Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Po izjemni etapi severni pekel pripadel Johnu Degenkolbu

John Degenkolb je na veličasten način prišel do zmage v deveti etapi Toura, ki je potekala po kockah Pariz - Roubaixa.
John Degenkolb je nazaj! FOTO: AFP
John Degenkolb je nazaj! FOTO: AFP
15. 7. 2018 | 16:30
15. 7. 2018 | 18:32
3:01
Prireditelji so obljubljali spektakel, ko so predstavili traso dirke po Franciji z letnico 2018 in deveta etapa po kockah je bila izjemna. Več kot 20 kilometrov tlakovcev, tudi z odseki, ki so del dirke Pariz - Roubaix, je poskrbelo za dirkanje na nož, tudi za razlike v skupnem seštevku, predvsem pa za nepozabno etapo, ki je pripadla Johnu Degenkolbu. 

Favoriti za končno zmago na dirki po Franciji ponavadi ne dirkajo po kockah, tokrat pa so jim prireditelji pripravili nekaj posebnega in še pred štartom je bilo jasno, da se bo nekaj favoritov opeklo. A nihče ni pričakoval, da bo prvi plačal davek Richie Porte in to še pred prvimi kockami, po 10 kilometrih je bil vpleten v padec, nato pa je obležal na tleh z zlomljeno ključnico in tako kot lani je bilo tudi letos v 9. etapi za nesrečnega Avstralca Toura konec. 

Še nekaj težav so imeli tudi ostali, Romain Bardet je imel pet defektov in je cel dan lovil glavnino, na koncu je bil Francoz povsem obupan, a je v cilj prišel s skupino z Mikelom Lando in izgubil "le" pol minute. Landa je zaostal, ker je zadel v luknjo na cesti in padel, tudi Rigoberto Uran se je znašel na tleh in izgubil več kot minuto. 

John Degenkolb je nazaj! FOTO: AFP
John Degenkolb je nazaj! FOTO: AFP

 

Po dveh letih in hudi poškodbi spet na vrhu


Chris Froome, Nairo Quintana in Vincenzo Nibali so se uspeli obdržati v ospredju in prišli v cilj s prvo veliko skupino, za zmago pa se je pomerila trojica specialistov John Degenkolb, Greg van Avermaet in Yves Lampaert. Na koncu je bil v šprintu najboljši Degenkolb, ki je po dveh letih vračanja po hudih poškodbah, ki jih je utrpel med nesrečo na treningu, končno spet prišel med šampione. 

Kako veliko mu zmaga pomeni, je bilo vidno tudi po etapi, ko ni mogel zadrževati solz, nato pa je s cmokom v grlu povedal: »To je čista sreča, drugače tega občutka ne znam opisati. Neverjetno je, bil sem izjemen, v zadnjih dveh letih sem prestal toliko hudega in v meni so se nakopičile črne misli. Ljudje so govorili, da je z mano konec, da nikoli več ne bom zmagoval, a sem vedel, da moram dobiti vsaj še eno veliko dirko, preden se lahko poslovim od kolesarstva. Zdaj sem nazaj!«



V rumenem je ostal van Avermaet, ki je še povečal svojo prednost, v prvi skupini pa se je do cilja pripeljal tudi Primož Roglič, ki dolgo časa ni bil v ospredju, pred zadnjimi 15 kilometri pa se je spet pojavil na čelu skupine in brez težav končal v skupini s Froomom, Quintano in ostalimi. Zdaj kolesarje čaka prost dan, nato pa se bodo preselili v Alpe, kjer jih čakajo prve resne preizkušnje v gorah na tem Touru.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine