Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Spet presenečenje na Vuelti

Najmanjše moštvo z najmanjšim letnim proračunom je vknjižilo že tretjo etapno zmago! Tokrat slavi Urko Baradde (Kern Pharma).
Fantastična zmaga Urka Beradde (Kern Pharma). FOTO: Vincent West Reuters
Fantastična zmaga Urka Beradde (Kern Pharma). FOTO: Vincent West Reuters
5. 9. 2024 | 07:59
5. 9. 2024 | 17:54
13:46

Hribovita 18. etapa je bila nadvse nenavadna in zato zelo zanimiva. Čeprav Primož Roglič še vedno zaostaja samo za 5 sekund v skupnem seštevku, se na dirki ne nehajo vrstiti presenečenja.

In letošnje največje presenečenje na Vuelti je odlično dirkanje kolesarjev iz moštva Kern Pharma, moštva, ki smo ga letos spremljali tudi na dirki po Sloveniji.

Prva ubežna skupina na današnji etapi je štela kar 42 kolesarjev. Gledali smo dva pelotona na etapi. Ker so morali premagati kar dva zahtevna klanca, prvi je sodil v 2. kategorijo, drugi pa v 1., je bilo jasno, da se ubežniki ne bodo samo gledali, tako kot so se v glavnini, ki je največ zaostajala za 10 minut. 

Predzadnji klanec je dobro razredčil ubežno skupino, na zadnjem pa je ostalo le najboljših 13. V glavnini je na zadnjem klancu, rdeči majici, pulz potipal samo Richard Carapaz z enim krajšim, a silovitim napadom. Rdeče majice ni ogrozil, rešil pa se je Mikela Lande, ki mu je resno dihal za vrat v skupnem seštevku. Landa in Adam Yates sta danes imela zelo slab dan. V cilju sta zaostala za več kot tri minute za rdečo majico in si močno pokvarila mesto v skupnem seštevku.

Zadnji, ki je napadel med ubežniki, je bil Urko Baradde (Kern Pharma), pet kilometrov pred ciljem. Zdelo se je, da mu ne bo uspelo, a je zdržal do ciljne črte. Na tretje mesto se je uvrstil in s tem še dodatno presnetil, njegov sotekmovalec iz moštva Pau Miguel.

Na cilju v moštvu Kern Pharma sreči ni bilo videti konca.

Glavnina z rdečo majico in Rogličem je prišla v cilj debelih šest minut kasneje. Vrstni red med deseterico se je spremenil, venadar Ben O'Connor ostaja v rdečem, Primož Roglič pa je še vedno le pet sekund za njim, na drugem mestu.

Jutri sledi težka gorska etapa.

 

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljali smo v živo

17:31
Taka presenečenja pogrešamo. Kern Pharma je zagotovo presenečenje številka ena na letošnji Vuelti. Glavnina z rdečo majico in Rogličem je prišla v cilj 6:40 za Urkom! Roglič ostaja na drugem mestu, O'Connor ostaja v rdečem.

17:27
Da, da, tretja etapna zmaga za najmanjše moštvo na Vuelti, tokrat slavi Urko Baradde (Kern Pharma)! Fascinantno! Pau Miquel (Kern Pharma) se mu je pridružil na tretjem mestu!

17:25
Baradde ima 12 sekund prednosti za zadnji km na 18. etapi! Mu bo uspelo?

17:23
Urko Baradde (Kern Pharma) še vedno solira! Landa je še vedno 3 minute za rdečo majico, ki je 6:24 za ubežniki.

17:20
Urko Baradde
 (Kern Pharma), Castrillov sotekmovalec je napadel med ubežniki! Ker Pharma doživlja preporod na letošnji Vuelti. Še 5 km do cilja.

17:15
Mikel Landa
 (T-Rex Quick-Step) kljub pomoči sotekmovalcev ne more ujeti glavnine, zaostaja že 3 minute! Škoda!

17:10
Kakšna sezona za Jay Vinea! Spomladi so zdravniki že izjavili, da nikoli več ne bo mogel na kolo ... danes je najboljši hribolazec na najtežji tritedenski dirki. Jakobu Omerzelu želimo isto!

17:05
Če bi Castrillu uspelo danes zmagati, bi bila to že res senzacija, zmagal bi tretjič na letošnji dirki, in to iz najmanjšega kluba z najmanjšim letnim proračunom. 

17:02
Še dva nekategorizirana klanca sta na zadnjih 17 km etape. Med ubežniki je kar nekaj zanimivih imen, tudi Pablo Castrillo! 

16:59
Mikel Landa
ima danes slab dan ...

16:55
Landa in Yates za rdečo majico zaostajata poldrugo minuto, rdeča majica pa za 13. ubežniki 8:23, 22 km pred ciljem. Zanimiv obračun med ubežniki nas čaka. 

16:50
O tem sem na uvodu pisal, imeti slab dan na tako težki etapi, kot je današnja, je zadnje, kar si favoriti želijo. In vsakdo ima vsaj en dan, ko ni pravi. Seveda, imaš lahko slab dan tudi na ravninski etapi ali kronometru ...

16:47
Landa
in Yates sta že več kot minuto za rdečo majico in Rogličem. 30 km pred ciljem imajo ubežniki še 8:42 prednosti.

16:43
Do cilja je še 33 km in verjamem, da se bodo izpadli iz glavnine, polovili med sabo. Ampak, ubežniki so danes neulovljivi.

16:40
12 kolesarjev je zdaj v prvi ubežni skupini. Landa in Yates sta v težavah. Glavnina za ubežniki zaostaja 9:18. Rdeča majica ima težave!

16:38
Samo Landa ni mogel držati Carapaza! Zaostaja že pol minute. Ima Landa danes slab dan? 

16:35
Carapaz
navija hud ritem, a ga vsi favoriti držijo. Mas je za njim, prav tako Rogla in rdeča majica, tudi Gaudu ... Jalov napad!

16:30
Na klancu so se ubežniki dobro premešali. Pet kolesarjev s Solerjem na čelu ima nekaj sekund prednosti pred zasledovalci. V glavnini pa Carapaz napada!

16:25
Aleksander Vlasov
je zdaj med prvimi ubežniki. On je najbližje rdeči majici v skupnem seštevku, zaostaja 23:52. Rdeča majica za njim trenutno zaostaja 10:26.

16:20
Mathias Vacek
(Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Mauro Schmid (Jayco AlUla) izgubljajo svojo prednost, zasledovalci zaostajajo samo še nekaj sekund. Pravkar so jih ujeli ...

16:15
Ubežniki so že na drugem kategoriziranem klancu. Puerto Herrera, vzpon dolg 5,4 kilometra s povprečnim 8,7-odstotnim naklonom.

16:10
Tu je posnetek padca Jakoba Omerzela: njegovo življenje je bilo na nitki (VIDEO)

16:05
Glavnina mirno tone v zaostanek, ker med vsemi ubežniki, trenutno jih je kar 45 na cesti, saj nihče ne ogroža rdeče majice, niti prve deseterice.

16:00

15:55
Ubežna trojka povečuje prednost. Pred rdečo majico imajo že 8:14. Pred najbližjimi zasledovalci pa dobro minuto.

15:50

15:46
Rogličevih 5 sekund zaostanka za rdečo majico je glavna tema na Vuelti. Iz njegovega moštva so sporočili, da napadanje med etapami ne bo njegova glavna naloga. Najbrž so prepričani, da teh pet sekund lahko pridobi tudi na kronometru, ki bo v nedeljo na zadnji, 21. etapi. Roglič bo imel več dela z Masom in Carapazom, ki bosta zagotovo še poskušala priti do rdeče majice.

15:41
Trije ubežniki, Mathias Vacek (Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Mauro Schmid (Jayco AlUla), imajo že minuto prednosti pred ogromno zasledovalno skupino, v kateri je 37 kolesarjev.

15:38

15:35
Glavnina za tremi ubežniki zaostaja 6:24, 80 km pred ciljem.

15:33

15:30
Danes bo pa pestro za ubežnike. Trije kolesarji bežijo, pol minute za njimi je 40 kolesarjev, 2:15 za ubežno trojko je še 8 kolesarjev, 5:37 pa skupina z rdečo majico in Rogličem. 

15:26
Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) in Harold Tejada (Astana Qazaqstan), sama lovita ubežno trojko.

15:23
Za tri kolesarje je ubežna skupina prepočasna. Mathias Vacek (Lidl-Trek), Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Mauro Schmid (Jayco AlUla) so se osamosvojili. Za njimi so tri zasledovalne skupine, glavnina pa zaostaja že 5 minut, 84 km do cilja.

15:16
Za 42. kolesarji je še 8 zasledovalcev. Tudi nihče nevaren za rdečo majico. In potem šele glavnina oziroma kar je od nje ostalo.

15:13
Druga kolesarska novica dneva pa je, da je slovenski mladi up v stabilnem stanju po včerajšnjem grozovitem padcu na mladinski etapi dirki Lunigiana.

image_alt
Dobre novice: po padcu življenje slovenskega kolesarja ni več ogroženo

15:10
Kolesarski novici dneva sta dve. Prva je, da Wout van Aert zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 16. etapi letos, ne bo več dirkal.

15:05
Na begu je 42 kolesarjev in prav nihče ni nevaren za rdečo majico. Najmanjši zaostanek ima Aleksander Vlasov, 23:52! Glavnina zaostaja dve minuti, 100 km pred ciljem. Ubežniki so že na prvem kategoriziranem klancu. Še zelena majica je na begu!

Visma-Lease a Bike: Kruijswijk, Valter
UAE Team Emirates: Baroncini, McNulty, Soler
Ineos Grenadiers: Heiduk, Narvaez
T-Rex Quick-Step: Cattaneo, Pedersen, Vansevenant

Lidl-Trek: Vacek
Red Bull-Bora-Hansgrohe: Adria, Denz, Vlasov
Alpecin-Deceuninck: Groves
Israel Premier Tech: Raisberg
Lotto Dstny: De Gendt, Livyns, Gregaard

Groupama-FDJ: Küng
EF Education-EasyPost: Shaw, Doull
Movistar: Arcas, Lazkano
Bahrain Victorious: Sütterlin

Jayco AlUla: Schmid
Arkéa-B&B Hotels: Guglielmi, Le Berre
DSM-Firmenich-PostNL: Poole, Bittner, Hamilton, Naberman

Cofidis: Izagirre, Herrada
Astana Qazastan: Garofoli, Schelling, Tejada, Vinokourov
Kern Pharma: Berrade, Castrillo, Iribar, Miquel

15:00

18. etapa že poteka, v ubežni skupini pa je kar 42 kolesarjev!

Profil 18. etape. FOTO: Lavuelta.es
Profil 18. etape. FOTO: Lavuelta.es

Hribovita 18. etapa poteka po Baskiji, najbolj kolesarski pokrajini v Španiji. Dolga je 180 kilometrov.n

Start današnje etape je v Vitoria-Gasteizu, mestu, ki je redna gostiteljica dirke Po Baskiji. Mesto je znano kot eno najbolj zelenih mest v Španiji. Občasno gosti tudi Vuelto. Lani se je celo druga etapa dirke po Franciji začela v tem mestu, znanem po svoji predanosti kolesarstvu.

image_alt
Groves zmagal s prestavo več. Rogliču še vedno manjka 5 sekund

Po nekaj manjših vzponih v prvih 20 kilometrih se trasa nadaljuje po skoraj ravnem terenu do Alto de Rivas de Tereso, 10-kilometrskega vzpona s povprečnim 4,1-odstotnim naklonom. Spust vodi v nekoliko bolj razgiban odsek dolžine 25 kilometrov, preden sledi Puerto Herrera, vzpon dolg 5,4 kilometra s povprečnim 8,7-odstotnim naklonom.

Po vzponu na Puerto Herrero sledi še 45 kilometrov po razgibani cesti. S približno 15 kilometri do cilja kolesarji vstopijo v naravni park De Izki.

Prvih 6 kilometrov poteka po zmernem vzponu, nato pa se cesta zoži na praktično kolesarsko stezo, ki vodi do spusta proti kraju Corres. Sledi 2-kilometrski vzpon s 5-odstotnim naklonom, zadnji 4 kilometri pa so na spustu proti ciljnemu mestu Maeztu, ki leži na severnem robu naravnega parka.

Še ena etapa, na kateri bomo gledali ločeno lovce na etapne zmage in tiste, ki se borijo za rdečo majico. Etapa, na kateri so možna presenečenja. Imeti slab dan na taki etapi je pogubno za celo tritedensko dirko. Rogliču manjka še pet sekund do rdeče majice. Najbrž se ne obremenjuje s tem, kajti do nedeljskega kronometra je še preveč klancev.

Kaden Groves je včeraj slavil že tretjič na letošnji Vuelti. FOTO: Vincent West Reuters
Kaden Groves je včeraj slavil že tretjič na letošnji Vuelti. FOTO: Vincent West Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine