Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Šprinterski obračun Bolu, Roglič čaka jutrišnji kronometer

V šprinterskem obračunu je slavil Nizozemec Cees Bol (DSM), Primož Roglič kljub težavam pomočnika varno v cilju. Jutri je na vrsti kronometer.
Cees Bool se hitro bliža najboljšim šprinterjem na svetu. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
Cees Bool se hitro bliža najboljšim šprinterjem na svetu. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
8. 3. 2021 | 16:33
8. 3. 2021 | 16:51
3:45
Druga etapa dirke Pariz–Nica, ki jo je končal na 37. mestu, je za Primoža Rogliča minila stresno, saj je trideset kilometrov pred ciljem padel njegov pomočnik v gorskih etapah George Bennett, ki pa je vseeno nadaljeval in sam ujel glavnino petnajst kilometrov pred ciljem. V šprinterskem obračunu se je najbolje znašel Nizozemec Cees Bol (DSM). Michael Matthews (Bike Exchange) je novi nosilec rumene majice. 
image_alt
Roglič uspešno začel sezono na dirki Pariz–Nica

Etapa je bila dolga 188 kilometrov, 160 kolesarjev je štartalo v mali vasici Oinville-sur-Montcient, cilj je bil v mestu Amilly. Ravninska etapa z dvema letečima in enim gorskim ciljem tretje kategorije. 

V rumeni majici je štartal včerajšnji zmagovalec prve etape Irec Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep), prav tako je najboljši v razvrstitvi za zeleno majico najboljšega po točkah, vendar jo je posodil Madsu Pedersenu (Trek Segafredo), še točneje, izposojeno zeleno majico bi moral nositi Francoz Arnaud Demare (Groupama-FDJ), vendar se ji je odrekel, ker nosi majico francoskega državnega prvaka. Pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih je nosil včerajšnji junak etape, ki je bil v solo begu več kot 100 kilometrov, Francoz Fabien Doubey (Total Direct Energie), belo majico najmlajšega najboljšega je nosil dvaindvajsetletni Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). 
image_alt
Roglič v novo sezono kot glavni favorit na dirki Pariz-Nica

Napadi so se vrstili s štartne črte druge etape. Resen pobeg je uspel na 17. kilometru dvema kolesarjema. Sander Armee (Qhubeka) in Dries de Bondt (Alpecin-Fenix) sta si hitro prikolesarila občutno prednost, ki pa se je med dirko gibala vseskozi okoli treh minut. 
Z leve proti desni: Mads Pedersen, Sam Bennett, Fabien Doubey. FOTO:Anne-Christine Poujoulat/Afp
Z leve proti desni: Mads Pedersen, Sam Bennett, Fabien Doubey. FOTO:Anne-Christine Poujoulat/Afp

Na 72. kilometru etape je bil edini gorski cilj tretje kategorije. Cote des Granges-le-Roi sta prva prečkala ubežnika, eno točko pa si je priboril nosilec pikčaste majice Fabien Doubey (Total Direct Energie), ki si je majico rezerviral tudi za tretjo etapo. Sledil je prvi leteči cilj, na katerem je bil najhitrejši Michael Matthews (Bike Exchange) in se zaradi pridobljenih bonus sekund virtualno prebil na drugo mesto v skupnem seštevku.

Ubežnika dneva Sander Armee (Qhubeka) in Dries de Bondt (Alpecin-Fenix) sta bila ujeta 80 kilometrov pred ciljem. Peloton je uspavano nadaljeval vse do 70 kilometrov pred ciljem, ko so bočni veter izkoristili kolesarji Deceuninck-QuickStepa. Glavnina se je začela trgati in v pičlih dveh kilometrih je peloton razpadel na tri skupine. Primož Roglič je brez težav sledil najhitrejšimi, vseskozi je bil v varnem zavetrju svojega moštva. Bočni veter in napadalni kolesarji Deceuninck-Quick Stepa niso naredili veliko škode, v desetih kilometrih je bila večina pelotona spet skupaj. 

Dvaintrideset kilometrov pred ciljem je bil najprej drugi leteči cilj, ki ga je dobil veteran Andre Greipel (Israel Start-up Nation), potem pa je nerodno padel Rogličev pomočnik George Bennett, ki je potem sam lovil glavnino kar 15 kilometrov.

V zadnjih desetih kilometrih sta se zgodila dva huda padca. Prvi devet kilometrov pred ciljem, še hujši drugi pa v zadnjem kilometru. V tehnično zelo zahtevnem šprintu je vse kazalo, da bo slavil Mads Pedersen (Trek-Segafredo), vendar je v zadnjih metrih z veliko večjo hitrostjo mimo pridrvel Cees Bol (DSM). Do spremembe je prišlo tudi v skupnem seštevku, rumeno majico je prevzel Avstralec Michael Matthews (Bike Exchange)
 

Rezultati 2. etape: 

1. Cees Bol (DSM)
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
3. Michael Matthews (Bike Exchange)
4. Bryan Coquard (B&B Hotels)
5. Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step)
Primož Roglič je že z mislimi na jutrišnjem kronometru. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
Primož Roglič je že z mislimi na jutrišnjem kronometru. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine