Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Rekordna prednost Tadeja Pogačarja

Slovenski kolesarski šampion že 160 tednov zapovrstjo kraljuje na vrhu lestvice UCI.
Tadej Pogačar beži tekmecem tudi na lestvici UCI. FOTO: Luca Bettini/AFP
Tadej Pogačar beži tekmecem tudi na lestvici UCI. FOTO: Luca Bettini/AFP
M. Š., STA
15. 10. 2024 | 11:04
15. 10. 2024 | 11:15
3:25

Tadej Pogačar bo pričakovano sezono končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Ob tem je slovenski kolesarski šampion, ki je na vrhu nepretrgoma že 160 tednov, skupno pa 170, najboljši tako v razvrstitvi enodnevnih klasik kot večdnevnih dirk.

Pogačar ima na vrhu lestvice 11.655 točk oziroma skoraj 5600 več od prvega zasledovalca Belgijca Remca Evenepoela. Tretji je Remcov rojak Jasper Philipsen, ki je zbral 4790 točk. Razlike na lestvici le potrjujejo letošnjo premoč 26-letnega asa s Klanca pri Komendi, potem ko je dobil kar 25 dirk, vključno s trojno krono zmag na dirkah po Franciji, Italiji in svetovnem prvenstvu.

Naš drugi zvezdnik Primož Roglič je s 3471 točkami na osmem mestu lestvice. Med stoterico najboljših sta še Matej Mohorič na 81. mestu in Jan Tratnik (96.). Edini Slovenec, ki ta teden nastopa na zadnji dirki sezone v svetovni seriji po Guangxiju, je Matevž Govekar. Trenutno zaseda 624. mesto v seštevku, prvo etapi na Kitajskem pa je končal na 55. mestu.

V seštevku držav Slovenija še naprej druga

Pogačar je s sobotno zmago po Lombardiji ostal na prvem mestu lestvice enodnevnih dirk. V tej razvrstitvi je za slabih 500 točk boljši od Nizozemca Mathieuja van der Poela, ki je tako kot slovenski šampion letos dobil dva spomenika. Še izrazitejšo prednost ima Tadej na lestvici etapnih dirk. Zbral je 7385 točk oziroma skoraj 4000 več od drugouvrščenega Danca Jonasa Vingegaarda.

V seštevku držav je Slovenija še naprej druga za Belgijo in pred Španijo, medtem ko bi zgolj Pogačarjev izkupiček v tem pogledu zadoščal za osmo mesto. V seštevek točke prispeva najboljših osem kolesarjev iz iste države.

Med ekipami bo drugo leto zapovrstjo na vrhu ostala Pogačarjeva zasedba UAE Team Emirates, ki je v sezoni zbrala kar 16.500 točk več od drugouvrščene ekipe Visma-Lease a Bike. Če bi Pogačarjeve točke predstavljale lastno ekipo, bi bila ta na 11. mestu. Moštva svetovne serije sestavlja do 30 kolesarjev.

V ženski razvrstitvi je na vrhu prepričljivo Belgijka Lotte Kopecky, ki ji sledita Nizozemka Demi Vollering in Italijanka Elisa Longo Borghini. Od Slovenk je najvišje uvrščena Urška Žigart na 88. mestu. Eugenia Bujak je 188., Urša Pintar pa 236. Seštevek osmih najboljših Slovenk na lestvici držav zadošča za 25. mesto. Na vrhu je Nizozemska pred Italijo in Belgijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine