Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Cort Nielsen je obračunal z Rogličem

Še ena zelo stresna etapa za Rogliča in njegove navijače. Spet je padel, a kot kaže jo je tudi danes odnesel brez hujših posledic.
Danec Magnus Cort Nielsen je na letošnji Vuelti slavil že drugič. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Danec Magnus Cort Nielsen je na letošnji Vuelti slavil že drugič. FOTO: Jorge Guerrero Afp
26. 8. 2021 | 11:30
26. 8. 2021 | 17:35
13:38
Masovni padec je raztrgal glavnino. Padel je tudi Roglič, a je s pomočjo pomagačev spet nazaj v glavnini, ki jo vodi Polančev UAE. To je bil šok dogodek kakih 55 kilometrov pred ciljem. Padec se je zgodil na kratkem spustu, ki je bil sredi prvega današnjega klanca. Majhna neprevidnost in na tleh je obležalo okoli dvajset kolesarjev. 

Hribovito 12. etapo od Jaena do Cordobe, ki je bila dolga 178 kilometrov, je zaznamovala velika vročina, neverjetna povprečna hitrost in masovni padec, v katerem je bil udeležen tudi Roglič. Termometer je dosegel tudi 37 stopinj, povprečna hitrost na današnji etapi kljub dvema dolgima klancema pa je bila 48 km/h.

Dolgo, kar 100 kilometrov smo čakali, da se je oblikovala ubežna skupina, ki je bila ujeta v samem zaključku dirke. Dva gorska cilja, prvi je sodil v 3. kategorijo, drugi pa v 2. kategorijo in prav slednji je bil odločilen na današnji dirki. Klanec s čudnim imenom Alto del 14% že sam pove, da je najhujša strmina 14-odstotna. Klanec je bil dolg 7,2 kilometra, povprečen naklon pa 5,6-odstoten. Najtežji del klanca so bili zadnji trije kilometri. 

Roglič je bil spet na tleh, a je andaljeval brez posledic. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Roglič je bil spet na tleh, a je andaljeval brez posledic. FOTO: Jorge Guerrero Afp


Najbolj delovna ekipa na današnji etapi je bila UAE, ki je pripravljala teren za svojega današnjega matadorja Mattea Trentina, ki pa njihovemu delu ni vpičil piko, celo odpadel je na zadnjem klancu. Potem je z muko ujel na spustu in celo hotel dohiteti ubežnike. Ni mu uspelo, uspelo pa je Mezgečevi ekipi Bike Excange, ki so pripravili sprint za Matthewsa, ki je tudi imel težave na zadnjem klancu. 

Glavnina je ubežnike ujela v zadnjem kilometru. Sledil je sprint, in ko je kazalo, da bo Matthews le obračunal s Trentinom, je Magnus Cort Nielsen presenetil oba in gladko zmagal. Tako je vsem vrnil za včeraj, ko so Magnusa po celodnevnem begu ujeli nekaj metrov pred ciljem.  V skupnem seštevku med prvo deseterico ni prišlo do sprememb.

Primož Roglič je trenutno na 3. mestu, za vodilnim Odd Christianom Eikingom zaostaja za 1:56. Vmes je malce bolj nevaren kolesar za skupni seštevek Guillaume Martin, ki je 58 sekund za vodečimi in 58 sekund pred Rogličem. Jan Polanc je na 17. mestu, do prve deseterice ga loči dobrih osem minut. Vuelta še zdaleč ni odločena, kajti prihaja še tretji peklenski teden. Seveda najbolje kaže Rogliču, ki je do današnje etape jasno nakazal, da je trenutno vladar dirke po Španiji. Egan Bernal in kolegi iz Ineosa vse bolj namigujejo na dejstvo, da bodo morali dirkati za drugo mesto na letošnji Vuelti. 
 

Rezultati 12. etape:


1. Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo)
2. Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step)
3. Michael Matthews (Team BikeEchange)
4. Matteo Trentin (UAE Team Emirates)
5. Andreas Kron (Lotto Soudal)


Spremljali smo v živo


17:10
Magnus Cort Nielsen 
je zmagovalec 12. etape! Čudovito! Včeraj ga je Rolgič ujel skoraj na ciljni črti, danes je ugnal celo glavnino. Kakšen kolesar!? To je njegova druga etapna zmaga na letošnji Vuelti.

17:09
Ujeti so, ubežniki so ujeti ... še 800 metrov!

17:08
Samo še 3 km in samo še 11 sekund prednosti za ubežnike. Vine, Bardet, Henao in Ciccone se ne dajo. Mogoče jim pa le uspe! 

17:06
Team Bike Exchange na vso moč vleče za  Matthewsa.

17:05
Samo, da bo že konec tele etape, Čisto dovolj stresna je že bila. Upajmo samo, da po zavitih ulicah Cordobe še ne pride do padca. Še 5 km, ubežniki imajo 25 sekund prednosti.

17:02
Matthews
je tudi nazaj v glavnini. Zdaj Bike Excange na vso moč lovi ubežnike, ki imajo 36 sekund prednosti. Ni predaje! Še 7 km!

16:59
Trentin
in Izaggire lovita ubežnike, težko, da jima bo uspelo. Še 9 km do cilja. Glavnina je 30 sekund za ubežniki.

16:57
Matteo Trentin
(UAE Team Emirates) je ujel glavnino in se odpeljal mimo, lovi ubežnike. No, kaže, da ima slabo vest ...

16:55
Rezultati na gorskem cilju Alto del 14%:

1. Romain Bardet (Team DSM), 5 točk 
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), 3 
3. Sergio Henao (Qhubeka NextHash), 1 

16:52
Ciccone
, Vine, Bardet in Henao so že na spustu. Še 17 km do cilja.

16:49
Ta je pa dobra! Trentin je tudi odpadel. Romain Bardet (Team DSM) in Sebastian Henao (Qhubeka NextHash) gresta na vso moč.

16:48
Michael Matthews je odpadel! No, tega pa nismo pričakovali, celo njegovo zmago smo pričakovali. Kaže, da se nič ne bo zgodilo na klancu.

16:44
Vsi ubežniki so ujeti. 12. etapa se začenja znova 20 km pred ciljem.

16:41
Samo še 15 sekund prednosti ima ubežnik. Do vrha klanca so še trije kilometri. Glavnino še vedno vleče UAE ekipa z Majko na čelu. Bo Trentin čakal ciljni sprint?

16:37
Maxim van Gils
(Lotto Soudal) se je izstrelil na klanec! 

16:35
Kolesarji so na zadnjem klancu. Klanec s čudnim imenom Alto del 14% že sam pove, da je najhujša strmina 14-odstotna. Klanec je dolg 7,2 kilometra, povprečen naklon pa je 5,6-odstoten. Najtežji del klanca so zadnji trije kilometri.

16:30
UAE še vedno vleče na vso moč! Res ne vemo kaj imajo za bregom danes? Zmaga za Trentina? Kaj drugega bi lahko bilo? Bomo videli kako bo na zadnjem klancu. ki je že blizu.

16:25
Padec, v katerem je bil udeležen tudi Roglič:


16:20
Iturrio
so zasledovalci ujeli, glavnina pa zaostaja 40 sekund. Roglič je zraven, Polanc tudi, Upajmo, da sta tudi Tratnik in Mezgec. Vročina je velika, kar 36 stopinj je trenutno, povprečna hitrost, kljub 13 km dolgem klancu je neverjetnih 47 km/h! 

16:17
Mikel Iturria
(Euskaltel-Euskadi) misli resno, še vedno solira proti zadnjemu klancu.

16:12
Da, da, kaže, da je Jumbo Visma že v glavnini. Tudi Yates je blizu. Dobro je ...

16:09
Lov bo Rogliču zagotovo pobral precej moči za zadnji klanec. Še vedno ni ob rdeči majici. Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) je zmagal na gorskem cilju in zdaj solira v dolino. Tole je muka gledati ... Da bi vsaj vedeli, kje trenutno je Roglič s svojimi jumbovci.

16:06
Stresna etapa se nadaljuje ... nič še ne vemo, kaj je z Rogličem, videti je, da poškodbe niso prehude, nadaljuje lov za glavnino skupaj z ostalimi jumbovci. Ne vemo niti, kaj se dogaja z Yatesom ... Popolna zmeda na dirki, UAE se je malce umiril, rdeča majica je spredaj, ubežniki pa so 1:04 pred glavnino, do cilja je 47 km.

16:05
Jumbovci še vedno lovijo glavnine. Dobro jim gre, tudi Roglič sodeluje! Samo, da poškodbe niso prehude ... A bo na tej Vuelti sploh še kaka normalna etapa?

16:04
Sredi klanca je bil krajši spust in enega ovinka niso speljali, najprej so padli kolesarji Ineosa, potem še jumbovci in tudi kolesarji Movistarja ... UAE pa spredaj še vedno vleče na vso moč, jumbovci lovijo glavnino, prav vsi so počakali Rogliča.

Tako močnega Rogliča, kot je na letošnji dirki po Španiji še nismo videli. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Tako močnega Rogliča, kot je na letošnji dirki po Španiji še nismo videli. FOTO: Jorge Guerrero Afp


16:03
Kolesarji Ineosa so najbolj poškodovani! Yates je še kar na tleh. Jumbovci so se pobrali, zdaj lovijo glavnino. Roglič je poškodovan, a nadaljuje. Ne vemo še kako hude poškodbe so. 

16:02
Padec, grd masovni padec in spet je Roglič vmes!

16:00
6 km pred vrhom, 56 km pred ciljem, 1:43 je prednost sedmih ubežnikov, Chad Haga je odpadel na svoj rojstni dan.

15:55


15:50
Klanec je položen in neskončen, bidoni se povsod podajajo. Fraile, španski državni prvak je padel. UAE pa še vedno vleče na vso moč. Carapaz je odpadel!

15:45
Kaže, da danes tekmece ne bo zmlel Roglič, ampak vročina, ki še vedno raste, zdaj je že 36,4!

15:40
Vročina bo v zadnjih kilometrih današnje 12. etape igrala glavno vlogo. Kaže, da vsi favoriti čakajo na zadnji klanec, ki bo najbrž določil današnjega zmagovalca.

15:35
UAE dela za Trentinovo zmago v današnji etapi. Vlečejo glavnino na vso moč, prednost ubežnikov je še vedno 1:05, 64 km pred ciljem, povprečna hitrost pa je še vedno vrtoglavih 51 km/h, temperatura zraka pa 35,7! Super hot, bo spet rekel Rogla!

15:30
Že drugič so prečkali ciljni prostor v Cordobi, zdaj sta na vrsti oba klanca. Najprej Alto de San Jeronimo, ki je dolg kar 13.3 km!

15:25
UAE Team Emirates je danes našel smisel v lovu na ubežnike. Tobias Bayer iz Alpecina je moral zaradi padca odstopiti z dirke.

15:20
Osem ubežnikov ima 1:11 prednosti, 73 km pred ciljem. Ubežniki so:  Sebastian Berwick (Israel Start-Up Nation), Sander Armee (Qhubeka NextHash), Mikel Iturria Segurola (Euskaltel), Jetse Bol (Burgos-bH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Maxim van Gils (Lotto Soudal) in Chad Haga (Team DSM), ki ima danes rojstni dan.
Tudi Arnaud Demare ima danes rojstni dan.

15:15
Padec v glavnini! 
Nihče od Slovencev ni na tleh. Hud, grd padec, še vedno na tleh leži kolesar iz Alpecina. Končno je skupini ubežnikov uspel pobeg. Trenutno imajo 53 sekund prednosti. Vročina je, 34 stopinj je trenutna temperatura v okolici Cordobe.

15:10
Zanimivo je, zakaj nikomur ne uspe organizirati bega. To se na takih dirkah ne zgodi pogosto. Enostavno ne zberejo se kolesarji, ki bi bili zmožni narediti beg. Skoraj sto kilometrov že poskušajo, a peloton je vseskozi za petami. Robocop Roglič je na varnem v glavnini. Tudi drugi trije Slovenci so na vidnih položajih.

15:05
Medtem ko imajo v pelotonu malico, trije poskušajo končno pobegniti. Na polovici dirke smo in nikomur še ni uspelo narediti večje razlike, poskušali pa so od samega začetka 178 kilometrov dolge etape od Jaena do Cordobe.

15:00
V prvi uri današanje etape je bila povprečna hitrost 52 km/h! Temperatura zraka v Cordobi je 33 stopinj. Trije ubežniki imajo samo 15 sekund prednosti pred glavnino. Do cilja je 95 km.




 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine