Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič uspešno začel sezono na dirki Pariz–Nica

Niti štirje gorski cilji tretje kategorije niso preprečili šprinterskega obračuna v zadnjih metrih prve etape. Bennett prvi v rumeni majici.
Zmagovalec prve etape in prvi nosilec rumene majice Sam Bennett. FOTO: Bas Czerwinski/AFP
Zmagovalec prve etape in prvi nosilec rumene majice Sam Bennett. FOTO: Bas Czerwinski/AFP
7. 3. 2021 | 17:13
7. 3. 2021 | 17:22
3:54
Prva etapa 79. dirke Pariz–Nica je bila dolga 166 kilometrov in je potekala po širši okolici pariškega predmestja Saint-Cyr-L'Ecole.
image_alt
Roglič v novo sezono kot glavni favorit na dirki Pariz-Nica

Etapo je zaznamoval dolg, samostojen pobeg Francoza Fabiena Doubeya (Total Direct Energie). Pobegnil je 150 kilometrov pred ciljem, njegova največja prednost je bila pet minut. Doubey je bil lani na tej dirki enajsti v skupnem seštevku.

Skupinica, ki je uspela pobegniti glavnini, je Doubeya ujela 55 kilometrov pred ciljem. V skupini so bili: Philippe Gilbert, Stefano Oldani (Lotto Soudal), Antony Perez (Cofidis), Christopher Lawless (Total Direct Energie) in ubežnik Fabien Doubey. Lawless je kmalu odpadel. 40 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki le še pol minute prednosti, v zadnjih 35-kilometrih sta bila dva gorska cilja tretje kategorije. Kazalo je, da bo Gilbert poskusil s samostojnim pobegom, saj na dirki Pariz–Nica še nima etapne zmage. Triintrideset kilometrov pred ciljem je padel tudi eden od glavnih favoritov Richie Porte (Ineos Grenadiers). Najprej je kazalo, da bo zaradi prehudih bolečin moral odstopiti z dirke, a je vseeno z veliko muko nadaljeval. Deset kilometrov pred ciljem so bile bolečine prehude, po zdravnikovem pregledu je moral odstopiti.
image_alt
Roglič: Bistveno je, da poskušaš biti čim boljša različica sebe

Ubežna skupinica z Gilbertom na čelu je bila ujeta tik pod predzadnjim klancem, 27 kilometrov pred ciljem. Dirka se je začela znova. Po nekaj minutni pavzi so sledili zaključni napadi. Prvi je poizkusil Kobe Goosens (Lotto-Soudal), hitro si je nabral polminutno prednost, vendar to ni zadostovalo. Peloton je že povečeval hitrost in pripravljal najboljša izhodišča za šprinterje. Zadnji leteči cilj je dobil Michael Matthews (Bikeexcange), potem so se začeli resnejši napadi. Pierre Latour, Kragh Andersen, Teuns, Cattaneo, De la Cruz, Gautier, Sbaragli, so napadli 12 kilometrov pred ciljem. Poizkus bega ni uspel, deset kilometrov pred ciljem so bili že vsi skupaj.

Na prvi pogled uspavana etapa z vrsto padcev, vendar ne prehudimi, se je končala po pričakovanju. Niti štirje gorski cilji tretje kategorije niso preprečili šprinterskega obračuna v zadnjih metrih dirke. Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep), Arnaud Démare (Groupama-FDJ), svetovni prvak iz leta 2019 Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) in Michael Matthews (Bikeexcange) so kot glavni šprinterski tekmeci na letošnji dirki prišli varno do zaključnih kilometrov. V zelo hitrem in kaotičnem šprintu, ki se je pripravljal celih deset kilometrov se je najbolje znašel Irec Sam Bennett, drugi je bil Arnaud Demare in tretji Mads Pedersen. Prvi nosilec rumene majice na letošnji dirki Pariz–Nica je Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep).

Primož Roglič je bil videti odlično razpoložen, vseskozi se je varno vozil med moštvenimi kolegi Jumba Visme. Najtesneje ob njem je bil njegov zvesti pomočnik Nemec Tony Martin. V ekipi so še: George Bennett, Lennard Hofstede, Steven Kruijswijk, Sam Oomen in Jos van Emden. Pred dirko je Roglič izjavil, da je komaj dočakal štart dirke, dirkalna pavza od 8. novembra lani je bila zanj predolga. Karte so na mizi, čakamo razplet osmih etap s končno, naslednjo nedeljo v Nici.

Prvi dve etapi letošnje dirke proti soncu, kot jo ljubkovalno kličejo kolesarji, naj bi bili namenjeni šprinterskim obračunom, v torek pa je že na vrsti posamična vožnja na čas, dolga 14,4-kilometra, ki bo najbrž izpostavila letošnje glavne favorite.
FOTO: Bas Czerwinski/AFP
FOTO: Bas Czerwinski/AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine