Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič na lovu za petimi sekundami

Španski organizatorji Vuelte so etapo z dvema gorskima ciljema druge kategorije označili kot ravninsko.
Marc Soler je včeraj uprizoril spektakularno dirkanje. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Marc Soler je včeraj uprizoril spektakularno dirkanje. FOTO: Ander Gillenea/AFP
4. 9. 2024 | 08:29
4. 9. 2024 | 09:47
2:23

Take poteze kažejo v smer, da Vuelta postaja tritedenska gorska dirka. Označiti etapo, ki ima dva gorska cilja druge kategorije, za ravninsko, meji že na nesporazum. 

image_alt
Rogliču samo še rokav rdeče majice manjka. O'Connor se je rešil za 5 sekund

Ampak, kolesarji v ekipah World Tour so že vsega vajeni in jim zato današnja etapa ne bo delala preglavic. Nekaj je označba na papirju, nekaj drugega pa dirka na cesti.

Današnja 17. etapa od Arnuera do Santandera je dolga 141 kilometrov, oba kategorizirana klanca pa kolesarje čakata na polovici etape.

Arnuer in Santander sta oddaljena le 40 kilometrov, vendar je trasa podaljšana za sto dodatnih kilometrov, najprej proti jugu, kjer sta tudi oba vzpona. Kolesarji dosežejo vrh Alto de la Estranguada po 54,8 kilometra dirkanja.

Vzpon je dolg 7,8 kilometra s povprečnim 6,2-odstotnim naklonom, vendar ta statistika ne odraža prave zahtevnosti, saj vsebuje odseke z do 13-odstotnim naklonom ter kratek spust.

Spust z Alto de la Estranguada se gladko prelevi v začetek drugega vzpona. Alto del Caracol je dolg 5,1 kilometra, s povprečnim 6,6-odstotnim naklonom. Najtežji del je sredi vzpona, kjer cesta dlje časa vztraja pri naklonih z dvomestnimi števili.

Ko kolesarji dosežejo vrh Alto del Caracola, so na polovici etape. Preostanek trase je večinoma ravninski, kar daje ekipam sprinterjev teoretično dovolj časa, da svoje zvezdnike pripeljejo nazaj v ospredje dirke.

Santander je v preteklosti gostil 35 ciljev etap Vuelte, zadnja pa je bila leta 2003. Takrat je slavil Alessandro Petacchi, ki je prehitel Erika Zabela in Toma Boonena.

image_alt
Primož Roglič je napadel in že branil rdečo majico

Spremljanje v živo začnemo ob 15. uri.

Profil 17. etape. FOTO: Lavuelta.es 
Profil 17. etape. FOTO: Lavuelta.es 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine