Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Rdeča majica ima spet novega lastnika, vendar to ni Roglič

Dvoboj Evenepoel : Roglič je krepko dobil Remco. Roglič je prišel za njim v cilj z zaostankom 1:22.
Rogliču se je rdeča majica danes izmuznila. FOTO: Luis Angel Gomez/Sprintcycling 
Rogliču se je rdeča majica danes izmuznila. FOTO: Luis Angel Gomez/Sprintcycling 
25. 8. 2022 | 15:00
25. 8. 2022 | 19:57
18:23

Šestindvajsetletni Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) je junak 6., prve gorske etape na letošnji Vuelti. Remco Evenepoel je novi nosilec rdeče majice potem, ko je na veličasten način premagal tudi Primoža Rogliča.

Ne moremo reči, da tega nismo pričakovali, vendar, da bo Evenepoel tako močan tudi nismo. Rogliča se je znebil 7 kilometrovl pred ciljem, sledil mu je lahko le Španec Enric Mas.

Etapa je minila v groznih vremenskih razmerah, celo dirko je kolesarje pral dež, na cilju je bilo samo 13 stopinj. Vse do zadnjega klanca je bežalo deset kolesarjev, med katerimi pa ni bilo Jaya Vineja (Alpecin-Deceuninck). Dolgo je kazalo, da bo Ukrajincu Marku Padunu (EF Education-EasyPost) uspelo v cilj priti pred vsemi, a so v ozadju imeli drugačne načrte. Najmočnejši na zadnjem klancu je bil Avstralec Vine, ki je ujel vse odpadle ubežnike in potem še prehitel vodečega Paduna in s solo vožnjo dosegel svojo največjo zmago v karieri.

V ozadju pa je že pred zadnjim 12,6 kilometra dolgim klancem na Pico Jano bilo jasno da kolesarji iz moštva Quick-Step Alpha Vinyl pripravljajo napad na Rogliča. Remco Evenepoel je prvi napadel, a je Rogliču hitro uspelo priključiti. Drugega napada Roglič ne več mogel pokriti. Kot je izjavil Roglič v cilju, je bil danes Evenepoel premočan, vendar Vuelta se je šele začela. Torej, po Rogličevih besedah v cilju lahko sklepamo, da je Remco danes samo zdražil slovenskega leva.

V skupnem seštevku je Remco Evenepoel prevzel rdečo majico, Roglič je četrti z 1:01 zaostankom, vmes sta še Rudy Molard in Enric Mas. Največje današnje razočaranje je Richard Carapaz, ki je zaostal tri minute. Da, Vuelta se je z današnjo 6. etapo začela zares.

Spremljali smo v živo

17:16
Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) je zmagal, Remco je drugi, Mas tretji, Ayuso četrti, Roglič zaostal za 1:37!

1. Jay Vine (Alpecin-Deceuninck)
2. Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), +15 sekund
3. Enric Mas (Movistar), +16
4. Juan Ayuso (UAE Team Emirates), +56
5. Primož Roglič (Jumbo-Visma), +1:37

17:15
Roglič
je v velikih težavah, vendar ne popušča. Nihče mu ne pomaga pri lovu na Remca in Masa. ​Jay Vine (Alpecin-Deceuninck) bo zmagal.

17:10
Remco
in Enric sta za vodilnim Vineom samo še 15 sekund, 1,5 km pred ciljem. Roglič zaostaja 1:10.

17:08
Rogliča
je ujela večja skupina koelsarjev. Remco je 26 sekund za Vineom, Ayuso je še 20 sekund za Remcom. Roglič zaostaja že minuto. Še 3 km do cilja.

17:07
Ayuso
je pred Rogličem, Sivakovom in Yatesom ... Ayuso bo v soboto star šele 20 let!

17:06
​Jay Vine
(Alpecin-Deceuninck) je sam na čelu dirke, dohitel in prehitel je Paduna. Roglič je v težavah 6 km do cilja! To ne bo dobro. Ayuso napreduje. Remco in Mas sta še vedno pred Rogličem.

17:05
Še 7 km je do cilja. Remco je napadel, samo Mas ga drži. Sivakov, Roglič in Yates niso daleč zadaj. 

17:04
Ajajaj ... Roglič popušča ....

17:03
Carapaz
je odpadel, Sivakov drži Rogliča, Evenepoel je na čelu ... samo pet kolesarjev je ostalo z Remcom.

17:02
Jalov napad Evenepoela ... Roglič ga je prijel hitreje, kot se je napadalec usedel na sedež ...

17:01
Remco
je napadel!

17:00
Tao Geogheganhart
(Ineos Grenadier) je videti odlično!

16:59

16:58
Med Padunom in glavnino so še: Davide Villella (Cofidis), Elie Gesbert (Arkea Samsic) in Jay Vine (Alpecin-Deceuninck). Simon Yates je napadel!

16:55
Danes bomo videli kdo ne bo zmagal na letošnji Vuelti ... Padun napreduje in povečuje prednost pred glavnino. Remco še ni napadel, kar je čudno, še vedno je Masnada pred njim. Roglič je blizu za Remcovim hrbtom.

16:52
Padun
ima minuto prednosti, bo to dovolj za 10 km klanca? 

16:48
Padun
je že na zaključnem klancu Pico Jano. Klanec je dolg 12,6 kilometra s povprečnim 6,6-odstotnim naklonom. Glavnina zaostaja 55 sekund, še 12 km do vrha, Alaphilippe se je umaknil, samo še Masnada je z njim.  

16:45
Rudy Molard
se je le uspel priključiti Rogličevi skupini. Rdeča majica je še v igri, lov preklican.

16:44
Tale etapa se odvija podobno kot lanska 17., ko se je Bernal izstrelil na Cavadongo, samo Roglič mu je lahko sledil, potem pa ga je zmlel že na sredini klanca ... in tudi je deževalo, tako kot danes ...

16:39
Svetovni prvak ne da izmene na čelu pelotona. Pripravlja se ognjemet na zadnjem klancu. Roglič je v varnem zavetrju, upajmo, da je danes tudi njegov dan, ker Evenepoel je videti izvrstno.

16:35
Še 8 km do zaključnega klanca. Pico Jano je zaključni klanec današnje 6. etape. Klanec je dolg 12,6 kilometra s povprečnim 6,6-odstotnim naklonom. Alaphilippe vleče glavnino na vso moč! Remco je za njim, Roglič na desetem položaju. Še vedno močno dežuje. Padun solira 55 sekund spredaj ...

16:32
Remco
misli resno! Alaphilippe na vso moč vleče ostanek pelotona, Evenepoel je takoj za njim. Vidi se, da mu pripravlja izhodišče za zadnji klanec. Še Masnado ima spredaj, ki mu bo zagotovo priskočil na pomoč, ko bo šlo zares na zadnji klanec.

16:30
Molardu
ni uspelo ujeti Rogličeve skupine. Še 24 km do cilja, 12 km do zadnjega klanca. Padun ima 1 minuto prednosti pred skupini, v kateri so še vsi favoriti.

16:27
Take spuste je mučno gledati, nikoli se ne ve, kaj bo za ovinkom v takem dežju. Padun je že v dolini. Masnada ga lovi.

16:25
Padun
še vedno solira. Spust je hiter in zelo nevaren, še vedno dežuje. Ostanek pelotona vlečeta Bahrajnovca. Roglič je zraven, Evenepoel blizu njega.

16:20

16:16
Trenutno stanje na 6. etapi. Najhitreje čez drugi, predzadnji današnji klanec je prišel Mark Padun, minuto za njim je Fernandez iz Cofidisa, sledi Masnada, ... rdeča majica je odpadla iz Rogličeve skupine, ki za vodilnim Ukrajincem zaostaja 1:52, 33 km do cilja. Močno dežuje, kolesarji so že na spustu ...

16:14
Molard
je odpadel! Rdeča majica je na voljo. Ampak za koga?

16:13
Rdeča majica ima težave ... odpada ...

16:12
Louis Vervaeke
inJulian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) vlečeta ostanek pelotona, za njima je že Evenepoel, potem sledijo štirje kolesarji Ineosa in potem šele jumbovci. Padun še vedno solira v ospredju.

16:10
Še vedno glavnino vlečejo Remcovi kolesarji, Roglič je nekaj mest za njimi ... 

16:06
Padun
solira, Masnada ga lovi. Bo Masnada na zadnjem klancu počakal na Evenepoela? Do vrha klanca sta še 2 km, glavnina zaostaja 2:04, do cilja je še 37 km.

16:04
Ukrajinec Mark Padun
(EF Education-EasyPost) solira na čelu dirke ...

16:02
Kolesarji Quick Stepa so prevzeli glavno vlogo na klancu. Je to priprava izhodišča za Remca? Glavnina razpada na več skupinic ... zares gre ... Vuelta se je pravkar začela!

16:00
Kolesarji so že na drugem klancu na današnji etapi. Klanec La Collada de Brenes je priljubljen klanec na mladinski dirki Vuelta Internacional al Besaya. Juan Ayuso je na tem klancu zmagal leta 2019 in 2020. Škoda, ker danes ni cilj na tem klancu ...

The riders face a 6.8km ascent with an average gradient of 8.2% and slopes up to 15%.

15:59
Ineosovi kolesarji ne morejo iz svoje kože, že so prevzeli taktirko na čelu pelotona. Tempo je hud, hitro so zmanjšali prednost ubežnikov, ki je samo še dobro minuto, 40 km pred ciljem.

15:56
Carl Fredrik Hagen
(Israel Premier Tech) je hudo padel. Nekaj časa je ležal nepremično. Zdaj se je vsedel ...

15:55
Hud padec! Spet Israelov kolesar na tleh!

15:50
Za etapo, ki je prva gorska na tritedenski dirki, radi rečemo, da bo pokazala kdo ne bo zmagala na dirki in ne kdo bo zmagal.

15:45
Ubežniki so: Ruben Fernandez (Cofidis), Mark Padun (EF Education-EasyPost), Jan Bakelants  (Intermarché-Wanty-Gobert), Nelson Oliveira (Movistar), Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl), Kaden Groves (BikeExchange-Jayco), Marco Brenner (Team DSM), Dario Cataldo (Trek-Segafredo), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) in Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), 47 km pred ciljem imajo 3:46 prednsoti pred pelotonom. 

15:40
»Cilj je imeti rdečo majico v Madridu,« je stavek, ki ga je Primož Roglič ponovil že ničkolikokrat. Tisto, kar se dogaja na poti v špansko prestolnico, zanj niti ni pomembno. In te besede so meso postale tudi v 5. etapi 77. Vuelte, na kateri lovi četrto zaporedno končno zmago. Le dan za tem, ko je tekmece deklasiral na kratkem ciljnem vzponu v Laguardii in oblekel rdečo majico, je taktično predal vodstvo v skupnem seštevku.

image_alt
Rogliča zanima samo rdeča majica v Madridu

15:35
60 km do cilja, glavnina z rdečo majico zaostaja 5 minut, še vedno dežuje, povprečna hitrost je 42 km/h. Pred kolesarji je nekategoriziran klanec, potem sledi vzpon na Collado de Brenes, klanec je dolg 6,8 km.

15:30

15:27
Pico Jano je zaključni klanec današnje 6. etape. Klanec je dolg 12,6 kilometra s povprečnim 6,6-odstotnim naklonom. Trije klanci so danes pred kolesarji. Prvi se začne na 69. kilometru in sodi v 2. kategorijo. Drugi se začne na 139. kilometru in sodi v 1. kategorijo. Zadnji je prav tako 1. kategorije in se začne 12,6 km pred ciljem.

15:25
Skladno s trendom v profesionalnem kolesarstvu je treba omeniti da je Juan Ayuso (UAE Team Emirates) najmlajši kolesar na letošnji Vuelti. V soboto bo praznoval svoj 20 rojstni dan. Samo 20 dni starejši je Marco Brenner (Team DSM). Dario Cataldo (Trek-Segafredo) je star 37 let in letošnja Vuelta je njegova 25 tritedenska dirka!

15:20
Vprašanje je, kakšna bo danes taktika moštva Ineos? Bodo še naprej uprizarjali premoč, ki izgine, ko je treba doseči rezultat? Kaj jih je izučilo iz zadnjih treh grand tourov?

15:17
Remco
je imel težave s kolesom, Pieter Serry (Quick-Step Alpha Vinyl) mu je pomagal nazaj v peloton. Je to opomin za današnjo napoved? 

15:15
Krožijo govorice, da bo Remco danes pokazal, kakšni so njegovi načrti na letošnji Vuelti. Ampak, tu je še Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), letošnji zmagovalec Gira, ki ga nalašč nisem omenjal do zdaj. Za danes je napovedal, da bo dobro pretegnil nogi, da bo lahko občutil, kaj ga še čaka na letošnji dirki. 

15:10
Močno dežuje vendar kolesarjev to ne moti, ker je še vedno 20 stopinj. Nevarno je le za tiste, ki ob takem vremenu pozabijo na pijačo in jedačo. Danes bodo imeli pomočniki ogromno dela.

15:05
Prvi klanec 2. kategorije na današnji etapi je že za kolesarji. Čakata jih še dva 1. kategorije, vključno s ciljnim 12,6 km dolgim klancem. Evenepoel naj bi bil danes prvi favorit za zmago.

15:00
V begu je 10 kolesarjev, ki imajo 5 minut prednosti 82 km pred ciljem. Dežuje, samo 20 stopinj je, ubežniki so: Fernandez (Cofidis), Mark Padun (EF Education-EasyPost), Jan Bakelants  (Intermarché-Wanty-Gobert), Nelson Oliveira (Movistar), Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl), Kaden Groves (BikeExchange-Jayco), Marco Brenner (Team DSM), Dario Cataldo (Trek-Segafredo), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) in Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi). Odstopil je naš priljubljeni kolesar Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert), ki je pozitiven na covid.  

6. etapa je prva gorska etapa na letošnji Vuelti. FOTO: Lavuelta.es 
6. etapa je prva gorska etapa na letošnji Vuelti. FOTO: Lavuelta.es 

***

Ob taki številki višinskih metrov z ušesi zastrižejo tudi taki kolesarji, kot je Primož Roglič. To je kot bi šli petkrat čez Vršič ali opravili polovico popularnega everestinga.

Seveda bodo morali vse te višinske metre premagati na 181 kilometrov dolgi progi od Bilbaua, kjer je bil včeraj cilj etape, do vrha gore Pico Jano.

image_alt
Rogliča zanima samo rdeča majica v Madridu

Pico Jano je zaključni klanec današnje 6. etape. Klanec je dolg 12,6 kilometra s povprečnim 6,6-odstotnim naklonom. Trije klanci so danes pred kolesarji. Prvi se začne na 69. kilometru in sodi v 2. kategorijo. Drugi se začne na 139. kilometru in sodi v 1. kategorijo. Zadnji je prav tako 1. kategorije in se začne 12,6 km pred ciljem.

Etapa bo dobro premešala vrstni red v skupnem seštevku. Pričakujemo, da si bo Roglič danes priboril rdečo majico nazaj. Včeraj smo bili priča, da se niso preveč trudili, kajti vse misli so bile že usmerjene v današnjo prvo pravo gorsko etapo.

Napovedi so različne. Po ugotavljanju in spremljanju mnenj ter lastnem prepričanju lahko napišemo, da večina pelotona verjame, da je Primož Roglič tudi letos nepremagljiv, med njimi pa so tudi dvomljivci, ki po tihem upajo, da pa letos le ne bo kos tritedenski preizkušnji.

Po videnem v četrti etapi še ne moremo stoodstotno sklepati, da je Primož tisti pravi. Njegove izjave v cilju so bile čudne, dejal je, da je začutil dobre noge in jih je izkoristil za zmago, svojo deseto etapno na Vuelti. Vendar naj bi se Primož pred Tourom zavedal, da je trošenje moči na tritedenski dirki lahko dvorezen meč, ampak kot kaže na Vuelto tega prepričanja ni prenesel.

Včeraj smo 5. etapo tudi spremljali v živo
image_alt
Roglič ob rdečo majico, zmaga Solerju

Mogoče je tako bolje, stari dobri Primož Roglič je še vedno lačen zmag, in ko ima dobre noge, nikoli ne izpusti priložnosti za zmago. Kdo bo danes napadal? Moštvo Ineosa je edino, ki se Rogliča lahko loti taktično, tako kot so se jumbovci na Touru lotili Pogačarja.

Nobeno drugo moštvo na Vuelti nima tako dobrih kolesarjev, ki bi lahko Rogliča napadali načrtno, lahko samo izkoristijo mogoč trenutek neprevidnosti ali slabosti. Najbrž pa bomo v današnji etapi spet gledali skupino ubežnikov, ki pa bodo težko uspeli priti v cilj pred glavnino.

Marc Soler (UAE) je s solo akcijo zmagal na 5. etapi. FOTO: Ander Gillenea Afp
Marc Soler (UAE) je s solo akcijo zmagal na 5. etapi. FOTO: Ander Gillenea Afp

V glavnini se bodo favoriti tipali in ogledovali vse do zaključnega klanca. Malo verjetno je, da bo kdo tako pogumen in bo hotel presenetiti z begom od daleč. Niti Remco Evenepoel ne, ker je še prezgodaj. Ali pač, pri Remcu se nikoli ne ve.

Danes mora opravičiti hvalo svojega trenerja Patricka Lefevreja, ki je pred mesecem trdil, da je Remco zdaj povsem drug kolesar, ki ga je nemogoče premagati. V četrti etapi ni bil videti prepričljiv.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine