Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar je v velikem slogu osvojil svoj drugi kolesarski spomenik

Tadej Pogačar je spet pokazal svoje mojstrsvo. Zmagal je na fascinanten način. Osvojil je svoj drugi od petih kolesarskih spomenikov.
Tadej Pogačar je osvojil svoj drugi kolesarski spomenik. FOTO: Marco Bertorello Afp
Tadej Pogačar je osvojil svoj drugi kolesarski spomenik. FOTO: Marco Bertorello Afp
9. 10. 2021 | 14:00
9. 10. 2021 | 17:26
12:47
Zadnja dirka World Toura je bila spet poslastica za slovenske ljubitelje kolesarstva. Slovenci so bili celo dirko v prvem planu, krojili so dirko od začetka do konca. Najprej je bil med desetimi ubežniki Domen Novak Lojz. Ujeli so jih šele pred predzadnjm klancem, ko se je za napad odločil Tadej Pogačar. 

Samomor na obroke se reče solo pobegu 35 kilometrov pred ciljem in dvema oziroma tremi klanci pred ciljem. Ampak Tadej Pogačar ni s tega sveta in je poleg ponovitvene zmage na dirki po Franciji slavil na svojem drugem letošnjem kolesarskem spomeniku. 

Noro ... nimam besed, je v cilju najprej izjavil Pogačar. Potem je sledila obravnava pobega in strahu pred Faustom Masnado. Ampak, uspelo mu je, tako kot mu uspeva že ves čas. Tadej Pogačar je najboljši kolesar na svetu in danes je to še enkrat potrdil. 

Primož Roglič je bil blizu, končal je na nehvaležnem četrtem mestu, potem ko ga je v šprintu prehitel Adam Yates. Še dobro je odnesel, ker je na zadnjem klancu že odpadel od zasledovalcev. Tako kot smo vajeni, se Roglič neverjetno hitro regenerira in kmalu bi imeli na stopničkah dva rojaka. 

Fausto Coppi, Eddy Mercx in Tadej Pogačar so edini trije, ki so v istem letu zmagali na Touru in Lombardiji. Tadej Pogačar je letos slavil na 13. dirkah, Primož Roglič je letos slavil na 13. dirkah!
 

Prvih deset na dirki odpadlega listja 2022:


1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 6:01:39
2. Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-QuickStep
3. Adam Yates (VB) Ineos Grenadiers 0:00:50
4. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma
5. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team
6. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep
7. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ
8. Romain Bardet (Fra) Team DSM
9. Michael Woods (Kan) Israel Start-up Nation
10. Sergio Higuita Garcia (Kol) EF Education-Nippo 0:02:25

***
Spremljali smo v živo

Pogačar pometa z odpadlim listjem, pomaga mu Masnada. FOTO: Marco Bertorello Afp
Pogačar pometa z odpadlim listjem, pomaga mu Masnada. FOTO: Marco Bertorello Afp

16:37
Pogačar
je bil hitrejši od Masnade in zmagal na svojem drugem spomeniku!

16:35
Roglič
ima težave ...

16:33
Klanček dolg 1.3 km pred ciljem, Masnada še sledi Pogiju! 

16:30
Zasledovalci z Rogličem na čelu nimajo ogledala, zato se ogledujejo med sabo ... še 5 km, 50 sekund prednosti za Fausta in Tadeja.

16:27
Fausto Masnada
je bil celo jesen v odlični formi, ni ga bilo na stavnicah, ampak ... iz aviona se je videlo, da bo eksplodiral ravno danes. Tu bi moral dodati smeška, če bi vedel, da tole berejo vodilni iz Quick Stepa ...

16:25
Alaphilippe, Roglič, Vingegaard, Valverde, Bardet, Gaudu, A.Yates, Woods lovijo Masnado in Pogačarja, 8 km pred ciljem, 33 sekund prednosti za vodilna.

16:21
Šokatno ... bi rekli sodelavci iz Slovenskih novic. Pogi in Fausto imata 44 sekund prednosti pred zasledovalci med katerimi je tudi Rogla ... še 11 km do cilja v Bergamu.

16:16
Fausto Masnada
je ujel Pogačarja!

16:14
Vingegaard pomaga loviti Pogija. Roglič ne sodeluje na lovu. Fausto je samo še 10 sekund za Pogijem. Zaledovalci 48 sekund, še 18 km.

16:10
Mesnada
se bliža Pogiju, zasledovalci še ne ...

16:06
Trenutno stanje na cesti: Pogačar ima 18 sekund prednosti pred Masnado in 45 sekund pred Rogličem in zasledovalci.

16:03
Masnada, Alaphilippe, Yates, Bardet, Roglič, Gaudu, Valverde, Woods, Vingegaard so Pogačarjevi zasledovalci, ostali so odpadli ... Vingegaard je ob Rogli! To pa je novica!

16:00
Pogačar
je že na spustu! Zdaj se začenja lov nanj! Težkih 30 km ga čaka ...

15:57
Pogi ima že 33 sekund prednosti!!

15:55
Fausto Masnada
je zadolžen, da ujame Pogija.

15:53
Pogačar
misli resno 33 km pred ciljem. Yates ga lovi, Roglič je zraven, začelo se je pometanje odpadlega listja!

15:47
Pogačar
se je pridružil napadalcu Nibaliju!

15:45
Vlasov
odpada, naslednje leto bo v Bori, je že podpisla pogodbo. Nibali je napadel! Tole gre zdaj zares!

15:44
Rigoberto Uran
je tudi med odpadniki!

15:43

15:40
Vse mirno na podplatih Gande. Čakamo eksplozijo s Slovenci v glavni vlogi!

15:36
Klanec se je začel, Simon Yates je prvi odpadel!

15:34
Bližamo se zadnjemu klancu letošnje World Tour zgodbe ...

15:29
Peloton se pripravlja na zadnji udarec. Passo di Ganda!

15:25
50 km do cilja, kolesarji so še vedno na spustu ... potem sledi odločilni klanec. Vse gre po predvidevanjih, odločil bo naslednji klanec: Passo di Ganda (9,2 km/7,3% 675 višincev).

15:20
Ubežniki so ujeti. Dirka se začenja znova!

15:15
60 km pred ciljem ima Lojz samo še 15 sekund prednosti.

15:09
Samo pol minute ima 5 kolesarjev prednosti na vrhu Zamblate. Novak je med njimi. Sledi dolg spust.

15:05
Roglič
je v pelotonu. Videti je odlično. V prvih vrstah se vozi 65 km pred ciljem in skoraj pod vrhom klanca. 

15:00
Lojz
z ubežniki ima samo še 41 sekund prednosti pred pelotonom. Zasledovalci so se predali.

14:55
Trenutno stanje na cesti, na dirki ... ubežniki so: Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Domen Novak (Bahrain Victorious), Chris Hamilton (Team DSM), Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), Andrea Garosio (Bardiani-CSF), Mattia Bais (Androni-Giocattoli)
Zasledovalci so 1:10 zadaj:
Davide Orrico (Vini-Zabu),Victor Campenaerts (Qhubeka-NextHash), Tim Wellens (Lotto Soudal)
Peloton pa še 1:45.

14:50
Do cilja je 75 km. Novak je še v begu, 1:43 pred pelotonom v katerem so še vedno Pogačar, Roglič, Polanc in Mohorič.

14:45
Ubežniška skupina razpada ... Lojz napada!

14:42
Novak
je še vedno v begu, čeprav njihova prednost kopni. Tao misli resno, peloton še ni eksplodiral!

14:37
Mohoriču
ne kaže najbolje, povsem na repu pelotona je ... Tao Geoghegan Hart lovi Lojza in ubežnike!

14:35
Domen Novak Lojz
je videti odlično na tem klancu! Ubežniki imajo še 2 minuti prednosti. 

14:30
Da, da, dirka se začenja, iz pelotona skačejo nevarni kolesarji!

14:25
Klanec na Zamblato se je začel. Ubežniki: an Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Domen Novak (Bahrain Victorious), Chris Hamilton (Team DSM), Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), Thomas Champion (Cofidis), Andrea Garosio (Bardiani-CSF), Davide Orrico (Vini-Zabu), Mattia Bais (Androni-Giocattoli), Victor Campenaerts (Qhubeka-NextHash), Tim Wellens (Lotto Soudal) imajo 3 min. prednosti pred pelotonom. Lojz se ne da! 86 km do cilja.

14:20
Danes bomo priča belgijskemu obračunu pod odpadlim listjem. Če ne zmaga kolesar iz moštva Deceuninc Quick Stepa, bo to mala ali večja katastrofa. Samo en spomenik imajo letos v žepu, premalo za tako ekipo, ki je narejena ravno zaradi petih spomenikov. In koga se najbolj bojijo? Rogliča. Odgovor je jasen, Rogla je v življenjski formi. Vrhunec dneva bo opazovati, kako bo belgijska ekipa delovala. Spomnimo se, lani je na tej dirki Evenepoel strahovito zgrmel z mosta v globino in se težko poškodoval. Danes že hoče zmagati. Če to ni čudežni povratek. Na berglah je bil celo jesen in polovico zime, danes pa hoče zmagati.

14:15
Po Zamblati sledi spust in potem takoj odločilni klanec na dirki  Passo di Ganda (9,2 km/7,3 %/675 m). Končno sito današnje dirke!

14:10
Torej na današnji dirki so štirje Slovenci; Novak je v begu, v pelotonu pa naši favoriti: Pogačar, Roglič, Mohorič in Polanc. 

14:05
Nič nismo zamudili. Dirka se šele začenja. Pred kolesarji je klanec dneva, klanec, ki bo najverjetneje pokazal, kdo ne bo med dvajsetimi v Bergamu. Klanec na Zamblato je dolg 20 km! Stopničast klanec, ki se nikoli ne neha ...

14.00
Domen Novak Lojz beži s še devetimi kolesarji: Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Domen Novak (Bahrain Victorious), Chris Hamilton (Team DSM), Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), Thomas Champion (Cofidis), Andrea Garosio (Bardiani-CSF), Davide Orrico (Vini-Zabu), Mattia Bais (Androni-Giocattoli), Victor Campenaerts (Qhubeka-NextHash), Tim Wellens (Lotto Soudal) so ubeniki, ki imajo 4 minute prednosti pred pelotonom, 100 km pred ciljem.

Profil trase s 4500 višinskih metrov. FOTO: Ilombardia.it 
Profil trase s 4500 višinskih metrov. FOTO: Ilombardia.it 


***
Prva Lombardija je bila že leta 1905, danes je na vrsti 115. izvedba. Lansko leto je slavil Danec Jakob Fuglsang, letos sta glavna favorita dva: Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Na štartu bo še veliko dobrih kolesarjev, ki ali rešujejo sezono ali pa so tako zagreti, da hočejo dirkati do zadnje zmage. Letošnja Lombardija nima tradicionalnega cilja v Comu, ampak v Bergamu. Današnja trasa naj bi veljala za lažjo, ker vmes ni grozovitega klanca Sormano. Tudi znameniti klanec na Ghisallo je na samem začetku dirke, že na 39. kilometru. Vseeno bodo morali premagati osem klancev in 4500 višinskih metrov.

Ekipe, ki nimajo izrazitih kolesarjev za zmago, bodo prav gotovo poskušale z begom. Vsem je jasno, da s Pogačarjem, Rogličem in Alaphilippom ni dobro priti do zaključnih kilometrov, ki so kot nalašč ravno za vse štiri Slovence, saj je dobrih štiri kilometre pred ciljem klanec dolg 1,3 kilometra. Zaključek je pisan tudi na Mohoričevi nogi, saj je mojster spustov, in če pride s prvimi na vrh zadnjega klanca, ima veliko možnosti za odličen rezultat. Jan Polanc pa lahko vedno preseneti.

Profil trase s 4500 višinskih metrov. FOTO: Ilombardia.it 
Profil trase s 4500 višinskih metrov. FOTO: Ilombardia.it 

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine