Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar po smoli v Vareseju priznal: Kar malce se mi vrti v glavi

Tadej Pogačar je na dirki Tre Valli Varesine pokazal odlično pripravljenost. Zasedel je tretje mesto, potem ko je dobil šprint zasledovalne skupine.
Tadej Pogačar (na fotografiji) pred štartom letošnje preizkušnje SP v Antwerpnu. FOTO: Dirk Waem/AFP
Tadej Pogačar (na fotografiji) pred štartom letošnje preizkušnje SP v Antwerpnu. FOTO: Dirk Waem/AFP
J. K., STA
5. 10. 2021 | 17:52
5. 10. 2021 | 20:05
3:26
Pred Tadejem Pogačarjem sta bila le Italijana Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), ki je dobil dirko drugič v karieri, in moštveni kolega Pogačarja pri ekipi UAE Emirates Davide Formolo. Njuna prednost je znašala 38 sekund.

image_alt
Pogačarjeve noge so zdržale, zračnica ne


»Danes smo prav gotovo preizkusili svoje noge. Želel sem dati vse od sebe in se zabavati na cesti,« je o napadu z moštvenim kolegom po poročanju portala Cyclingnews povedal Pogačar. »Na dirki, kakršna je bila današnja, ko je bilo veliko vzponov in spustov ter ovinkov, je bilo vse skupaj v bistvu precej tehnično, zato je včasih dobro biti v ubežni skupini. Daleč pred ciljem prihaja do vedno večjega števila napadov, kar mislim, da je dobro in dirka je tako bolj odprta. Bolj je zanimivo za gledalce, dirkanje je tako zanimivejše. Je pa bilo res naporno, deževalo je ves dan, tekmecem smo poskušali otežiti dirko s hitrim napadom in to nam je uspelo. Po tem, ko se mi je predrla zračnica, sem se moral zbrati v glavnini in spredaj smo imeli Davideja, bil je super močan in zagotovili smo si drugo in tretje mesto, kar je izvrstno za nas.«

Vsi, ki so spremljali 100. izvedbo krožne preizkušnje, dolge 196,7 kilometra, so zagotovo dobili občutek, da je bil Pogačar najmočnejši kolesar v karavani. Dvakratni zmagovalec Toura je že hitro napadel, bil do 45 kilometrov pred ciljem v ubežni skupini osmih kolesarjev, le njegova ekipa je imela v tej skupini dva predstavnika, poleg Slovenca še Formola.

Toda nato je slovenskega asa zaustavila počena zračnica. Pristal je v glavnini, z lahkoto odgovarjal napadom, ker pa je imel v ospredju moštvenega kolega, ki je preostalim ubežnikom povrhu še ušel z rojakom de Marchijem, ni imel interesa, da bi k Formolu povlekel še kakšnega močnega kolesarja.
 

Poskrbel za dvojno slavje ekipe UAE


Na njegovo žalost Formolu v šprintu ni uspelo ugnati rojaka, je pa Pogačar, sicer edini slovenski predstavnik na dirki 1. kategorije, z odličnim zaključkom poskrbel, da so imeli »emirati« dva predstavnika na zmagovalnih stopničkah. V sprintu v Vareseju so za njim zaostali Francoz Benoit Cosnefroy, Danec Andreas Kron, Kolumbijec Sergio Higuita, Italijan Lorenzo Rota, Francoz David Gaudu in še pet drugih kolesarjev.

Za Italijo je bila na dirki že 87. zmaga, De Marchi je bil najboljši že leta 2018. Tekmecem so do zdaj prepustili le 13 zmag, eno tudi Sloveniji, leta 2019 je dirko dobil Primož Roglič. Lani je dirka zaradi epidemije odpadla.

»Resnično mislim, da se moja forma iz dirke v dirko izboljšuje. Imam dobre noge, sem v dobri kondiciji, a sezona je bila dolga in kar malce se mi vrti v glavi. Včasih imam dober dan, včasih pa slabega, tako kot v Emiliji, ko je bil res slab dan. Zdaj se moram psihično pripraviti za dirko po Lombardiji. Mislim, da bi me tam lahko čakal dober dan,« je optimistično sklenil Pogačar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine