Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič komaj rešil majico, Pogačar izgubil stopničko

Philippe Gilbert je zmagovalec sedemnajste etape na dirki po Španiji. Roglič še vedno v rdeči majici vodilnega.
Philippe Gilbert, druga zmaga na letošnji Vuelti. Foto: AFP
Philippe Gilbert, druga zmaga na letošnji Vuelti. Foto: AFP
11. 9. 2019 | 11:15
11. 9. 2019 | 17:43
16:06
Guadalajara -  Današnja etapa od Arande de Duero do Guadalajare v dolžini 220 kilometrov je še en dokaz, da je lahko ravninska etapa še bolj nevarna kot gorska. Moštvo Deceuninck-Quick Step je imelo v pobegu kar sedem svojih kolesarjev. In prav oni so odgovorni, da je povprečna hitrost v etapi dosegla 50 km/h! 

Na štartu je kazalo na zelo vetrovno vreme, Andrej Hauptman je zato opozarjal, da bi lahko bila današnja etapa zelo zahtevna. Opozarjal je, da bi lahko bile razlike na cilju med favoriti večje kot pa v gorskih etapah. In ni se zmotil, točno to se je zgodilo; že kmalu po štartu je Rogliču ušlo 35 kolesarjev, med njimi tudi Nairo Quintana. Povprečna hitrost ubežnikov je bila na polovici dirke kar 55 km/h! Rogličeva ekipa je lovila skoraj 160 kilometrov, potem pa jim je pojenjala sapa, ubežniki so si nabrali že 6 minut prednosti. Nairo Quintana je do cilja pridobil več kot 5 minut. Pred etapo je za Rogličem zaostajal 7:04 minute, zdaj je na drugem mestu in zaostaja še 2:24. Alejandro Valverde je zdaj na tretjem mestu in Tadej Pogačar na četrtem, več kot minuto za Quintano.

»Zelo sem zadovoljen z etapo, predvideval sem, da se bo zgodilo, kar se je, zato sem že od samega štarta vztrajal v ospredju in čakal na pobeg. Pridružil sem se ubežni skupini, ki so jo organizirali fantje iz Deceuninck-Quick Stepa. Bilo je vse tako hitro, da se komaj zavedam kaj mi je sploh uspelo. Zdaj sem na drugem mestu, ne predam se vse do cilja v Madridu,« je v cilju povedal Nairo Quintana. 

Zmagovalec sedemnajste etape Philippe Gilbert je rekel, da so to načrtovali, da niso vozili na Jakobsenovo zmago, ampak na njegovo ali Stybarjevo.
 

Roglič: bitka je izgubljena, vojna pač ne


Za Rogliča je bila izguba vseh pomočnikov v ključnih kilometrih etape velika izguba, skoraj že pogubna. Samo kolesarjem Astane se lahko zahvali, da je še v rdeči majici, saj so edini poleg Movistarja, kar je nerazumljivo, saj so imeli med ubežniki svojega Quintano, reševali Lopezov zaostanek. Prav tako je brez pomočnikov ostal tudi Tadej Pogačar, vendar mu je uspelo slediti Rogliču in Lopezu.

Primož Roglič je še vedno v rdeči majici vodilnega na dirki p oŠpaniji. Foto: AFP
Primož Roglič je še vedno v rdeči majici vodilnega na dirki p oŠpaniji. Foto: AFP


Grischa Niermann, Rogličev trener, je v cilju izjavil, da je bila to najhujša etapa, odkar je trener! »Vse je šlo narobe, od samega začetka je brez Rogliča zbežala velika skupina kolesarjev s kar sedmimi iz Deceuninck-Quick Stepa, takoj smo vedeli, da bodo težave, naši fantje so lovili 160 kilometrov, potem jih je zmanjkalo, Primož je ostal sam in samo Astani se lahko zahvalimo, da imamo še lepo prednost pred drugouvrščenim.«

»Moral bi biti spredaj z ubežniki, nikakor ne bi smel ostati zadaj, to je bila napaka, vendar se je dobro izteklo, izgubili smo bitko, ne pa vojne,« je v cilju povedal Primož Roglič.

Matxin Fernandez, Pogačarjev trener je povedal: »Kar je lahko naredil, je naredil, odličen je, držal se je vseh favoritov, zmagal je na dveh etapah, ima belo majico, zelo, zelo mlad je in se še uči, vendar je že zdaj vreden zaupanja. Je izreden v vsakem pogledu, dirka brez pritiska, nič ne pričakujemo od njega, vendar on ve kaj hoče. Do konca bomo videli kako bo, gremo od etape do etape, vse do Madrida.«


Pekel se nadaljuje


Osemnajsta etapa je dolga 177,5 kilometre in ima štiri gorske cilje 1. težavnostne kategorije! Vuelta se vrača domov, v hribe, na klance. Edina olajševalna okoliščina te etape je, da je cilj v dolini in ne spet na vrhu klanca. 

 

Še ena izjemno težka gorska etapa. Foto La Vuelta
Še ena izjemno težka gorska etapa. Foto La Vuelta

 

Potek 17. etape


16.34 
1. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
2. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
3. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step)
4. Dylan Teuns (Bahrain-Merida)
5. Wilco Kelderman (Team Sunweb)
16.23 Roglič je zaostal za 5:13 min. Še vedno bo nosil rdečo majico. Ta Vuelta še zdavnaj ni končana! 
16.18 Gilbert je zmagovalec!!
16.14 Roglič se mora Astani zahvaliti, da je obdržal majico. Še 2 km do cilja.
16.12 Pred ciljem je še klanček, Roglič in Pogačar zaostajata 5:10 min.
16.11 Naj bo že konec te shrljivke! Še 6 km, Pogačar bo ob stopničko, Roglič bo imel novega zasledovalca: Nairo Quintana!
16.09 Ubežniki so imeli v zadnjih 30. minutah povprečno hitrost 63 km/h!!
16.04 Do cilja je 13 km, Roglič in Pogačar zaostajata 4:53 min. 
16.02 To ni humano do Tadeja Pogačarja, fant ima komaj dvajset let in ... in zdrži tako hitrost, tako dolgo!?!
16.00 Današnja etapa je dolga 220 km, povprečna hitrost pa je 50,4 km/h!! To je nemogoče!
15.58 Neverjetno, kako dobro vozi Quintana. Je mar postal "rouleur"? Kaže, da Deceuninck-Quick Step pripravlja šprint za Stybarja.  
15.54 Samo, da smo omenili veter se je ta že okrepil, zdaj piha 40 km/h, z leve strani v hrbet! 
15.51 Še dobro, da ni bilo napovedanega močnega vetra, celo na dež je kazalo, kaj bi šele potem ostalo od glavnine?
15.49 Do cilja je 27 km, povprečna hitrost v etapi je zaradi klanca padla na 49 km/h, to je četrta najhitrejša etapa v zgodovini Vuelte. Roglič za Quintano zaostaja še 4:31, kot kaže bo rešil svojo rdečo majico.
15.45 Glavnina: 
Alejandro Valverde, Antonio Pedrero, Marc Soler (Movistar Team),Miguel Ángel López, Dario Cataldo, Jakob Fuglsang, Ion Izagirre (Astana Pro Team),Rafal Majka, Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe),Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ),Carl Hagen (Lotto-Soudal), Esteban Chaves, Mikel Nieve, Nick Schultz (Mitchelton-Scott),Amanuel Ghebreizhabier (Dimension Data), Sebastián Henao (Team Ineos),Primož Roglič (Jumbo-Visma),Martijn Tusveld (Team Sunweb),Tadej Pogačar (UAE Team Emirates),Héctor Sáez (Euskadi-Murias)
15.43 Tale dirka ni za ljudi s slabimi živci!?! Še 36 km nočne more! Roglič in Pogačar se dobro držita, še dobro, da je Movistar pred njima, kot kaže imajo resen namen ujeti Quintano!
15.38 Vuelta je obrnjena na glavo. Kje so kolesarji Jumbo Visme?? Roglič je ostal popolnoma sam. Srečo ima, da Movistar na vso moč lovi svojega Quintano! V nekaj kilometrih so zmanjšali zaostanek na 4:41 min! 
15.34 Kaj se dogaja? Moivstar lovi ubežnike med katerimi je Quintana! 
15.33 Roglič nima nobenega pomočnika več ob sebi! Kot kaže je tudi Pogačar ostal brez pomoči. Vseeno Roglič zmanjšuje Quintanino prednost. Do cilja je 45 km!
15.29 Popoln kaos!! Deceuninck-Quick Step je narekoval tako hud tempo, da je Jakobsen odpadel!! Mar niso vse to počeli, da bi njega pripeljali do zmage v šprintu? Čudež je, da Quintana drži tako hud tempo Belgijcev. Povprečna hitrost današnje etape je že 55,2 km/h!!



15.24 Do cilja je 48 km, Roglič je 5:30 min za Quintano. 
15.20 Roglič se bo moral v cilju zelo lepo zahvaliti fantom iz Astane! 
15.16 Quintana je virtualno na drugem mestu. Astana narekuje zelo hud tempo glavnini oz. kar je od nje še ostalo, veter se je okrepil, zdaj piha 25 km/h! 
15.13 Astana pomaga Jumbo Vismi, bojijo se za Lopezovo uvrstitev. Do cilja je 56 km, Roglič In Pogačar zaostajata še 5:23 min.
15.09 Roglič za ubežniki zaostaja 5:26 min! Majica je še njegova in prepričani smo, da bo v cilju razlika še manjša. 
14.55 Philippe Gilbert, Rémi Cavagna, Eros Capecchi, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step), so za to etapo namontirali verižnik s 55. zobci!! Torej njihov načrt je bil jasen!



14.54 Še 30 ubežnikov je pred glavnino: 
José Joaquín Rojas, Imanol Erviti, Nelson Oliveira, Nairo Quintana (Movistar Team), 
Silvan Dillier (AG2R La Mondiale)
Gorka Izagirre, Luis León Sánchez (Astana), 
Dylan Teuns (Bahrain-Merida), 
Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), 
Jonas Koch (CCC Team), 
Philippe Gilbert, Rémi Cavagna, Eros Capecchi, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step), 
Lawson Craddock (EF Education First), 
Sam Bewley, Dion Smith (Mitchelton-Scott), 
Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), 
Owain Doull, Wout Poels, Tao Geoghegan Hart, Ian Stannard (Team Ineos), 
Wilco Kelderman, Nikias Arndt, Rob Power, Max Walscheid (Team Sunweb), 
Juan Sebastián Molano (UAE Team Emirates)
14.52 Rogličeva majica ni v nevarnosti, prav gotovo bo vlak Jumbo Visme pognal svojo lokomotivo v lov za ubežniki. Lokomotivi je ime Tony Martin!
14.47 Leteči cilj:
1. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), 
2. Wilco Kelderman (Team Sunweb), 
3. Owain Doull (Team Ineos)
14.43 Philippe Gilbert, Eros Capecchi, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, James Knox, Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step), so vsi med ubežniki in gonijo do onemoglosti, nekako tak scenarij smo predvideli. Do cilja je 85 km.
14.41 Nairo Quintana je že 6 minut pred glavnino z rdečo majico!!
13.55 Razlika med Quintano (Movistar Team) in Pogačarjem je bila  4:01", trenutno glavnina zaostaja 4:30 minute!
13.52 Močnega vetra še ni. MOgoče so se vremenoslovci le zmotili, trenutno piha le 15 km/h.
13.47 Pogačar za Rogličem zaostaja 3:42", Quintana pa 7:43", ubežniki med katerimi je tudi Nairo imajo prednost 4:20"!!
13.43 Virtualno je Quintana že pred Pogačarjem! UAE bo moral v lov!
13.28 Zaostanek glavnine se je povečal že na več kot 4 minute! Do cilja je 143 km.
13.20 Prednost velike ubežne skupine, v kateri pa ni nobenega Slovenca, je še vedno 3 minute.
13.11 »Počutim se dobro, nekoliko sem utrujen, vendar mislim, da so tudi vsi moji tekmeci. Upam, da se bom še naprej počutil kot doslej in bom dirko izpeljal uspešno do konca. Pozna se, da je pred nami zadnji teden, vse skupaj že kar dolgo traja. Je kar hitro minilo, če pomislim, koliko etap je za nami,« je o svoji prvi tritedenski dirki premleval Pogačar, ki je kolesarski svet osupnil že z dvema etapnima zmagama in enakovredno bitko z neprimerno starejšimi in bolj uveljavljenimi asi.

Priprava Pogačarjevega kolesa. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Priprava Pogačarjevega kolesa. FOTO: Miha Hočevar/Delo


12.59 Končno se je tudi Astana pridružila lovu na ubežnike. Do cilja je 170 km, glavnina zaostaja za točno 3 minute.
12.54 Kaotična etapa, Roglič in Pogačar sta pod strašnim pritiskom, veter še ni močan, trenutno piha z desne strani v hrbet.
12.45 Tole nam ni všeč! Jumbo-Visma in UAE Team Emirates lovijo ubežnike, ki imajo že več kot 2 minuti naskoka!
12.32 Dogajanje je že resno!! Neilson Powless (Jumbo-Visma) čaka glavnino. Kot kaže, bo moral pomagati loviti ubežnike in varovati Rogliča.
12.29 Med ubežniki imajo najmanjši zaostanek za Rogličem sledeči kolesarji: Nairo Quintana (Movistar Team) +7:43",
Wilco Kelderman +10:34", James Knox +13:26 in Hermann Pernsteiner +12:05"
12.26 »V sanjah sem si želel nekaj takšnega, vendar nisem pričakoval, da se bo tako razpletlo. Vesel sem, da sem lahko izkoristil vsako priložnost, ki se mi je ponudila. Vsak dan se naučim nekaj novega, veliko je stvari, ki jih še ne razumem popolnoma. Veliko novega bom potegnil iz te dirke,« je povedal Tadej Pogačar, mladi kapetan ekipe UAE, v kateri ga vodi tudi slovenski selektor Andrej Hauptman.

Roglič je v središču pozornosti na dirki po Španiji. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Roglič je v središču pozornosti na dirki po Španiji. FOTO: Miha Hočevar/Delo


12.23 Kolesarji, ki so v begu: Jose Joaquin Rojas, Imanol Erviti, Nairo Quintana (Movistar Team), Pierre Latour, Quentin Jauregui, Clément Venturini (AG2R La Mondiale), Luis Leon Sanchez (Astana), Heinrich Haussler, Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida), Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), Jonas Koch (CCC Team), Philippe Gilbert, Eros Capecchi, Fabio Jakobsen, James Knox (Deceuninck-Quick Step), Lawson Craddock, Mitchell Docker, Daniel Martinez (EF Education First), Thomas De Gendt, Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Sam Bewley, Damien Howson, Dion Smith (Mitchelton-Scott), Edvald Boasson Hagen, Ben King, Rasmus Tiler, Jaco Venter (Dimension Data), Wout Poels, Tao Geoghegan Hart (Team Ineos), Neilson Powless (Jumbo-Visma), Wilco Kelderman, Nikias Arndt, Casper Pedersen, Rob Power, Max Walscheid (Sunweb), John Degenkolb (Trek Segafredo), Marco Marcato, Juan Sebastian Molano, Oliviero Troia (UAE Team Emirates), Jetse Bol (Burgos-BH), Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA), Aritz Bagues (Euskadi-Murias)

12.16 Med ubežniki je tudi Nairo Quintana, ni pa nobenega Slovenca. Glavnina zaostaja že skoraj 2 minuti.
12.12 35 kolesarjev je že v begu, imajo rahlo prednost pred glavnino.
12.00 Sedemnajsta etapa se je začela! Zmagovalec v etapi s ciljem v Ares del Maestrat Jésus Herrada (Cofidis) je zaradi bolezni odstopil iz dirke.

Hauptmanova napravica, ki danes lahko reši Pogačarja. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Hauptmanova napravica, ki danes lahko reši Pogačarja. FOTO: Miha Hočevar/Delo


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine