Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Groenewegen končno do zmage. Pogačar ostaja rumen

Mezgec je opravil svoje delo, njegov kapetan Dylan Groenewegen je ugnal Philipsena in Girmaya.
Dylan Groenewegen dolgo ni vedel ali je zmagal. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Dylan Groenewegen dolgo ni vedel ali je zmagal. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
4. 7. 2024 | 09:53
4. 7. 2024 | 17:42
12:19

Danes je vse teklo gladko v ekipi Jayco Alula, Luka Mezgec je opravil svoje delo kot zadnji pomagač Dylanu Groenewegnu, ki je bil za las hitrejši od Jasperja Philipsena. Tretji je bil Biniam Girmay

Končno, bi lahko napisali, saj Mezgečevim ni nič uspevalo na letošnjem Touru. Pravzaprav že dlje, saj je Dylan danes zmagal po dveh letih in enem dnevu, na Touru!

Etapa z najmanj višinskimi metri na letošnji dirki je bila najprej izletniška, potem je postala agresivna in na koncu zelo nervozna. Veter je bil edina ovira, ki so jo skušali izkoristiti v sojo prid kolesarji Visme, ki so 80 kilometrov pred ciljem nenadoma napadli. Naredili so se ešaloni, glavnina je razpadla na prafaktorje, celo Pogija so osamili, vendar tega niso pravočasno ugotovili. 

Zaključek je bil izredno hiter, čeprav so imeli močan veter v prsa. Prvi so se za sprint pripravili kolesarji Astane, sledili so jim kolesarji iz Uno-X, na koncu so se najbolje znašli prav Mezgečevi.

Results powered by FirstCycling.com

 

 

Spremljali smo v živo

17:25
Groenewegen končno do zmage! Philipsen spet drugi ... Groenewegen je na Touru spet zmagal po dveh letih in enem dnevu!

17:20
Tole bo en najhitrejših sprintov na Touru! Astana ne preda čela glavnine!

17:17
Še en padec ... skupil jo je Betiol, italijanski državni prvak.

17:14
Veter piha naravnost v prsa pelotona! Piha direktno v glavo, kot bi rekel Pogi. Še 10 km ...

17:12
Šprinterske ekipe še niso prevzele vajeti pelotona.

17:08
Nervoza na čelu glavnine še narašča. Astana je čisto spredaj. Ima Cavendish še en metek? Še 13 km do cilja.

17:04

16:59
Zadnjih 500 metrov današnje etape je popolnoma ravnih in naravnost! Imeli bodo veter v hrbet! Uf, danes bo spet nevaren in zelo hiter sprint, 500 metrov pred ciljem je rondo!

16:57
Še 22 km vetrovne etape. No, trenutno imajo veter v hrbet, a vseeno še ne navijajo visokega ritma. Peloton je strnjen, vsi čakajo, da sprinterske ekipe prevzamejo glavno vlogo. 

16:54

16:49
Ampak, le za kratek čas. Šlo je samo za popravek položajev v prvih vrstah glavnine ... še 27 km do cilja.

16:48
Zdaj so pa Pogačarjevi navili tempo! Se revanširajo?

16:43
Favoriti za današnjo zmago so: Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Fabio Jakobsen, Mark Cavendish, Biniam Girmay, Mads Pedersen (če niso poškodbe po včerajšnjem padcu v ciljnem sprintu prehude), Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Phil Bauhaus. Za koga navijamo danes? Za Mezgečevega kapetana.

16:39

16:34
Še 40 km do cilja, glavnina je strnjena ...

16:29
Dobro je, vsi nadaljujejo, pikčasta majica je bila tudi na tleh. Ravno, ko je Visma spet pospešila, so padli. Kmalu bodo spet vsi v glavnini. Vismo danes srbijo pedala!

16:28
Padec na sredini pelotona!

16:25
»Če nas mora kdo premagati, naj bo to Cavendish. Privoščim mu še eno zmago, zelo v redu je kot človek in tako dolgo vztraja v tej zgodbi, da mu je treba reči, vsaka čast. Bržkone nihče ne bo imel nič proti, če doseže ta mejnik,« je pred Tourom v pogovoru za Delo razmišljal najboljši slovenski šprinter Luka Mezgec (Jayco Alula).

image_alt
Raketa z otoka Man je pristala na Luni

16:20
Še 50 km do cilja, glavnina drvi 50 km/h. Veter se je nekoliko umiril, vendar ni izključeno, da ne bo kdo še enkrat skušal presenetiti z napadom. Tokrat je imel Pogi tudi malce sreče. 

16:15

16:13
Kaže, da je Pogi ostal sam v prvem ešalonu, ampak tekmeci tega niso opazili. Glavnina je spet skupaj, hitrost je velika, trenutno dirkajo 47 km/h. 

16:09

16:04
Tempo je spet umirjen. No, ne tako kot na začetnih kilometrih današnje etape, ampak nihče ne napada na veter, ki trenutno piha 19 km/h z leve strani. Še 63 km do cilja.

15:59
Kaže, da se jim je mudilo na kosilo! Napadalci so se umirili, čas je za kosilo, tudi Mark je ujel, ... čemu je bilo tega treba?

15:57
Vingegaard
bi kmalu padel! Še vedno se najbolj mudi kolesarjem Visme. Gre za tipanje pulza tekmecem ... Tudi Bora ne odneha.

15:54
Okoli 60 kolesarjev je v prvi skupini.

15:51
Pogi pogleduje za svojimi pomočniki ... Ni še konec navijanja visokega ritma. Cavendish še vedno lovi.

15:48
Peloton je razpadel! Še Jonas navija tempo na čelu! Čemu se to počne 78 km pred ciljem? Vsi favoriti so v prvi skupini! Ne verjamem, da se hočejo znebiti sprinterjev na tak način.

15:47
Cavendish
spet menja kolo! Ešaloni so postavljeni! Rumena majica ni v nevarnosti, Roglič tudi ne ... Temu se reče dirkanje!

15:46
Visma poskuša zdesetkati peloton. Dirkanje na veter. Ko pridejo na odprto, se bodo zagotovo postavili ešaloni ...

15:45
Včeraj je tik pred ciljem pri najvišji hitrosti v sprintu padel Danec Pedersen. Vendar se je danes prikazal na startu. Kolesarji Visme so navili tempo!

15:40
Peloton je oživel! Kolesarji Bore so na čelu glavnine ...

15:35
Navijači hočemo še!

FOTO: Thomas Samson Afp
FOTO: Thomas Samson Afp

15:30
Veter se je okrepil. Zdaj piha 21 km/h z leve strani. Peloton postaja nemiren.

15:25
Včerajšnja Cavendisheva rekordna 35. etapna zmaga še vedno močno odmeva v kolesarskem svetu. Letošnji Markov Tour je 15. v njegovi karieri! Njegov včerajšnji sprint je bil res mojstrsko izveden. In to pri njegovih 39-letih! Seveda, so izkušnje na njegovi strani, vendar hitrost v primerjavi z mladeniči, ki danes zmagujejo v sprintih ... Pravzaprav gre za nov mejnik v kolesarstvu. Pri teh letih še nihče ni zmagal v sprintu glavnine na Touru. No, najstarejši zmagovalec na etapi je bil star 41 let, ampak ni bil sprint glavnine ... Belgijec Pino Cerami je bil najhitrejši med osmimi ubežniki, ki so prišli v cilj 3:15 pred glavnino.

15:20
Dež je ponehal, cesta je spet suha. Še vedno je peloton strnjen, nihče ne napada, povprečna hitrost je 42 km/h. Vse kaže, da bomo spet videli ognjemet na pedalih na zadnjih dvajsetih kilometrih. Razen, če začne še bolj pihati, potem bi lahko kaka sprinterska ekipa potipala tekmecem pulz.

15:15
Še 105 km do cilja. Povprečna hitrost na dosedanji etapi je 42,7 km/h, veter piha 18 km/h, trenutno v hrbet z leve strani.

15:10
Ne gre mi v račun tako malo višincev na današnji etapi. Moram poiskati podatek o najbolj ravnih etapah v zadnjih letih ... Organizator, kot bi se letos poigraval s kolesarji. Zato jih čisto razumem, da tudi danes uprizarjajo kolesarski izlet. 

15:07
Na dirki je 20 stopinj Celzija, začelo je rahlo deževati, veter piha 18 km/h z leve strani ... Mogoče lahko pričakujemo vožnjo na veter, kot temu rečejo kolesarji. Verjetno na zadnjih 50 km. Kaže, da se štedijo moči za jutrišnji kronometer.

15:05
Poglejte, kako ljubijo svojega nogometaša.

15:00
Šesta etapa že poteka. Startali so v Maconu, rojstnem mestu francoskega nogometaša, ki ga pravkar gledamo na evropskem prvenstvu v Nemčiji, Antoina Griezmanna. No, ljubitelji jazz glasbe to mesto najbolje poznajo po Crescent jazz festivalu.
Nihče ne beži! Nekaj poskusov je bilo na začetku 163 km dolge etape, a so bili jalovi. Še 118 km je ddo cilja.

Na etapi od Macona do Dijona, dolgi 165 kilometrov, bo največji sovražnik zagotovo bočni veter. Tudi zadnjih 800 metrov etape je povsem ravnih, tako da tudi na tej etapi pričakujemo sprinterje v glavni vlogi.

image_alt
Zgodovinska etapa. Mark Cavendish je dosegel 35-etapno zmago na Touru

Samo en klanček je na današnji etapi, Col du Bois Clair je dolg 1,6 kilometra, povprečen naklon je šestodstoten, vrh je že na desetem kilometru etape.

Včeraj, po Cavendishevi zgodovinski zmagi, so v Astani povedali, da so imeli za dan D današnjo etapo, in ne včerajšnje. Mark jih je, kot kaže, prehitel in včeraj je bil na Touru res velik dan za kolesarstvo.

Današnjo etapo bodo favoriti za skupni seštevek uporabili kot aktivacijo za jutrišnji kronometer. To pomeni, da se bodo prepustili sprinterskim ekipam, da jih mirno pripeljejo do cilja, kajti ne bodo se vmešavali v njihovo delo. Torej bomo danes najbrž spet videli spopad najboljših sprinterjev v pelotonu. 

Etapa je tako ravna, da manjša skupina ne bo mogla pobegniti, večje pa sprinterske ekipe tudi ne bodo izpustili iz dometa. 

image_alt
Raketa z otoka Man je pristala na Luni

Favoriti za današnjo zmago so: Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Fabio Jakobsen, Mark Cavendish, Biniam Girmay, Mads Pedersen (če niso poškodbe po včerajšnjem padcu v ciljnem sprintu prehude), Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Phil Bauhaus.

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljanje v živo začnemo ob 15. uri.

Ravninska 6. etapa. FOTO: Letour.fr 
Ravninska 6. etapa. FOTO: Letour.fr 
Zemljevid 6. etape. FOTO: Letour.fr 
Zemljevid 6. etape. FOTO: Letour.fr 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine