogačarja. 
Najboljši trije na 26. dirki po Sloveniji (od leve proti desni) Giovanni Visconti, Diego Ulissi in Aleksandr Vlasov. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Najboljši trije na 26. dirki po Sloveniji (od leve proti desni) Giovanni Visconti, Diego Ulissi in Aleksandr Vlasov. FOTO: Tomi Lombar/Delo
23. 6. 2019 | 10:35
23. 6. 2019 | 16:40
4:48
 V sobotni 4. etapi je bil odločen boj za zeleno majico na 26. dirki po Sloveniji, ki jo je dobil Diego Ulissi, modra majica kralja gora je ostala pri Aleksandru Vlasovu, bela najboljšega mladega kolesarja pa je že tretje leto zapored last Tadeja Pogačarja. Danes je bilo odprto le še vprašanje o zmagovalcu sklepne 5. etape in nosilca rdeče majice najboljšega šprinterja. Etapo je dobil Italijan Giacomo Nizzolo, Luki Mezgecu pa je 2. mesto na Glavnem trgu v Novem mestu zadostovalo, da se je odel v rdeče.
 
Ulissi je tako še drugič dobil dirko po Sloveniji, na kateri je bil najboljši že leta 2011, povečal pa je tudi prednost tujih kolesarjev pred domačimi. Doslej so Slovenci slavili 12 zmag, tuji kolesarji pa 14. Morda je letos več pričakoval Pogačar, ki je ponovil lansko 4. mesto. Lani ga je dosegel v na papirju močnejši konkurenci, saj so bili pred njim Primož Roglič, Rigoberto Uran in Matej Mohorič, tokrat poleg Ulissija še Giovanni Visconti in Vlasov. A komaj 20-letnemu Komendčanu se nikamor ne mudi, bržčas bo dobil še veliko priložnosti in slavil veliko zmag.

Tadej Pogačar je že tretje leto zapored osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Tadej Pogačar je že tretje leto zapored osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja. FOTO: Tomi Lombar/Delo


To pot je moral priznati premoč Ulissiju in se mu tudi podrediti v ekipni hierarhiji zasedbe UAE Emirates.

...
...


Novomeščani praznih rok


Več od zadnje etape so bržčas pričakovali gostitelji in prireditelji dirke iz novomeške zasedbe Adria Mobil. Marko Kump je na domačih cestah lovil svojo tretjo zmago na slovenski pentlji, prvo po letu 2015, ko je dobil šprint v Novem mestu.
 
»Vsaka etapa na letošnji dirki je pomembna, vsak dan se je vrstni red pri vrhu premešal, cilj je v Novem mestu, tako rekoč doma, glede šprinta pa bomo še videli. Druga polovica etape ni tako enostavna, kot je bila v minulih letih, dodatno bo dirko otežilo še vreme,« je pred štartom v deževnem Trebnjem razlagal Kump, ki se ni zmotil pri oceni zahtevnosti etape. Ni zdržal tempa najboljših na zadnjem vzponu na Vahto in se ne bo potegoval za etapno zmago.

Marko Kump je na zadnjem vzponu izpadel iz gre za zmago v Novem mestu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Marko Kump je na zadnjem vzponu izpadel iz gre za zmago v Novem mestu. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Šprint drugačen, a še vedno hiter

 
»Dolenjska puščica« šprint s Kandijskim mostom sicer zelo dobro pozna: »V šprintu mogoče nekateri kolesarji precenijo svoje zmožnosti in koliko oprijema imaš, če prideš iz druge strani, cesta visi navznoter, tokrat pa v zadnji ovinek prihajamo s spodnje strani, kjer cesta visi navzven in če v žaru borbe prehitro pritisneš na pedala, te lahko odnese. Mislim, da v samem šprintu velikih razlik ne bo, po zadnjem ovinku bo skupina zelo razpotegnjena in bo težko še popravljati položaj. Mogoče bo hitrost manjša, kot je bila na klasični smeri, a bomo tudi tukaj prišli s precej hitrosti čez zadnji hribček, ker bo boj za položaje zelo napet.«


Potek etape

 
Do cilja je še slabih 10 km, etapa sicer ni bila tako mirna, kot je bilo pričakovati, na obeh kategoriziranih vzponih je bilo nekaj napadov, predvsem so z ostrim tempom pritiskali kolesarji Gazproma s skupno drugouvrščenim Aleksandrom Vlasovom na čelu, a končne zmage Ulissija niso ogrozili.

...
...


Ja pa glavnina razpadla na dva dela, zadaj so ostali domači kolesarji iz Adrie Mobil, Kump je ob priložnost za etapno zmago, Radoslav Rogina a bo bržčas zdrsnil iz prve deseterice v skupnem seštevku. V ospredju so vsi najboljši v skupnem seštevku, preživel pa je tudi Luka Mezgec, ki je favorit za etapno zmago v Novem mestu. Pascal Ackermann zaradi zdravstvenih težav danes ni štartal, Mezgec pa je v drugi etapi v Celju pokazal, da je med preostalimi kolesarji najmočnejši šprinter. Zmaga bi mu primesla tudi rdečo majico najboljšega šprinterja.

Karavana je prvič prečkala ciljno črto na Glavnem trgu, do cilja je še 3 km. Mazgec je šprint začel preveč zadaj, na koncu je sicer na vso moč pospešil, a ni mogel mimo Nizzola.

Giacomo Nizzolo je bil najmočnejši v šprintu na Glavnem trgu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Giacomo Nizzolo je bil najmočnejši v šprintu na Glavnem trgu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine