Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Po kronometru še korak bližje zmagi

Primož Roglič na dirki po Romandiji ob etapno zmago za štiri sekunde, zadržal je rumeno majico.
Roglič je vzpon premagal s povprečno hitrostjo 23,5 km/h. 
Roglič je vzpon premagal s povprečno hitrostjo 23,5 km/h. 
Nejc Grilc
28. 4. 2018 | 06:00
3:36
Deset kilometrov gorskega kronometra je bilo dovolj, da se je vrstni red pri vrhu precej premešal, rumena majica pa ostaja na ramenih Primoža Rogliča. Etapno zmago na dirki po Romandiji, na katero je meril pred dirko, mu je preprečil Egan Bernal, ki je bil slabe štiri sekunde hitrejši. 

V Švici ravnine ni na pretek, dirka po Romandiji pa je morda celo najtežja enotedenska dirka na svetu, saj so prav vse etape zaznamovane z vzponi. Tudi kronometer je bil nekaj posebnega, kolesarji so se tokrat z uro borili na deset kilometrov dolgem vzponu z osemodstotnim povprečnim naklonom. Roglič tako ni mogel v celoti izkoristiti svojih vrlin, vozil je brez aerodinamičnih nastavkov na krmilu, v prednosti so bili »klasični« hribolazci. 
 

Pospešek v drugem delu premalo


Kronometer je Roglič začel z minimalno prednostjo, pred osmim Kolumbijcem Bernalom je imel le deset sekund naskoka. V vožnji na čas se je vse začelo znova, Roglič je šel na cesto zadnji, zato je ritem svoje vožnje lahko prilagodil tekmecem. Na vmesnem času je bil tretji, za vodilnim Richiejem Portom je zaostajal za 22, za Bernalom pa 12 sekund. 

V drugem delu je bil Roglič najhitrejši, zmanjševal je zaostanek in na koncu prihranil še toliko moči, da je šprintal do ciljne črte, a se igra sekund še enkrat več ni razpletla v njegovo korist. Že v torek je na prologu zmago zgrešil za sekundo, tokrat ga je Bernal prehitel za dobre tri sekunde in pol.

Četrte zmage sezone Roglič resda ni dosegel, a je na zelo dobri poti k največji v karieri. Dirka po Romandiji ima še nekoliko večjo veljavo kot dirka po Baskiji, konkurenca v Švici pa je podobno močna kot v Španiji. Boj za rumeno majico bo očitno napet vse do nedeljskega zaključka dirke, pred zadnjima dvema etapama ima Roglič šest sekund naskoka pred 21-letnim Bernalom, ki po prihodu v Sky iz dirke v dirko napreduje. 

»Zadovoljen sem, čestitke Bernalu za odlično vožnjo in zmago. Vesel sem, da sem danes prikazal tako dobro vožnjo. Tudi Steven Kruijswijk je dirkal odlično, vsa ekipa je v formi in do konca dirke bomo dali vse od sebe, da zadržimo rumeno majico do nedelje, čeprav nas čakata zelo težka dneva,« je bil z razpletom zadovoljen Roglič. 

Vse boljši je tudi Simon Špilak, po prihodu v cilj je celo prevzel vodstvo, na koncu pa končal na zelo solidnem 10. mestu. Špilak še ni pokazal prave spomladanske forme, kakršne smo od njega vajeni vsako leto, dober kronometer pa je dokaz, da vendarle prihaja v pravo formo. V skupnem seštevku se je povzpel na 12. mesto, razlike so zelo majhne in lahko se zgodi, da bo imela Slovenija v nedeljo dva kolesarja v deseterici. 
 

Še osem vzponov do cilja 


Boj za rumeno majico se bo nadaljeval že danes, ko kolesarje čaka najtežja etapa na dirki. Pred njimi sta dva vzpona druge in trije vzponi prve kategorije, na koncu sledi dolg in hiter spust do cilja v Sionu. »Sobotna etapa je primerna za napade, Sky bo gotovo poskušal, ne bo lahko, a verjamem v svojo ekipo,« je zaključil Roglič. Če bo v soboto uspešno odbil vse napade, bo na pragu skupne zmage, saj je nedeljska etapa zahtevna le v prvi polovici, nato bodo na svoj račun prišli tudi šprinterji. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine