Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

V sprinterskem kaosu zmagal Soupe. Govekar deseti

Lepo, umirjeno, a vetrovno etapo sta pokvarila dva huda padca v zaključnih kilometrih 7. etape.
Francoz Geoffrey Soupe (Total Energies) je presenetljivi zmagovalec 7. etape. FOTO: Jose Jordan Afp
Francoz Geoffrey Soupe (Total Energies) je presenetljivi zmagovalec 7. etape. FOTO: Jose Jordan Afp
1. 9. 2023 | 09:11
1. 9. 2023 | 18:28
16:40

Sprinterska 7. etapa od Utiela do Olive je bila dolga 200 kilometrov. Etapo bi zaznamovala dva ubežnika, če ne bi na samih zaključnih kilometrih prišlo do dveh zaporednih padcev v glavnini. 

Najhuje jo je skupil Thymen Arensman (Ineos Grenadiers), ki je že v bolnišnici. 

Vetrovna etapa je bila namenjena sprinterskemu obračunu. Že pred startom so nekateri kolesarji nergali zaradi tehnično prezahtevnih zadnjih kilometrov na etapi. Na koncu se je izkazalo za upravičen strah, saj je na ozki mestni ulici v Olivi, prišlo do dveh hudih padcev, v katerih je bilo udeleženih vsaj dvajset kolesarjev. K sreči so vsi Slovenci srečno prispeli do cilja.

Še najbolj srečen med Slovenci pa je lahko prav najmlajši Matevž Govekar, ki je v kaotičnem sprintu prišel do desetega mesta. Zmagal je Francoz, ki je tako slavil svojo peto profesionalno zmago, bradati 35-letni veteran Goeffrey Soupe (Total Energies).

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Še vedno je na prvem mestu Francoz Lenny Martinez. Primož Roglič je še vedno na 12. mestu, 2:58 za rdečo majico. 

Jutri je na vrsti 8. etapa, spet gorska, s kar petimi gorskimi cilji in 3650 višinskimim metri. Dolga je 165 kilometrov, poteka Denie do Xorret de Catia.

Gorska 8. etapa s petimi gorskimi cilji. FOTO: Infografika Delo
Gorska 8. etapa s petimi gorskimi cilji. FOTO: Infografika Delo

Geoffey Soupe, veteran, ki je končno prišel do zmage v sprintu. FOTO: Jose Jordan Afp
Geoffey Soupe, veteran, ki je končno prišel do zmage v sprintu. FOTO: Jose Jordan Afp

Spremljali smo v živo

18.04

Najhitrejših 5 na 7. etapi:

1. Geoffrey Soupe (Total Energies)
2. Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA)
3. Edward Theuns (Lidl Trek)
4. Sebastian Molano (UAE Team Emirates)
5. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)

18.02
Geoffrey Soupe
 (TotalEnergies) je zmagal!

17.59
Z Arensmanom je hudo. Še vedno leži na cesti, prihaja rešilec ... še 2 km do cilja.

17.58
Thymen Arensman
(Ineos Grenadiers) še vedno leži na tleh! Slovencev ni bilo vmes.

17.57
Spet padec!

17.55
S Kussom je vse v redu, je že v glavnini.

17.52
Kuss
gre naprej. Ironično. Upam, da mu v cilju ne bodo dali »pihati«.

17.51
Padec v glavnini ... hud padec!

17.50
Še 10 km ... glavnina gre na vso moč ...

17.46

17.43

17.40
Kadel Groves (Alpecin Deceuninck) je tudi danes največji favorit za etapno zmago, tretjo na letošnji dirki. Še 20 km do cilja.

17.35
Prvi del etape je bil hribovit in zahteven, drugi del je ena sama ravnina, vendar piha precej močan stranski veter. Etapa bo kolesarje peljala od zahoda proti vzhodu Valencie. Ciljno mesto Oliva leži slabih 80 kilometrov od Valencie ob Sredozemskem morju, ponaša se z devetimi kilometri peščenih plaž.

17.30

17.25
Glavnina je strnjena, nobenega ubežnika ni spredaj. Do cilja je še 27 km. 

17.20
Chris Froome
je leta 2017 zmagal na Touru in slaba dva meseca kasneje še na Vuelti, kjer je osvojil še pikčasto in zeleno majico! Lahko Vingegaard to ponovi?

17.15
Z nasmeškom na obrazu bosta v današnji etapi kolesarili predvsem ekipi Groupama-FDJ in Jumbo-Visma. Prvi bodo namreč po zaslugi 20-letnega Francoza Lennyja Martineza branili rdečo majico vodilnega, ki jo je mladenič oblekel po drugem mestu v etapi z gorskim ciljem do observatorija Javalambre.

Nizozemska zasedba, ki lovi sploh prvi, zgodovinski trojček zmag na Giru, Touru in Vuelti v eni sezoni, pa je v četrtkovi etapi slavila etapno zmago z Američanom Seppom Kussom ter se z njim prebila na drugo mesto skupnega seštevka. Za nameček sta slovenski as Primož Roglič in danski zvezdnik Jonas Vingegaard strla branilc naslova Belgijca Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step) in mu vzela 32 sekund.

V skupnem seštevku se je vrstni red povsem premešal, kljub spremembam pa še naprej glavni favoriti ostajajo Evenepoel, Roglič, Vingegaard in še nekateri drugi na čelu s Špancema Enricom Masom (Movistar) in Juanom Ayusom (UAE Team Emirates). Evenepoel na devetem mestu za Martinezom zaostaja 2:47 minute, Mas je tri sekunde za Belgijcem, Vingegaard pet, Roglič 11, Ayuso pa 19.

V današnji etapi bi utegnil od ostalih Slovencev visoko poseči Matevž Govekar (Bahrain Victorious), medtem ko bosta Jan Tratnik pri Jumbo-Vismi in Domen Novak pri UAE Team Emirates v službah svojih kapetanov.

17.09

17.05
Sprinterske ekipe bodo kmalu ujele edinega ubežnika Okamiko 42 km pred ciljem. Rogličevi danes »počivajo« v zavetrju.

17.00
Včeraj ...

image_alt
Jumbo bomba na Vuelti! Dvajsetletni Lenny Martinez je v rdeči majici

16.55
Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta včeraj proti Remcu Evenepoelu pridobila dragocene sekunde. Jonas zdaj za njim zaostaja za pet sekund, Primož pa za enajst. Pred Rogličem in Vingegaardom je zdaj kar nekaj kolesarjev, ki se jih bo težko otresti, a po videnem na dveh gorskih etapah bi jima moralo uspeti. 

16.50
Včerajšnja etapa je dobro premešala vrstni red med favoriti. V rdeči in beli majici je Francoz Lenny Martinez, ki je s svojimi 20 leti in 51 dnevi postal najmlajši nosilec rdeče majice v zgodovini Vuelte. Težko ga bo sleči na klancih, verjetno pa mu bodo precej sekund oklestili na kronometru, ki je na vrsti prihodnji torek.

16.45
Ander Okamika (Burgos-BH) se ni pustil ujeti. Tik preden ga je pogoltnila glavnina je bila na vrsti malica ... in Okamika je to izkoristil za nadaljevanje bega. Do cilja ima še 57 km, ima minuto prednosti.

16.40
Cian Uijtdebroeks
(Bora-Hansgrohe) še en 20-letni mladenič je prepričan, da bo Martinez v rdečem vztrajal vse do Madrida. Uijtdbroeks je še en čudežni deček svetovnega kolesarstva, ki je po šestih etapah samo 15 sekund za Rogličem. Martinez in Uijtdebroeks sta v madinski konkurenci zmagovala skoraj na vseh klančarskih dirkah.

16.35
65 km pred ciljem je glavnina strnjena, oba ubežnika sta ujeta.

16.30
Sepp Kuss
(Jumbo-Visma) je letos dirkal na Giru, Touru in zdaj še na Vuelti.

»Rabimo še Seppa Kussa,« je predlagal Primož Roglič pred letošnjo Vuelto 23. Ameriški klančar in pomočnik (14. na Giru, 12. na Touru) je včeraj po zmagi povedal, da bo na Vuelti samo pomočnik in nič drugega. Sploh zdaj, ko je zmagal na eni izmed etap. »Če pogledate statistiko, morate vzeti Seppa Kussa, če želite zmagati na Grand Touru,« je še dejal Roglič. Kuss je vozil vse zmagovalne tritedenske dirke Jumbo-Visme v zadnjih letih: La Vuelta 2019, 20. in 21.; Tour de France 2022 in 23; Giro 2023.

16.25
Samo še 15 sekund prednosti imata ubežnika Jose Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH) 70 km pred ciljem.

16.20
Ayuso
je imel včeraj verjetno enega izmed najtežjih dnevov v svoji karieri.

16.15
Pico del Buitre ne sodi med najbolj slovite kolesarske vzpone, a si že zasluži mesto med legendami Vuelte, čeprav ga je ta obiskala le dvakrat. Tu sta leta 2019 na poti do končnega 1. in 3. mesta v ospredje prikolesarila Primož Roglič in Tadej Pogačar. V 6. etapi letošnjega španskega kroga pa je na poti do obsevatorija Javalambre popolno ofenzivo uprizorila Rogličeva Jumbo Visma, ki vse niti dirke drži v rokah, četudi še nima rdeče majice.

Jumbovci so po srditem boju v pobeg dneva, v katerem je bilo na trenutke več kot 40 kolesarjev, spravili polovico ekipe. Jan Tratnik, Dylan van Baarle, Attila Valter in Sepp Kuss so si prikolesarili več kot šest minut prednosti in pomočnike vodilnega Remca Evenepoela iz ekipe Soudal Quick Step prisilili, da so garali ves dan. Kljub temu so imeli ubežniki pred 10,9 km dolgim ciljnim vzponom tri minute in pol naskoka. Idrijska lokomotiva Tratnik je potegnil še zadnjič in poskrbel za to, da Kussa ne bo ujel nihče več iz skupine favoritov.

16.10
Bo Landa nevaren za nadaljnji razplet dirke?

16.05
Avstralec ​Kadel Groves (Alpecin Deceuninck) je tudi danes favorit številka ena. Za nasvet, kako sprintati na zaključki današnje etape je za nasvet prosil rojaka Matta Whiteja, ki je športni direktor v Mezgećčevem moštvu Jayco Alula, in že nekaj let živi v Olivi. 

16.00
Slovenci so premagali Avstralce v košarki in se uvrstili v četrtfinale svetovnega prvenstva ... Na Vuelti imata ubežnika Jose Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH) 1:11 prednosti 85 km pred ciljem.

15.55
Po športnih medijih odmeva včerajšnji 12-sekundi eks penine zmagovalca 6. etape na Vuelti, Rogličevega pomočnika Seppa Kussa.

15.50
No, tudi slovenski košarkarji zmagujejo ...
15.45
Današnji favoriti za etapno zmago so: Kaden Groves, Sebastian Molano, Marijn van den Berg, Alberto Dainese, Dries Van Gestel, Milan Menten, Edward Theuns ...

15.40
Danes bo dolg dan. Kolesarjem piha naravnost v čelo 14 km/h, ravno toliko, da jih pošteno upočasnjuje, povprečna hitrost na dirki je 39 km/h. 

15.35
Jose Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH) sta povečala prednost na poldrugo minuto, 100 km pred ciljem ...

15.30
Jose Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH) imata še minuto prednosti, 110 km pred ciljem. Nasprotni veter je danes enostavno premočan, da bi še vztrajala na begu ...

15.25
Remco
je spet v majici belgijskega državnega prvaka.

15.20
Lenny Martinez
(Groupama-FDJ) je seveda navdušen nad svojimi prvim dnevom v vlogi vodje tritedenske dirke: »Čuden občutek je. Vsi me spodbujajo, vsi vzklikajo moje ime, malce nenavaden občutek je biti prvi. Zdaj sem v redu. Včeraj so bile tiskovne konference, vse slovesnosti, bilo je malo dolgo vse skupaj, nisem vedel, kako gre, zdaj pa je v redu. Počutim se dobro po težki etapi, ki smo jo imeli včeraj v odcepu, upam, da danes in jutri ne bom imel težav.« Je povedal Lenny pred današnjim startom.

15.15
Ko že govorimo o čudežnih otrocih … Angelino Soler je leta 1961 z 21 leti in 167 dnevi najmlajši zmagovalec v zgodovini Vuelte. Pred njim je bil najmlajši zmagovalec tudi Španec Gustaaf Deloor, zmagovalec prve dirke po Španiji leta 1935, mesec dni pred svojim 22. rojstnim dnem. Leta 1960 je Belgijec, Frans De Mulder, zmagal pri 22 letih in 153 dneh ... Naslednji kolesar na tej lestvici je Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), zmagovalec Vuelte 2022 pri 22 letih in 229 dneh.

15.10
Lenny Martinez
je Francoz, vendar korenine njiegovega dedka so španske. Lennyjev oče, Miguel Martinez, je bil v devetdesetih  zvezda gorskega kolesarstva. Njegova najboljša sezona je bila leta 2000, ko je dosegel zgodovinski trojček: postal je olimpijski prvak, svetovni prvak in zmagovalec svetovnega pokala!

Yannick Martinez, Miguelov brat in Lennyjev stric, je bil prav tako profesionalni kolesar, ki je leta 2014 dirkal na Vuelti.

Mariano Martinez (Miguelov oče) in njegov brat Martin sta bila rojena v Burgosu in sta bila španska kolesarja, kasneje sta prevzela francosko državljanstvo. Mariano je leta 1978 zmagal na dveh etapah dirke po Franciji in v razvrstitvi na gorskih ciljih. Martin je zmagal na etapi Vuelte v Avili leta 1974. Tudi Lenny je bil najprej gorski kolesar. Ko je bil star 15 let je že navduševal na cesti in tudi v ciklokrosu. 

15.05

15.00
Danes je poseben užitek spremljati Vuelto, kajti v rdeči majici je še en čudežni deček svetovnega kolesarstva, komaj 20-letni Francoz Lenny Martinez. Že od samega začetka 7. etape bežita Jose Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos-BH). Trenutno imata 2:30 prednosti, 125 km pred ciljem. Danes je spet vročem 30 stopinj Celzija, veter piha 11 km/h, neposredno v čelo pelotona in ubežnikov. Zato je povprečna hitrost le 39 km/h, no, prvi del etape je bil precej valovit, kolesarji bodo kmalu na ravnini, ki bo sledila vse do ciljne črte. Največja današnja nevarnost je oster levi ovinek 500  metrov pred ciljno črto. 

Zanimiv profil 7. etape na Vuelti. FOTO: Infografika Delo
Zanimiv profil 7. etape na Vuelti. FOTO: Infografika Delo

***

Na današnji 7. etapi od Utiela do Olive, dolgi 200,8 kilometra, bomo najbrž še tretjič na letošnji Vuelti videli sprinterski obračun glavnine.

image_alt
Jumbo bomba na Vuelti! Dvajsetletni Lenny Martinez je v rdeči majici

Prvi del etape je hribovit in zahteven, drugi del je ena sama ravnina, vendar je za danes napovedan precej močan stranski veter. Etapa bo kolesarje peljala od zahoda proti vzhodu Valencie. Ciljno mesto Oliva leži slabih 80 kilometrov od Valencie ob Sredozemskem morju, ponaša se z devetimi kilometri peščenih plaž.

Včerajšnja etapa je dobro premešala vrstni red med favoriti. V rdeči in beli majici je Francoz Lenny Martinez, ki je s svojimi 20 leti in 51 dnevi postal najmlajši nosilec rdeče majice v zgodovini Vuelte. Težko ga bo sleči na klancih, verjetno pa mu bodo precej sekund oklestili na kronometru, ki je na vrsti prihodnji torek.

Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta včeraj proti Remcu Evenepoelu pridobila dragocene sekunde. Jonas zdaj za njim zaostaja za pet sekund, Primož pa za enajst. Pred Rogličem in Vingegaardom je zdaj kar nekaj kolesarjev, ki se jih bo težko otresti, a po videnem na dveh gorskih etapah bi jima moralo uspeti. 

image_alt
Kussu izjemna zmaga, Rogličevi v sedlu po popolni ofenzivi

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine