Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Primož Roglič: Slovenska pentlja je kot mini različica Toura

Zmagovalec dirke po Sloveniji: Primož Roglič je v Sloveniji navdušil, v Francijo odhaja zelo samozavesten
Primož Roglič je zasluženo končal v zelenem. FOTO: Uroš Hočevar
Primož Roglič je zasluženo končal v zelenem. FOTO: Uroš Hočevar
18. 6. 2018 | 10:30
18. 6. 2018 | 13:34
4:42
Novo mesto – Primož Roglič je v slogu Rimljanov prišel v Slovenijo, videl dirko in prepričljivo zmagal. Pot do zelene majice se na prvi pogled zdi preprosta, a se je moral zasavski as tudi na domačih cestah precej potruditi za zmago, ki mu bo služila kot odlična popotnica za julijske podvige na Touru.
 

Pred tako navijaško kuliso se zdi, da zmaga ni bila dvomljiva.


Težko je pred dirko govoriti za zmago, vsaka je nekaj posebnega, vedno se je treba potruditi, da končaš na vrhu. Zato sem počaščen, da sem lahko na domači dirki končal na vrhu. To je zahvala za vse te ljudi, ki so nas vsak dan spremljali ob cesti in pripravili kuliso, ki je bila nekaj posebnega. V Sloveniji mi to ni težko, rad se zahvalim navijačem za podporo. Na Touru ali kakšni drugi od največjih dirk pa to ne bi šlo, takšne obveznosti mi poberejo ogromno energije in takrat se poskušam osredotočiti na stvari, ki so najpomembnejše.
 

Kako zdaj gledate na napad v sobotni etapi, ki je bil na koncu odločilen?


Sobotna etapa je bila nedvomno prelomna- Želel sem si napasti, ker sem vedel, da imam priložnost v cilj pripeljati sam, kar je vedno poseben občutek. Bolje je na kronometru startati spredaj kakor loviti zaostanek iz ozadja, na koncu smo tudi danes vse izpeljali brez napak in zdaj se zasluženo veselimo zmage.
 

V vožnji na čas blestite, a je Jan Tratnik letvico tokrat postavil zelo visoko. Kako težka je bila pot do zmage?


Imel sem podatke o Janovem času, na prvem vmesnem času sem bil še tri sekunde za njim, potem pa sem pohodil pedala do konca. Ob Janu nikoli ni lahko, letos je zmagal na skoraj vse kronometrih, na katerih je startal. Zame pa je bila ta vožnja na čas predvsem zelo boleča, saj je bila prva prava po tekmovalnem premoru, na treningih pa nikoli ne moreš iztisniti iz sebe toliko kot na dirki.
 

Dirka po Sloveniji iz leta v leto raste. Kako bi letošnjo izvedbo primerjali z letom 2015, ko ste prav tako končali na vrhu?


Nisem dolgo v kolesarstvu, a ko sem videl vse te ljudi, ki so nas prišli pozdravit, je jasno, da je postalo nekaj posebnega. Je kot nekakšna majhna različica dirke po Franciji, kar je bilo še pred nekaj leti skoraj nepredstavljivo.
 

K spektaklu ste z napadalno vožnjo veliko pripomogli tudi vi.


Na vsaki dirki poskušam biti agresiven, iščem svoje priložnosti in poskušam iztisniti iz svojega telesa kar največ. To je bila moja prva dirka po mesecu in pol, zato sem želel preizkusiti svoje noge, bila je odlična priprava za julijski Tour, zato sem šel tudi na kronometru na polno, ni bilo taktiziranja. Mogoče bi lahko kaj naredil tudi drugače, predvsem v petkovi etapi, a v tem trenutku je bilo to največ, kar sem lahko ponudil, zato sem zelo zadovoljen.
 

To je bila že vaša tretja letošnja zmaga na etapnih dirkah. Jih lahko primerjate med seboj?


Vsaka dirka je nekaj posebnega, zato so vse primerjave zelo težke. Zagotovo je bila najbolj posebna zmaga na dirki po Baskiji, to je bila moja prva zmaga na etapnih dirkah svetovne serije, zapomnil si jo bom za vse življenje. Je pa tako, kot sem rekel že večkrat: na vsaki dirki je težko zmagati.
 

Kakšni bodo vaši zadnji tedni pred Tourom?


Moj urnik je precej natrpan. Že v torek odhajam v Francijo, kjer moram prevoziti še trase alpskih etap, nato pa grem takoj na višinske priprave, na katerih bom ostal do začetka julija, potem pa že sledi pot na Tour. Lani sem slavil v Alpah, a bi letos rad naredil velike stvari tudi v Pirenejih v tretjem tednu, zelo so mi všeč. Drugi in tretji teden bosta zelo zanimiva, a v Francijo ne odhajam s posebnimi pričakovanji. O skupnem seštevku ne razmišljam, zato se bom prepustil dirki in nato videl, kaj je mogoče postoriti. Se pa Toura zelo veselim.
 

S čim bi bili v Franciji zadovoljni v vaši ekipi?


Imeli bomo zelo raznovrstno ekipo, Dylan Groenwegen je adut za sprinte, »Stevie« Kruijswijk pa za skupno razvrstitev. Jaz bom v vsaki etapi videl, kaj lahko postorim. Seveda bi bilo lepo osvojiti še kakšno etapo, a si to želijo tudi drugi, tako da zagotovo ne bo lahko. Vsak dan posebej bo zanimiv, grem pa v Francijo zelo samozavesten, po mojih letošnjih rezultatih je logično, da so tako moja pričakovanja kot pričakovanja javnosti zelo velika.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine