Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Carapaz zmagal, Roglič zlomil Evenepoela

Primož Roglič je danes ugnal Remca Evenepoela, v skupnem seštevku zaostaja še 1:49.
Roglič je danes opravil veliko delo. FOTO: Ander Gillenea Afp
Roglič je danes opravil veliko delo. FOTO: Ander Gillenea Afp
3. 9. 2022 | 09:33
3. 9. 2022 | 17:56
18:47

Richard Carapaz (Ineos Grenadier) je zmagal še na drugi etapi letošnje Vuelte. Robert Gesink (Jumbo Visma) je imel pred štartom prav, Roglič je res vsak dan boljši na tej dirki.

Danes se je Roglič vrnil na najboljši način. Napadel je rdečo majico že 4 kilometrov pred ciljem. Remco Evenepoel je pokazal, da ni neranljiv, da ni vesoljec, da je še vedno zelo mlad in neizkušen kolesar. Vendar ni se zlomil dokončno, še vedno ima v skupnem seštevku veliko prednost. Roglič je iz zaostanka 2:41 prišel do 1:49. Še vedno veliko, ampak, zdaj obstaja ampak.

Večino današnje dirke je bežalo 10 kolesarjev, med katerimi je bil spet Richard Carapaz. Pred zadnjima dvema klancema, 22 kilometrov pred ciljem, so imeli ubežniki le dobre tri minute prednosti. Videti je bilo, da je premalo, ampak, če je vmes olimpijski prvak Carapaz, potem je vse mogoče, še najbolj pa, da bo zmagal.

Carapaz slavi že drugič. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Carapaz slavi že drugič. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Richard Carapaz je soliral do cilja in še drugič slavil na letošnji dirki. Zadaj, v glavnini, pa je Roglič sprožil vojno za rdečo majico. Že prej je bilo videti, da imajo jumbovci načrt, saj sta se na zadnjem klancu na vso moč trudila Gesink in Harper. Vendar hitreje je šlo po klancu, boljši je bil videti Remco. Primož se ga danes ni ustrašil, na vso moč je napadel 4 kilometre pred ciljem, Remco pa ni reagiral. Njegova časovna zaloga je bila res ogromna za zadnje 4 kilometre. Mirno, a v strašnih mukah je sledil Rogliču, izgubil je 48 sekund. Veliko za Rogliča in malo zanj, ampak dirka se konča šele v naslednjo nedeljo. Jan Polanc je z 9. zdrsnil na 12. mesto. 

Jutri je še še težja gorska etapa s ciljem na Sierri Nevadi, klancu, ki ga Roglič pozna kot svoj žep.

V kakšnem stanju je zaradi padca v resnici Remco Evenepoel? FOTO: Jorge Guerrero Afp
V kakšnem stanju je zaradi padca v resnici Remco Evenepoel? FOTO: Jorge Guerrero Afp

***

Spremljali smo v živo

17:26
1. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)
2.  Miguel Angel Lopez (Astana-Qazaqstan), +8 sekund
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +8
4. Joao Almeida (UAE Team Emirates), +27
5. Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), +36
6. Enric Mas (Movistar), +36
7. Thymen Arensman (Team DSM), +51
8. Remco Evenepoel (QUick-Step Alpha Vinyl), +56

17:24
Roglič
je v cilj prišel 48 sekund pred Remcom! Kakšen boj Primoža Rogliča!?

17:22
Carapaz je zmagal!

17:20
Mas je odpadel! Lopez in Roglič sama lovita Carapaza. Ayuso in Evenepoel sta sama zadaj. Roglič je pred Remcom 40 sekund.

17:18
Lopez
in Mas sta ujela Rogliča, Carapaz bo zmagal, Remco umira na obroke! 

17:17
Roglič
ima že 40 sekund prednosti pred Remcom. Do cilja pa je še 2 km! Roglič bo danes v rdeči majici!

17:16
Mas lovi Rogliča, Remco se je zlomil! Carapaz je sam na čelu dirke. Minuto prej sem hotel napisati, da Remco sploh ne diha po klancu navzgor, da nima verige, potem pa ... zdaj ne more dihati ...

17:14
Roglič
sam lovi ubežnike in hkrati beži Remcu. Remco se je zlomil!

17:13
Roglič
je napadel, Remco ne odgovarja ...

17:11
Remco
je videti povsem miren, takoj za njim je Roglič, Harper se je umaknil. Roglič je napadel!

17:10
Tudi Conca je uspel ujeti tri ubežnike. Zdaj so na čelu dirke: Conca, Carapaz, Sanchez in Champoussin. Glavnino še vedno vleče jumbovec Harper. Še 4 km do cilja.

17:08

17:05
Jumbovci spet na čelu glavnine, Remco je na peti poziciji, Roglič osmi.

17:02
Da, da, da, Polanc je še med vodilnimi v glavnini, očistil sem očala, se opravičujem Janu. Še 7 km do cilja. Carapazu in Sanchezu se je pridružil še Champoussin.

17:01
Povprečna hitrost na dirki je še vedno nad 40 km/h! Kolesarji Ineosa so zamenjali Gesinka na čelu, vendar je tempo padel. Roglič je videti zelo dobro, ne vidim pa Polanca.

17:00
Carapaz
je ujel Sancheza in zdaj sta sama v ospredju. Je to letošnja druga Carapazova etapna zmaga na dirki? No, če v glavnini začnejo napadati rdečo majico mu bo še zelo težko.

16:59
Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious) solira proti vrhu, lovijo ga Champoussin, Carapaz, Elissonde, Lucenko in Conca. Glavnina je samo še 2:37 zadaj, 10 km do cilja.

16:58
Gesink vleče ostanek glavnine na vso moč! Jumbovci imajo načrt.

16:57
Esteban Chavez
(EF) je poskušal napasti glavnino. Remco ima še dva pomočnika, Roglič tudi dva.

16:56
Robert Gesink
je bil leta 2009 drugi na Sierri de la Panderi, ampak, to ni tako pomembno, kot je pomembna izjava, ki jo je dal pred današnjo etapo: »Zdi se, da je Primož čedalje boljši.« Stari maček že ve kaj govori.

16:55
V begu so še: Champoussin, Carapaz, Lucenko, Sanchez in Conca. Vsi ostali čakajo na glavnino, ki zaostaja 3:41.

16:52
Puerto de Los Villares
(10.4km, 5.5%), je pred zaključnim klancem Sierra de la Pandera (8.4km at 7.8%).

16:50
Kenny Elissonde
 (Trek-Segafredo) se ne bo več mogel deklarirati za klančarja. Spet je odpadel na njegovem terenu. Lučenko in Sanchez sta videti najmočnejša, Carapaz jima komaj sledi.

16:45
Dries Devenyns (Quick-Step Alpha Vinyl) vleče glavnino po klancu navzgor, še 3 minute ima prednost ubežniška skupina, ki že razpada, Pedersen je prvi odpadel.

16:40
Mlade kolesarje hitreje doleti slab dan na tritedenski dirki, vendar ... žal, Remco ni običajen, dober, mlad kolesar, prej vesoljski ... Do zdaj je nastopil samo na eni tritedenski dirki, na lanskem Giru in je odstopil zaradi utrujenosti in posledic poškodbe, ki jo je staknil avgusta 2020. Na dirki po Lombardiji je padel z mosta v globino in komaj preživel ... spomnimo se, takrat je bila Lombardija iz oktobra premaknjena v avgust zaradi korone. Še 19 km do cilja, 7 km do vrha prvega dela klanca.

16:35
Izjave, ki prihajajo iz favoriziranih ekip, so skope. Razbrati je, da so vsi začudeni nad Remcovo močjo in čakajo, kako se bo obnašal na nadaljnjih etapah. Danes se bo videlo marsikaj. V prvem tednu mu nihče ni bil kos na klancih, v drugem tednu so ga že držali, čeprav je v ospredju navijal hud tempo. Kako bo danes?

16:30
UAE ekipa ima kar tri kolesarje med deseterico v skupnem seštevku. Zanimivo bo videti njihovo današnjo taktiko v zaključku etape. Ineos ima dva kolesarja, ki se potegujeta za vrh in enega med današnjimi ubežniki.

16:25
Povprečna hitrost je padla na 42 km/h, kar je še vedno zelo, zelo hitro za gorsko etapo. Ubežniki so še vedno skupaj, nihče ne napada. Glavnina je pod taktirko kolesarjev Quick Stepa.

16:20
Kolesarji Quick Stepa vlečejo glavnino. Nihče jim ne pomaga pri lovu na ubežnike, ki imajo še vedno več kot 4 minute prednosti, 27 km pred ciljem. Še 5 km in začel se bo zaključni klanec.

16:18
Na edinem današnjem letečem cilju je zmagal Pedersen, zelena majica bo še vedno njegova.

16:15
10 ubežnikov: Marco Brenner (Team DSM) in Raul Garcia Pierna (Kern Pharma), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan), Clément Champoussin (AG2R Citroën), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Filippo Conca (Lotto Soudal), Kenny Elissonde in Mads Pedersen (Trek-Segafredo) ima 4:07 prednosti 30 km pred ciljem.

16:10
Slovenski kolesar Jan Tratnik bo kariero nadaljeval pri ekipi Jumbo Visma, kjer se bo pridružil slovenskemu asu Primožu Rogliču. Pogodbo je podpisal do leta 2024, so sporočili iz nizozemske ekipe na njihovi uradni spletni strani. »Tratnik je aktualni slovenski prvak v vožnji na čas in je leta 2020 zmagal na etapi dirke po Italiji,« so pri tem navedli pri nizozemski zasedbi.

Dvaintridesetletnik pa je v izjavi za Jumbo Vismo dejal: »Ponosen sem, da sem član ene izmed najboljših svetovnih ekip. Pokazali so svojo sposobnost izboljšanja kolesarjev. Veselim se, da bom lahko prispeval k prihodnjim uspehom ekipe.«

Športni direktor nizozemske ekipe Merjin Zeeman je sklenitev sodelovanja z že drugim Slovencem pospremil z besedami: »Veseli smo Janovega prihoda. Jumbo Visma je ambiciozna ekipa in tekmujemo v največjih dirkah v celotni sezoni. Jan je kot osebnost in kolesar zelo cenjen in se teh ambicij tudi zaveda.«

16:05
Primož Roglič 
ne bo branil 3. mesta, so pred dnevi sporočili iz njegove ekipe Jumbo Visma in dali vedeti, da trikratnega šampiona dirke po Španiji ne zanima nič drugega kot četrta zaporedna zmaga. Ta čas se zdi od nje oddaljen, saj od rdeče majice na plečih prepričljivega Remca Evenepoela na 2. mestu zaostaja 2:41. Vendar je pred karavano najtežji konec tedna, dvojček peklensko vročih in zahtevnih andaluzijskih etap.

image_alt
Sierra Nevada je Rogličevo rdeče upanje

16:00
Oba sta na zadnji tritedenski dirki v karieri:

15:55
Juan Ayuso
(UAE) je naslednji čudežni deček svetovnega kolesarstva. Trenutno je kar na 5. mestu v skupnem seštevku. 16. septembra bo star 20 let. Ko se je rodil je Alejandro Valverde že dirkal na Vuelti. In danes tudi še dirka in je krepko za Ayusom. Za Ayusa na dirki skrbi Andrej Hauptman.

15:50
Roglič
je včeraj izjavil, da bo mogoče tudi Remco imel slab dan, da pa vseeno ne polaga nobenih upov na ta račun, da se bo boril po vseh svojih najboljših močeh. Danes? Danes bo najverjetneje samo tipanje za jutrišnji vzpon na Sierro Nevado, klanec, ki ga Roglič pozna najbolje izmed vseh klancev na svetu.

15:45
Kelland O'Brien (BikeExchange-Jayco) je odstopil z dirke. Že včeraj je nazadoval, ne vemo še kaj je vzrok odstopa Mezgečevega kolega. Ubežniki so že čez prvi gorski cilj, glavnina zaostaja 4:20, 45 km pred ciljem. 

15:40
Med ubežniki je najbolj nevaren Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je trenutno na 19. mestu, za rdečo majico zaostaja 14:52. Še 1 km do vrha prvega klanca, glavnina zaostaja 3:48.

15:35
Povprečna hitrost na etapi je 47 km/h! Trenutno imajo veter, ki piha s hitrostjo 11 km/h, v hrbet. Pred ubežniki se že vidi prvi današnji klanec Puerto de Siete Pililla, je dolg 9,9 kilometra, blag vzpon s 3,5-odstotnim naklonom. Klanec je stopničast, najprej je 1,6 kilometrskega strmejšega dela s 6-odstotnim naklonom, potem sledi povprečni 4,7-odstotni naklon. 

15:30
Opevane vročine v dolini Guadalquivir danes ni bilo, Remco je na varnem v zavetrju svojih pomočnikov. Roglič je mesto za njim.

15:25
Rémi Cavagna
(Quick-Step Alpha Vinyl) skrbi, da ubežniki ne gredo predaleč, ampak mu ne uspeva, potreboval bi pomoč, kajti prednost ubežnikov se je povečala že na 3:45.

15:20

15:15
Danes ubežniki nimajo veliko možnosti, da pridejo do medsebojnega obračuna pred glavnino. Zadnji klanec se začne že 22 km pred ciljem in če ne bodo imeli pri podplatih klanca vsaj 5 ali 6 minut prednosti, bo težko kdo prišel v cilj pred rdečo majico. Najboljši klančar med ubežniki je zagotovo Kenny Elissonde (Trek-Segafredo). Ampak, tudi on se od laneskega Toura nima več za klančarja ... Spomnimo se afere, po 11. etapi, ko je Kenny odpadel iz zavetrja Van Aertu na Mont Ventouxu. 

15:10
Zasledovalca sta ujela 8 ubežnikov. Marco Brenner (Team DSM) in Raul Garcia Pierna (Kern Pharma), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan), Clément Champoussin (AG2R Citroën), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Filippo Conca (Lotto Soudal), Kenny Elissonde in Mads Pedersen (Trek-Segafredo), imajo 3:08 prednosti pred glavnino z rdečo majico, Rogličem in Polancem, 70 km pred ciljem. 

15:05
Klanci šele prihajajo ... Prvi klanec, Puerto de Siete Pililla, je dolg 9,9 kilometra, blag vzpon s 3,5-odstotnim naklonom. Klanec je stopničast, najprej je 1,6 kilometrskega strmejšega dela s 6-odstotnim naklonom, potem sledi povprečni 4,7-odstotni naklon. 

15:00
Osem ubežnikov: Clément Champoussin (AG2R Citroën), Luis Leon Sanchez (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Filippo Conca (Lotto Soudal), Kenny Elissonde in Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan) in Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), bežijo pred dvema zasledovalcema: Raul Garcia Pierna (Kern Pharma) in Marco Brenner (Team DSM), ki zaostajata samo 15 sekund, peloton zaostaja 1:20, 77 km pred ciljem. 

14. etapa gre čez špansko ponec. FOTO: Arhiv Delo/Gm Igd
14. etapa gre čez špansko ponec. FOTO: Arhiv Delo/Gm Igd

***

Dirka po Španiji se nadaljuje z dvema gorskima etapama. Današnja 14. etapa od Montora do vrha Sierre se la Pandere je dolga 160 kilometrov.

Prva polovica je dokaj ravninska, druga polovica pa tipična gorska etapa, ki se konča po 22, 5 kilometrov dolgem vzpenjanju. Na etapi so trije gorski in en leteči cilji. Premagati bodo morali 3312 višinskih metrov.

Prvi klanec, Puerto de Siete Pililla, je dolg 9,9 kilometra, blag vzpon s 3,5-odstotnim naklonom. Klanec je stopničast, najprej je 1,6 kilometrskega strmejšega dela s 6-odstotnim naklonom, potem sledi povprečni 4,7-odstotni naklon. 

Ciljni vzpon se pravzaprav začne že na 138-kilometru. Prvi del je dolg 10 kilometrov, s povprečnim 5,5-odstotnim naklonom. Sledi ravnejši sektor. Zadnjim 8,8 kilometra se cesta dviga s povprečnim 7,8-odstotnim naklonom, vse do cilja. 

Zadnji kilometer se začne s kratkim spustom potem sledi spet špica do vrha. Danes bo šesti cilj na Sierri de la Panderi. Roberto Heras je na tej gori zmagal leta 2002. Alejandro Valverde, leto kasneje, Andrej Kašečkin leta 2006, Damiano Cunego 2009 in Raafal Majka 2017. Je danes na vrsti Primož Roglič?

Mads Pedersen je včeraj potrdil, da je vreden zelene majice. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Mads Pedersen je včeraj potrdil, da je vreden zelene majice. FOTO: Jorge Guerrero Afp

Mogoče je danes dan za napad na rdečo majico, kajti vemo, da Remco Evenepoel tako kot Tadej Pogačar slabše prenaša visoke temperature. Danes kolesarji štartajo v Montori, ki leži tik ob Cordobi. To mesto je znano po tem, da so 14. avgusta lanskega leta izmerili 47,4 stopinje Celzija. S tem je dolina Guadalquivir upravičila svoj vzdevek španska ponev, saj je bil to zgodovinski rekord z najvišjo izmerjeno temperaturo zraka v državi. Za danes vremenarji v Montori pravijo, da temperatura ne bo presegla 35 stopinj.

Prvi del etape vodi preko doline Guadalquivir do Mengibarja, ki je prav tako znan po visokih temperaturah, tu rekord znaša 47,1 stopinje Celzija, potem trasa zavije proti jugu ... Vseeno upajmo, da bo danes kolesarjem prihranjen nov vročinski rekord.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine