Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Phil Bauhaus je zmagovalec prve etape dirke po Sloveniji

V zaključku prve etape se je zgodil hud padec v samem ospredju glavnine. Bauhaus je prvi nosilec zelene majice vodilnega.
Tadej Pogačar varno v cilju prve etape. FOTO: Aurélien Vialatte A.s.o.
Tadej Pogačar varno v cilju prve etape. FOTO: Aurélien Vialatte A.s.o.
9. 6. 2021 | 11:00
9. 6. 2021 | 19:25
16:22

Spremljali smo v živo


16:55
Izjemno napet zaključek prve etape je zaznamoval hud padec 3,1km pred ciljem. Ni še znano, ali jim bodo dosodili isti čas kot zmagovalcu etape. Vemo, da v šprinterskih etapah velja pravilo zadnjih treh kilometrov, če se zgodi padec ali okvara, se šteje čas prvega. Med deseterico nobenega Slovenca. Še najbolje je kazalo Jaki Primožiču.

»V moštvo smo se dogovorili, da bomo delali za Mattea Trentina, ampak je takoj po padcu na začetku dirke, tudi sam sem se malce prekucnil, predal vlogo Ruiju Oliveiri. Vse smo dali zanj v zadnjih petih kilometrih. Za kolesarja, ki ni čisti sprinter, ampak pomočnik, se je kar dobro odrezal s tretjim mestom,« je bil zadovoljen Tadej Pogačar, ki v zaključku ni merill na visoko uvrstitev. »Dal sem vse od sebe za pomoč Oliveiri, ki je nato nadgradil naše delo s tretjim mestom. Lahko smo ponosni,« je še pristavil 22-letni Komendčan.

16:53
Phil Bauhaus
je zmagovalec!

»Bilo je zelo zahtevno, moje noge pravzaprav niso bile najboljše, ampak je ekipa opravila res fantastično delo. Ponosen sem, da sem lahko dokončal njihovo delo,« se je prvega mesta veselil 26-letni Nemec.

16:52
Zadnji kilometer!

16:51
Hud padec več kot 3km pred ciljem! 

16:50
Korena
so ujeli. Katrašnik je videti odlično. Bauhaus se vozi čisto v ospredju. Še 5km do cilja.

16:45
Kristijan Koren
je napadel sedem kilometrov pred ciljem!

16:44
Še zadnjih 10 kilometrov. Jerman je čisto v ospredju, Bauhaus tudi.

16:42
Kolesarji so že v Rogaški Slatini. Do cilja je 12 kilometrov. Veliko število gledalcev v zelenem se je zbralo ob cesti. Ubežniki so se predali. Žiga Jermen se že pripravlja za šprinterski obračun.

16:40
Ubežniki so se kot kaže predali, še samo 20 sekund prednosti imajo 13km pred ciljem. 

16:37
Jan Tratnik
zdaj lovi šest ubežnikov. Glavnina je raztegnjena, do cilja je še 16km. Peloton zaostaja še 40 sekund.

16:35
Predrta zračnica v ospredju med ubežniki. Aritz Bagües Kalparsordo (Caja Rural - Seguros RGA) ima smolo. Njihovega avta ni videti, kdo mu bo zamenjal obročnik? 
 
16:30

16:25
Hud padec v glavnini! V begu so že celo etapo: Aritz Bagües Kalparsordo (Caja Rural - Seguros RGA), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces), Luca Covili (Bardiani CSF Faizane), Jonas Iversby Hvideberg (UNO - X PRO cycling Team), Dimitri Strahov (Sazprom - Rusvelo), Jacob Scott (Canyon DHB Sungod),  Antonio Angulo Sampedro (Euskatel - Euskadi).

16:20
Do cilja je še 25 kilometrov, prednost sedmih ubežnikov je padla pod minuto. V Rogaški Slatini bodo kolesarji naredili dva kroga, preden se bodo pomerili za prvo zmago letošnje dirke po Sloveniji.

16:18
Glavnina je razpadla po klancu navzdol! Na čelu je Matej Mohorič

16:15
Prednost sedmerice ubežnikov je padla na 1:10, do cilja je samo še 30km. Glavnina je močno raztegnjena, na čelu tempo navijajo Štangljevi varovanci.

16:12
Padec v glavnini! Nespretnost tudi med ubežniki.

16:10
»Prepričan sem, da je pred nami dober in lep športni teden. Tekmovalcem želim vse najboljše in upam, da se brez poškodb vidimo v nedeljo v Novem mestu.« Je povedal direktor dirke Bogdan Fink.

16:05
Vsepovsod ob cesti vihrajo slovenske zastave. Čisto drugačen čustven naboj je na dirki, če vozi aktualni zmagovalec velikega Toura. Še 39km do cilja, peloton zaostaja za dve minuti.

16:00
Ekipa Euskatel Euskadi je prišla na dirko v zelo močni zasedbi. Antonio Soto je prav gotovo tisti, ki bo skušal mešati štrene v skupnem seštevku. Prav tako je nevaren še Peio Goikoetxea. UAE trenutno najbolj lovi ubežnike.

15:55
V Šmarju pri Jelšah je leteči cilj. Zmagal je Antonio Angulo (Euskatel - Euskadi).

15:52
Sedmerica ubežnikov ima dve minuti prednosti, do cilja je še 47km. Resen lov se bo kmalu začel. 

15:50
Domače navijače, ki jih bo ob trasi zagotovo veliko, seveda najbolj zanima kako se bo dirka razpletla. Matej Mohorič pojasnuje, da nikomur ne bo lahko: »Tadej je aktualni zmagovalec Dirke po Franciji, ampak zdaj nismo v Franciji. Seveda je prvi favorit in mislim da si zelo želi zmagati, ampak enako velja tudi za 150 drugih kolesarjev. Zagotovo se bomo potrudili, da mu pot do zmage otežimo. Dirka je odprta.«

15:47
Matteo Trentin
je tisti nerečni ranjenec z veliko rano na desnem boku.

15:46
Ekipo Bahrain vodi Gorazd Štangelj, ekipo UAE pa Andrej Hauptman. Čisto pravi slovenski obračun na slovenski dirki.

15:43
Kolesarji so šli čez Poljčane, do cilja je 52km. Glavnina je razpotegnjena. Vse kaže, da ekipa Bahrain Victorious pripravlja najboljše izhodišče za svojega šprinterja Phila Bauhausa.

15:42
Opazili smo, da je eden izmed dirkačev iz UAE moštva grdo padel, vendar tega nismo videli. Na desnem boku ima uničene hlače in veliko krvavo rano. 

15:40
Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, je na novinarski konferenci povedala: »Dirka Po Sloveniji je eden najbolj odmevnih športnih dogodkov v Sloveniji, ki ga spremlja na milijone kolesarskih navdušencev po vsem svetu. Slovenska turistična organizacija letos že četrtič sodeluje pri dirki s promocijo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije s prenosom na Eurosportu, kjer si bo dirko ogledalo 18 milijonov ljudi.

Vidnost Slovenije bo zagotovljena z 10-urnim televizijskim prenosom ter z 230 oglasi Slovenije v juniju in juliju. Dirka bo prenašana tudi na eurosport.com, kjer bomo na Slovenijo opozorili tudi s tremi milijoni prikazov spletnih pasic in vsebinskimi prispevki o dirki. Naša prizadevanja na področju trajnostnega razvoja smo vključili tudi v sporočilo dirke »Boj za zeleno« in letos prvič tudi v kriterije za izbor destinacije za naziv Naj gostitelja dirke.« Posebej je mag.

Pak izpostavila sodelovanje s Tadejem Pogačarjem, aktualnim zmagovalcem prestižne Dirke po Franciji in enim od prvih favoritov za zmago na letošnji dirki Po Sloveniji: »Posebej veliko pozornost medijev in kolesarskih navdušencev pričakujemo tudi zaradi udeležbe Tadeja Pogačarja, ambasadorja slovenskega turizma, na letošnji dirki. S Tadejem smo posneli tudi poseben video, s katerim vabimo k odkrivanju aktivnih doživetij naše dežele.«

15:35
Sedem ubežnikom si pridno nabira prednost, vendar peloton ne popušča, ne dovoli jim občutnejše prednosti. Do cilja je še 58km. 
»Vedno sem vesel, ko pridem v Slovenijo, z njo me povezuje veliko lepih spominov. Zima ni bila najboljša, zato sem najprej vesel, da sploh lahko dirkam, upam pa na močne noge. Na dirko smo prišli z močno ekipo, skupaj smo tukaj slavili že trikrat. Tadej je v vlogi liderja na dirki, vendar bomo videli kako se bo dirka razvijala in bomo morda taktiko tudi spreminjali.« Je pred štartom povedal Diego Ulissi, zmagovalec iz leta 2019.
15:30
Dirka poteka mirno. Sedem ubežnikov ima že 1:40 prednosti, moštvo Bahrain Victorius je v ospredju glavnine. Pogačar trenutno malica, ob njem je tudi Jan Polanc.

15:25
Slovensko reprezentanco zastopajo:
Martin Lavrič, Jaka Primožič, Nik Čemažar, Uroš Repše, Janez Brajkovič, Marko Pavlič, Kristijan Koren, vodi jih Matjaž Zevnik. 

15:22
Pred kolesarji je še 65km. Trenutno so še na suhem, v ozadju pa vidimo črne oblake, upajmo, da jih ne dohitijo. Kolesarji se peljejo skozi Slovensko Bistrico.

15:20
Med favoriti je tudi Matej Mohorič, ki bo po tistem grozovitem padcu na Giru prvič s številko na hrbtu: »Kot Slovenec sem izredno ponosen, da lahko dirkam pred domačimi navijači. V ekipi imamo tudi nekaj osebja in sponzorjev iz Slovenije, zato smo maksimalno motivirani in osredotočeni na rezultat. Na srečo mi padec na Giru ni pustil posledic, spremenili pa smo prvotni načrt, po katerem bi šli iz Italije direktno v Francijo. Po padcu smo imeli več časa in odločili smo se, da bomo zadnje priprave opravili na dirki Po Sloveniji.«

15:18
Izjava Tadeja Pogačarja pred štartom: »Po zadnji dirki sem imel čas za počitek in medijske obveznosti, nato pa smo si ogledali trase Toura in šli na višinske priprave. Kriterij Dauphine je bil v prvem planu, a dirka Po Sloveniji je bila stalno zraven kot dobra možnost. Približno dva meseca nazaj smo se odločili za Slovenijo, saj je bilo tako več časa za zgoraj našteto, prav tako pa mi je tudi v užitek dirkati tukaj.«

15:13
Peloton dobro ve, da ubežnikom ne more uspeti pobeg vse do cilja. Prav gotovo bomo v Rogaški Slatini videli masovni šprint glavnine. Videli smo tudi glavnega favorita letošnje dirke, Tadeja Pogačarja, ki se vozi na varnem v ospredju.

15:10
Do cilja je še 72km. Peloton zaostaja 1:36. Trenutno so v bližini Slovenske Bistrice. Glavnina je raztegnjena, UAE nadzoruje dirko.

15:08
Beg je uspel, videli smo že en leteči cilj in edinega gorskega, tako, da imamo za jutri že nosilca modre majice, najboljšega hribolazca trenutno, na letošnji dirki. 
Rezultati edinega gorskega cilja na današnji etapi:
1. Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces)
2. Jacob Scott (Canyon DHB Sungod)
3. Aritz Bagües Kalparsordo (Caja Rural - Seguros RGA)
4. Luca Covili (IBardiani CSF Faizane) 

15:00
Prva etapa 27. dirke po Sloveniji je že v polnem teku. Pred pelotonom imamo že sedem ubežnikov med katerimi pa ni nobenega Slovenca. V begu so: Aritz Bagües Kalparsordo (Caja Rural - Seguros RGA), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces), Luca Covili (Bardiani CSF Faizane), Jonas Iversby Hvideberg (UNO - X PRO cycling Team), Dimitri Strahov (Sazprom - Rusvelo), Jacob Scott (Canyon DHB Sungod),  Antonio Angulo Sampedro (Euskatel - Euskadi) imajo minuto prednosti. 

***
Pet etap, 803,7 kilometra v družbi zmagovalca Tour de France Tadeja Pogačarja. Dirka po Sloveniji še ni gostila aktualnega zmagovalca francoske pentlje. Pogačar je pravzaprav drugi zmagovalec Toura, leta 2011 je na slovenski pentlji nastopil Španec Carlos Sastre, zmagovalec Toura iz leta 2008. Letošnjo dirko bomo na naši spletni strani spremljali v živo.
image_alt
Na domačih fantih dirka po Sloveniji stoji

Današnja prva etapa v dolžini 151,5 kilometra bo potekala od Ptuja skozi Lenart, kjer bo že prvi leteči cilj. Sledi Šentilj in takoj za njim vzpon na Kresnice, ki sodi v tretjo težavnostno kategorijo. Sledi Kungota, ki gosti drugi leteči cilj, potem gredo skozi Slovensko Bistrico, v Šmarju pri Jelšah bo še tretji, zadnji leteči cilj. V Rogaški Slatini, kjer bo cilj etape, kolesarje pričakujemo okoli 17. ure. Etapa je namenjena ubežnikom, končala pa se bo najverjetneje s šprintom večje skupine.

Na štartu na Ptuju je 20 moštev, med njimi tudi lanski zmagovalec Diego Ulissi, ki bo nosil številko ena. Med dvajsetimi moštvi je tudi reprezentanca Slovenije, ki to pravzaprav ni, ampak je sestavljena iz kolesarjev kolesarskega moštva Kranj in povratnika Kristijana Korena. Med izbranci, ki bodo nosili dres s slovenskim grbom, je tudi Jani Brajkovič, zmagovalec iz leta 2012. Na dirki so še nekatera zveneča imena svetovnega kolesarstva. Jan Polanc, Jan Tratnik, Matej Mohorič, Žiga Jerman, Rafal Majka, Ilnur Zakarin, Heinrich Hausller, Giovanni Visconti ... 

UAE je favorit, vse drugo bo presenečenje


Tadej Pogačar ima s seboj izjemno moštvo in vse razen zmage bo prav gotovo veliko presenečenje. Diego Ulissi, zmagovalec dirke pred dvema letoma, se bo letos podredil Pogačarju, ob katerem je tudi Jan Polanc. Pogi je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da je že dolgo brez tekmovalnega ritma in ne ve točno, kako hitre noge ima trenutno, vendar občutki so dobri.

Kadarkoli je izjavil, da so občutki dobri, je zmagal. To poznamo že iz njegovih izjav zelo kratke profesionalne kariere. Vendar, vseeno ostaja trdno in realno na tleh, in če bo šlo kaj narobe, bo dirko po Sloveniji uporabil kot odličen zadnji trening za prihajajoči Tour. Na dirki je še kar nekaj kolesarjev, ki imajo letos za seboj že izjemno sezono, zato lahko pričakujemo pravo bitko za zeleno majico.
 

Spremljanje v živo začnemo ob 15. uri

  

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine