Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Ubežniki so prelisičili peloton, Herrada slavil zmago

Hribovito 190 kilometrov dolgo 7. etapo je zaznamovala peterica ubežnikov in klanec, dolg 55 kilometrov.
Jesus Herrada je slavil svojo drugo etapno zmago na Vuelti. FOTO: Ander Gillenea Afp
Jesus Herrada je slavil svojo drugo etapno zmago na Vuelti. FOTO: Ander Gillenea Afp
26. 8. 2022 | 14:56
26. 8. 2022 | 17:24
11:49

Ko je naslednji dan na sporedu gorska etapa potem to največkrat pomeni, da je dan prej priložnost za ubežnike. Pričakovali smo večjo skupino ubežnikov, uspelo je šestim, v cilj jih je prišlo pet, samo 37 sekund pred glavnino.

Hribovita 7. etapa od Cmaraga do Cistierne je bila dolga 190 kilometrov. Pogled na traso je bil strašen, saj je na njej štrlel klanec Puerto de San Glorio, dolg kar 55 kilometrov. 

Kljub tako dolgem klancu je bila povprečna hitrost dirke 41 kilometrov na uro. Glavnina se je z lovom začela truditi že na samem začetku klanca, vendar do vrha, po 55-kilometrih ni ujela petih ubežnikov. Na klancu so taktiko razkrili kolesarji Treka, ki so močno navijali tempo, da bi na klancu izgubili čim več šprinterjev. Pripravljali so izhodišče za Madsa Pedersena, ki je najboljši hribolazec med šprinterji. Uspelo jim je delno, kajti večina šprinterjev, ki je odpadla na klancu, so glavnino ujeli na spustu.

Vendar tudi po koncu spusta na ravni cesti pelotonu ni uspelo ujeti složnih petih ubežnikov, ki so v zaključku obračunali med sabo. Najbolje je kazalo Bahrajnovcu Fredu Wrightu, ki je prvi začel z dolgim sprintom, a je bil prekratek, pred ciljno črto sta ga prehitela najprej Jesus Herrada in potem še Samuele Battistella. 

Primož Roglič je današnjo etapo, tako kot vsi favoriti za skupen seštevek, vzel za ogrevanje za sobotni in nedeljski gorski pekel. Sledita dve gorski etapi. Jutrišnja etapa ima ciljni vzpon 1. kategorije, nedeljska prav tako. Rdeča majica ostaja na Remcovih plečih, Roglič ostaja na četrtem mestu, 1:01 za rdečo majico.

Remco Evenepoel postaja najboljši kolesar ... FOTO: Ander Gillenea Afp
Remco Evenepoel postaja najboljši kolesar ... FOTO: Ander Gillenea Afp

 

Spremljali smo v živo

17:06
Jesus Herrada
(Cofidis) je zmagovalec 7. etape, peloton je zamudil za 37 sekund.
1. Jesus Herrada (Cofidis)
2. Samuele Battistella (Astana Qazaqstan)
3. Fred Wright (Bahrain Victorious)
4. Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck)
5. Harry Sweeny (Lotto Soudal)

17:04
Zadnji kilometer, ubežnikom bo uspelo!

17:00
Držimo pesti, da ubežnikom uspe saj bežijo skoraj 180 kilometrov! Še 48 sekund imajo prednosti, 4 km pred ciljem. Neverjetno, da po tako dolgem begu zmorejo drveti 60 km/h!

16:55
Zelo na tesno bo šlo! 9 km pred ciljem, 57 sekund prednost ubežnikov pred glavnino. Sama ravnina je do cilja. Glavnina se še vedno trudi na vso moč. 

16:50
13 km do cilja, pet ubežnikov uprizarja moštveni kronometer. Glavnina jih lovi na vso moč, še 1:14 prednosti imajo: Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Harry Sweeny (Lotto Soudal) in Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck).  

16:45
Skoraj vsi šprinterji so ujeli glavnino. Sam Bennett je vmes, bo danes slavil še na tretji etapi? Koliko moči mu je vzel tisti neskončni klanec na Puerto de San Glorio?

16:40

16:36
Glavnina gre na vso moč, ubežniki: Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Harry Sweeny (Lotto Soudal) in Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck) imajo še vedno 2:10 prednosti, 25 km pred ciljem. Na tesno bo šlo ... Povprečna hitrost na dirki je 40 km/h! Ampak, ne pozabimo, da so imeli vmes 55 km dolg klanec! To je noro!

16:32

16:28
Zanimivost letošnje Vuelte je prav gotovo ta, da je v prvih šestih etapah, rdečo majico nosilo šest kolesarjev.

16:23
Glavnina ne more bližje ubežnikom. Še vedno zaostajajo 2:24, 35 km pred ciljem. Roglič je vseskozi v ospredju pelotona.

16:18
Sodeč po videnem na včerajšnji etapi je pred nami še zelo zanimiva Vuelta. Roglič je še vedno favorit številka ena, ker mnogi dvomijo, da bi Evenepoel lahko zdržal tri tedne s tako močjo, kot jo je prikazal včeraj. Do zdaj je enkrat odstopil na tritedenski dirki.

16:15
Glavnina še vedno lovi pet ubežnikov, vendar ne napredujejo, še vedno zaostajajo 2:13, 45 km pred ciljem.

16:10
Remco Evenepoel
je po besedah Patricka Lefevreja, glavnega direktorja moštva Quic Step, kolesar, ki bo v najkrajšem času postal številka ena na svetu. Trenutno je na petem mestu. Prvi je še vedno Pogačar in Roglič drugi.

16:05
Roglič
in Polanc nista imela težav na klancu, dolgem 55 km. Odpadli so samo šprinterji in Froome. Najbrž bodo na spustu spet vsi v glavnini. Do cilja je 55 km, 5 ubežnikov ima 2:37 prednosti. Ubežniki so: Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Harry Sweeny (Lotto Soudal) in Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck)

16:01

15:58
Gorski cilj Puerto de San Glorio:

1. Herrada, 10 točk
2. Wright, 6 točk
3. Janssens, 4 
4. Sweeny, 2 
5. Battistella, 1 

15:55
Ubežniki so že na spustu. Glavnina zaostaja 2:43. V begu so: Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Harry Sweeny (Lotto Soudal) in Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck). Bennett je odpadel iz glavnine. 62 km do cilja.

15:52
Še 1 km klanca! 

15:50
Kenny Elissonde (Trek Segafredo) še vedno na vso moč sam vleče glavnino. Kaže, da se kolesarji Treka hočejo znebiti vseh šprinterjev. Mads Pedersen pa še drži. Najverjetneje se bodo lotili lova na ubežnika, da bi lahko v šprintu zmagal Pedersen.

15:45
Na dirki po Španiji, na kateri je tri leta prevladoval Primož Roglič (Jumbo Visma), na vrh prodirajo novi obrazi. Spektakularna 6. etapa je prinesla dva prvenca, Avstralec Jay Vine (Alpecin Deceuninck) se je veselil prve zmage med profesionalci, Belgijec Remco Evenepoel (Quick Step) pa prve majice vodilnega na tritedenskih dirkah. Roglič si je v dežju prikolesaril dobro minuto zaostanka v skupnem seštevku, vendar obljublja nadaljevanje boja za novo zmagoslavje v Madridu.

image_alt
Evenepoel je zatresel Rogličevo prevlado

15:40
Kenny Elissonde
(Trek Segafredo) vleče glavnino, šprinterji odpadajo po vrsti. Samo še Pedersen drži ... 

15:35
55 km dolgega klanca je ostalo še 5 km. Glavnina ne lovi na vso moč, ubežniki imajo 3 minute prednosti. Kaže, da bomo danes videli obračun za zmago med ubežniki.

15:30
Samo še 5 ubežnikov je, Omer Goldstein (Israel Premier Tech) je odpadel, 70 km pred ciljem imajo ubežniki 2:51 prednosti.

15:25
Froome
, dvakratni zmagovalec Vuelte ne more držati tempa glavnine.

15:20
Dirka na dirki je zanimiva za gledalce, za kolesarje malo manj, ker pomočniki favoritov morajo celo etapo paziti, da se ubežniki ne odpeljejo predaleč. Najtežje delo bodo imeli branilci rdeče majice, razen, če se ne odločijo, tako kot so se jumbovci v peti etapi, ko se niso na vse pretege trudili obdržati Rogliča v rdečem.

15:15
Kolesarji Treka vlečejo glavnino po klancu. Tekmeci za skupni seštevek bodo najbrž izpustili boj za etapno zmago, ker jih v soboto in nedeljo čakata dve peklenski gorski etapi. Torej je danes priložnost za ubežnike, da se pomerijo med sabo za prestižno etapno zmago. Jana Polanca vidimo samo v vlogi pomočnika. Bo imel danes mogoče proste roke za svoj rezultat? 

15:10
Ubežniki lepo napredujejo, njihova prednost je 3:02. V glavnini je vse mirno. Do vrha klanca je še 15 km.

15:05

15:00
90 km pred ciljem beži 6 kolesarjev: Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Fred Wright (Bahrain Victorious), Jesus Herrada (Cofidis), Omer Goldstein (Israel Premier Tech), Harry Sweeny (Lotto Soudal) in Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), njihova trenutna prednost je 3:30. Pravkar so se začeli vzpenjati na neskončen 55 km dolg klanec.

Skupaj ima današnja etapa 3359 višinskih metrov. FOTO: Lavuelta.es
Skupaj ima današnja etapa 3359 višinskih metrov. FOTO: Lavuelta.es

***

Hribovita 7. etapa od Cmaraga do Cistierne je dolga 190 kilometrov. Pogled na traso je strašen, saj na njej štrli klanec, dolg kar 55 kilometrov.

image_alt
Evenepoel je zatresel Rogličevo prevlado

Prav ste prebrali, klanec Puerto de San Glorio je uradno dolg 22,4 kilometra, vendar se cesta dviga prej že celih 23 kilometrov. Kar pomeni, da se bodo kolesarji povzpeli s 26 metrov nad morjem vse do vrha klanca, ki je na 1603-metrih. Skupaj ima današnja etapa 3359 višinskih metrov. Na vrhu klanca kolesarje do cilja čaka še 64 kilometrov predvsem ravnine.

Tekmeci za skupni seštevek bodo najbrž izpustili boj za etapno zmago, ker jih v soboto in nedeljo čakata dve peklenski gorski etapi. Torej je danes priložnost za ubežnike, da se pomerijo med sabo za prestižno etapno zmago. Jana Polanca vidimo samo v vlogi pomočnika. Bo imel danes mogoče proste roke za svoj rezultat? 

Dirka na dirki je zanimiva za gledalce, za kolesarje malo manj, ker pomočniki favoritov morajo celo etapo paziti, da se ubežniki ne odpeljejo predaleč. Najtežje delo bodo imeli branilci rdeče majice, razen, če se ne odločijo, tako kot so se jumbovci v peti etapi, ko se niso na vse pretege trudili obdržati Rogliča v rdečem.

Takole je potekala včerajšnja 6. etapa:
image_alt
Rdeča majica ima spet novega lastnika, vendar to ni Roglič

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine