Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič po sekundah trga O'Connorjevo rdečo majico

Roglič je bil danes izven vseh svojih okvirjev. Na zadnjem klancu je trikrat skočil in strl odpor rdeče majice.
Tako napadalnega Rogliča še nismo videli. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Tako napadalnega Rogliča še nismo videli. FOTO: Jorge Guerrero Afp
24. 8. 2024 | 09:13
24. 8. 2024 | 17:42
12:21

Tako napadalnega Primoža še nismo videli. Na zadnjem klancu je zdesetkal glavnino, trikrat je močno pospešil, napadel, dvakrat je odgovoril tudi Ben O'Connor v rdeči majici, v tretje je ostal sam z Enricom Masom

V slogu Tadeja Pogačarja je napadal, dokler se ni predala tudi rdeča majica. Polovil je vse dotedanje ubežnike pred sabo, na koncu navil pedale, da je odpadel še Mas. Še drugič na tej Vuelti je prvi prečkal ciljno črto in znova dokazal, da je na letošnji Vuelti nepremagljiv.

Roglič je bil videti jezno odločen, da se bo lotil rdeče majice. Tako napadalnega nismo navajeni. Izjavil je, da se je pokazala priložnost, vendar to je bil videti napad z načrtom. 

V skupnem seštevku je rdeči majici odškrtnil še 56 sekund skupaj z bonifikacijo na cilju. 

Skupni seštevek po 8. etapi:

1. Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale)
2. Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), +3'49''
3. Enric Mas (Movistar), +4'31''

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljali smo v živo

17:29
Roglič še drugič zmagal. Rdeča majica zaostala 46 sekund.

17:27
To bo še ena Rogličeva zmaga!

17:26
Roglič beži pred rdečo majico! Ima že 20 sekund prednosti.

17:25
Tretjič rdeča majica ni zdržala ... Roglič je ujel vse ubežnike, še zadnji km klanca!

17:24
Spet Roglič!

17:23
Rdeča majica ne popušča ...

17:22
Glavnina je močno zdesetkana, vendar so v njej še vsi glavni favoriti. Rogliča srbijo pedale. Spet je skočil!

17:20
Carapaz je razpoložen danes! Rdeča majica tudi. Ampak Roglič ima še zaprta usta!

17:19
Vlasov je padel, Roglič pa skočil! Takoj je zdesetkal glavnino, vendar rdeča majica se ne da.

17:17
Ubežna trojka je tudi že razpadla. Spet padec! Po klancu navzgor so padli!

17:15
Na vso moč gre zdaj glavnina. Kmalu se bo začel zadnji klanec, ubežniki imajo še dobro minuto prednosti. Videti je, da bo to premalo. Izraelci so močno navili tempo. Še 5 km do cilja.

17:12
Lazkano, Vergallito in Tejada se še niso predali.

17:10
Po morju oljčnih nasadov se vije asfaltna žila ... po njej pa Vuelta segreta od andaluzijskega sonca ... Še 10 km, samo še trije ubežniki se borijo pred glavnino, 1:55 je njihova prednost.

17:05
Giulio Ciccone
(Lidl-Trek), Santiago Umba (Astana Qazaqstan) in Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi) so se zapletli in padli. Vsi nadaljujejo z dirko.

17:03
Padec! Ciccone je grdo padel ... Rogliča ni bilo zraven.

16:58
Jay Vine
je odpadel na nekategoriziranem klancu, glavnina zaostaja manj kot dve minuti! Zdaj gre zares. 

16:55
Prednost ubežnikov hitro kopni, trenutno je 2:20, 18 km pred ciljem. 

16:50
Prvič je prednost ubežnikov padla pod 3 minute. Še 22 km do cilja, 18 do zaključnega klanca. Vse kaže, da bodo ujeli ubežnike še pred klancem. Še vedno so pomagači rdeče majice na čelu glavnine, največ jim pomagajo Izraelci.

16:45
Glavnina še vedno zaostaja 3:23 za ubežniki, 27 km pred ciljem. Zaključni klanec Sierra de Cazorla je dolg 4,2 kilometra, povprečni naklon je 8,2-odstoten, klanec sodi v 3. kategorijo. Zaključek je spet kot nalašč za Primoža Rogliča. Glede na videno včeraj bo tudi danes nadaljeval s topljenjem prednosti Bena O'Connorja.

16:40
Spet je sedem kolesarjev na begu, glavnina zaostaja 3:40, 34 km pred ciljem. Bežijo: Sam Oomen (Lidl-Trek), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Oier Lazkano (Movistar), Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels) in Ion Izagirre (Cofidis), Mauro Schmid (Jayco AlUla) in Harold Tejada (Astana Qazastan).

16:35
Danes so O'Connorjevi pomagači zelo pridni.

16:33
Kako lep prizor! Ob cesti je bila poroka! Nevesta v belem je navijala za kolesarje ... 

16:32
Velik osip glavnine na nekategoriziranem klancu 38 km pred ciljem. Tudi Van Aert je odpadel.

16:28
Prednost ubežnikov kopni, 40 km pred ciljem imata 3:25 prednosti. To bo premalo za zadnji klanec.

16:25
Samo dva kolesarja sta trenutno na begu. Čeprav je danes zelo hribovita etapa, je povprečna hitrost 44 km/h. Kolesarji se očitno ne zmenijo za visoko temperaturo zraka. Trenutno je 34 stopinj, vetra skoraj, da ni.

16:20
»Dobro je bilo, dan je bil zame zelo lahek vse do zaključka. Nato smo dirkali eksplozivno, vendar sem se v visokih temperaturah počutil precej bolje kot na začetku tedna. To je bil lep dan. Primož me ni presenetil s skokom za odbitne sekunde, vendar ni šlo za nek noro eksploziven napad. Počutil sem se kar udobno in predvsem sem zadovoljen s tem, kako se je razpletlo. Proti Primoževim šprintom za sekunde nimam pravega odgovora, vendar bo moral pobrati še veliko bonifikacij, če želi nadoknaditi zaostanek. Bomo videli, kako bo šlo v visokih gorah,« se O'Connor vendarle zaveda, da se bo pravi naskok na njegov zajetno vodstvo začel ta konec tedna.

image_alt
Primož Roglič s prvim napadom do prgišča sekund

16:15
Na begu je še 7 kolesarjev, Gijs Leemreize (DSM-Firmenich-PostNL) je počakal glavnino, ki zdaj zaostaja 3:24.

16:10
Še 1 km do vrha prvega klanca. Glavnina zaostaja 3:47., 54 km do cilja.

16:05

16:00
Še 6 km klanca je pred ubežniki ...

15:56

15:55
Vse kaže, da bomo danes gledali dve dirki na dirki. Ubežniki imajo skoraj 5 minut prednosti, 63 km pred ciljem in se ne bodo pustili ujeti. Potem pa naj bi na zadnjem, ciljnem klancu, videli boj za odžiranje sekund Benu O'Connorju. Mogoče pa se bodo vsi varčevali za jutrišnje trpljenje na kraljevski etapi.

15:50
Kolesarji na begu so: Sam Oomen (Lidl-Trek), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Oier Lazkano (Movistar), Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels) in Ion Izagirre (Cofidis), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Gijs Leemreize (DSM-Firmenich-PostNL) in Harold Tejada (Astana Qazastan). Začenja se vzpon na prvi današnji kategorizirani klanec Puerto Mirador de las Palomas, je dolg 7,3 kilometra s povprečnim naklonom skoraj 6 odstotkov. Sodi v 2. kategorijo. Glavnina zaostaja 4:47.

15:45

15:42
Osem kolesarjev ima 5:17 prednosti pred glavnino, 70 km pred ciljem.

15:39
Harold Tejada
(Astana Qazastan) je virtualno na 2. mestu!

15:33
73 km je do cilja, 47 je povprečna hitrost, temperatura pa 34 stopinj, čeprav so iz avtomobila prve pomoči že pokazali, da je 39 stopinj. Mi verjamemo organizatorju.

15:28
V glavnini so se sprijaznili z osmimi kolesarji na begu. Pomočniki rdeče majice so na čelu, vse je videti kot kontrolirana vožnja.

15:24
Glavnina zaostaja že 4 minute, 83 km do cilja. Harold Tejada (Astana Qazastan) v skupnem seštevku pred današnjo etapo zaostaja 6:57.

15:19
Na begu so: Sam Oomen (Lidl-Trek), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck), Oier Lazkano (Movistar), Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels) in Ion Izagirre (Cofidis), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Gijs Leemreize (DSM-Firmenich-PostNL) in Harold Tejada (Astana Qazastan).

15:12
Osem kolesarjev je zdaj pred glavnino. 90 km do cilja. Kaže, da so jih izpustili. V glavnini so že z mislimi na jutrišnji kraljevski etapi ... 4420 višincev jih čaka jutri!

15:10
Mauro Schmid
(Jayco AlUla), Gijs Leemreize (DSM-Firmenich-PostNL) in Harold Tejada (Astana Qazastan), so kolesarji na begu. Še trije zasledovalci so vmes. 

15:05
Trem kolesarjem se je uspelo odlepiti od glavnine. Imajo že pol minute prednosti. Povprečna hitrost na dosedanji etapi pa je kar 50 km/h! Torej jih vročina ne moti. Verjetno hočejo čim prej na cilj ...

15:00
Osma etapa se je že začela. Danes glavnina ne izpušča nikogar. Trije kolesarji imajo samo nekaj sekund prednosti, 101 km pred ciljem, danes so res v pečici, že zdaj je 39 stopinj Celzija, brez vetra!

Profil 8. etape. FOTO: Lavuelta.es 
Profil 8. etape. FOTO: Lavuelta.es 

Osma etapa od Ubede do Cazarole je dolga 158 kilometrov. Tretjič bo cilj na vrhu klanca.

Prvih 100 kilometrov današnje etape je valovitih, idealnih za organizacijo bega večje skupine lovcev na etapne zmage. Če jim ne bo uspelo, bo zagotovo ognjemet na klancu Puerto Mirador de las Palomas, ki je dolg 7,3 kilometra s povprečnim naklonom skoraj 6 odstotkov.

image_alt
Van Aert še drugič do zmage, Roglič rdeči majici odščipnil 6 sekund

Bolj kot današnja hribovita trasa bo kolesarje ovirala za danes napovedana izjemno visoka temperatura zraka v Andaluziji. Ogrelo naj bi se celo do 40 stopinj Celzija.

Zaključni klanec Sierra de Cazorla je dolg 4,2 kilometra, povprečni naklon je 8,2-odstoten, klanec sodi v 3. kategorijo. Zaključek je spet kot nalašč za Primoža Rogliča. Glede na videno včeraj bo tudi danes nadaljeval s topljenjem prednosti Bena O'Connorja.

Včeraj mu jih je odščipnil šest. Danes jih bo težko kaj več, ker na takih klancih ne tudi Ben nepopustljiv. Treba bo počakati na prave gorske etape, ena izmed takih je na vrsti že jutri.

image_alt
Primož Roglič s prvim napadom do prgišča sekund

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine