Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Primož Roglič po rdeči še v lov za mavrično majico

Danes prvi dan D za slovensko odpravo v Yorkshiru, 54 km dolga vožnja na čas bo ločila zrna od plev – Rohan Dennis prvi favorit.
SPkolesProfil25Sept
SPkolesProfil25Sept
25. 9. 2019 | 09:30
25. 9. 2019 | 11:21
5:15
Primož Roglič je po velikem slavju na Vuelti, na kateri je osvojil rdečo majico in postal prvi Slovenec z zmago na tritedenski dirki, nared za nove izzive. In današnji nikakor ne bo lahek, pred 29-letnim Zasavcem je 54 km dolga vožnja na čas, v kateri bo kot na vsaki dirki, na kateri štarta, meril na zmago.

»Danes se bo videlo, kako se mi je uspelo spočiti. Po Vuelti ni bilo veliko časa, poškodbe po padcu v 19. etapi se celijo, ni pa še vse stoodstotno, delam na tem, da bo. Če ni kaj zlomljenega, je v redu. Čutim še nekaj bolečin, ne bo pa to vplivalo na moj rezultat in na mojo vožnjo. Grem pogumno novim izzivom naproti,« je Roglič povedal ob prvem stiku s sedmo silo po prihodu v Yorkshire, kjer je z reprezentančnim kolegom Janom Tratnikom že proučil traso v Harrogatu.

»Z Janom sva si ogledala progo, noge so bile še bolj slabe, veter v prsa, cesta počasna. Trasa je sicer razgibana, vseskozi gre malo gor in malo dol, tudi veliko tehnično zahtevnih odsekov je. Zmagal bo nekdo, ki je zelo dobro pripravljen, okoli uro in deset minut bo treba na vso moč poganjati pedala, treba bo biti na izjemno visoki ravni,« se slovenski zvezdnik zaveda, da bo to izjemno selektivna izkušnja, ki bo ločila zrna od plev.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Kolesarski komentatorji in stavnice ob odsotnosti prvaka iz leta 2017 Toma Dumoulina, poškodovanega Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa, ki bo dirko izpustil zaradi preslabe pripravljenosti, možnost za osvojitev naslova svetovnega prvaka in tudi preostalih dveh kolajn dajejo le štirim kolesarjem. Rogliča postavljajo na četrto mesto (kvota 5). Pred njim so branilec naslova svetovnega prvaka Avstralec Rohan Dennis (2,75) ter belgijski dvojec, evropski prvak Remco Evenepoel (3,75) in rekorder v vožnji na eno uro Victor Campanaerts (4,75). Peti je Danec Kasper Asgreen s precej višjo kvoto 15.

»Ne obremenjujem se s stavnicami, vedno vsi štartamo z ničle, od vsakega posameznika je odvisno, kako hitro bo prišel skozi progo. Na 54 km bo veliko izzivov, osredotočam se le na to,« je še povedal Roglič, ki je lani na SP izpustil vožnjo na kronometer, predlani pa v Bergnu osvojil srebrno kolajno.

Selektor Andrej Hauptman je prepričan, da so v reprezentanci naredili vse potrebno, da se bo Roglič lahko spet boril za oder za zmagovalce. »Začelo se je že januarja, z Martinom Hvastijo in AlešemKalanom smo bili tu, da smo si ogledali vse trase, glede na to, da vse potekajo drugje, je bilo kar naporno. Vsak kolesar je imel dovolj časa, da se je pripravil. Popisali smo vse odseke, vsak ve, kako se jih mora lotiti. Zdaj moramo le na cesti pokazati, kje smo,« je povedal »Hempi«



Dennis s skrivnostnim kolesom


Roglič ima tako kot lani v Avstriji tudi letos v Veliki Britaniji ob sebi mehanika iz ekipe Jumbo Visma, tako da bi moralo biti njegovo Bianchijevo kronometrsko kolo tako dobro pripravljeno kot ob njegovih letošnjih štirih zmagah na kronometrih na dirkah po Romandiji, Italiji (2) in Španiji.

Med tekmeci pa je najbolj skrivnosten prvi stavniški favorit Dennis. Po skrivnostnem odstopu na Touru, ki naj bi mu botrovali načeti odnosi znotraj ekipe Bahrain Merida, ni več dirkal. Pripravljal se je na današnjo vožnjo na kronometer, v kateri ne bo nastopil s kolesom znamke Merida svoje ekipe. Pravila mu to dopuščajo, pred javnostjo pa skriva, s katerim kolesom se bo podal na progo.

»V najslabšem primeru se bom uvrstil na oder za zmagovalce, če pa bo vse teklo po mojih načrtih in bom iz sebe iztisnil, kar vem, da lahko, ne vidim razloga, zakaj ne bi zmagal,« od samozavesti poka Dennis. V hotelu avstralske reprezentance so sicer novinarji opazili kronometrsko kolo BMC, s katerim je lani osvojil naslov svetovnega prvaka …

»Rad bi osvojil vsaj bronasto kolajno, mislim, da bo moj najhujši tekmec za to Roglič, za katerim je izjemna Vuelta in je gotovo v vrhunski formi. Dennis bo kljub dolgi odsotnosti v vrhu, prav tako Evenepoel, ki je, mimogrede, zame prvi favorit za zlato,« pa je Campanaerts pri oceni moči favoritov izpostavil komaj 19-letnega rojaka, ki je preskočil kategorijo do 23 let in se iz mladinskih vrst preselil naravnost med profesionalce. Če bi se ta napoved uresničila, bi belgijski čudežni deček postal najmlajši absolutni svetovni prvak v zgodovini.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine