Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Obdržal rdečo majico, a izpustil etapno zmago

Primoža Rogliča je v tretji etapi UAE Toura ugnal le Alejandro Valverde
Primož Roglič je v zadnjih 2,8 kilometra pedala povprečno poganjal s kar 375 vati. FOTO: AFP
Primož Roglič je v zadnjih 2,8 kilometra pedala povprečno poganjal s kar 375 vati. FOTO: AFP
26. 2. 2019 | 16:47
3:41
Jebel Hafeet – Za kolesarji na UAE Touru je najtežja etapa, Primož Roglič pa je tudi z zahtevnim ciljnim vzponom opravil z odliko. Bil je nedvomno najmočnejši kolesar, toda v zaključku so vseeno prevladale bogate izkušnje svetovnega prvaka Alejandra Valverdeja. Roglič je le zmajal z glavo, ko je na drugem mestu prečkal ciljno črto.

Po težkem ekipnem kronometru in bočnem vetru, ki je poskrbel za živčnost v drugi etapi, so kolesarji prvi del tretje etape izkoristili za nekoliko mirnejšo »parado« po arabskem soncu. Ubežnike so ujeli že na polovici etape, nato pa so kolesarji Jumbo Visme narekovali zmeren tempo in držali Primoža Rogliča v ospredju vse do zadnjega vzpona. Takrat je kot zadnji Zasavčev pomočnik na čelo glavnine prišel Laurens de Plus in ob silovitem Belgijčevem tempu so favoriti odpadali eden za drugim.

Roglič je na drugem mestu deloval povsem mirno in ko je De Plus omagal dobre štiri kilometre pred ciljem, je nosilec rdeče majice prvič pospešil. Čeprav je bilo videti, da ima vsaj še nekaj odstotkov rezerve, sta mu lahko sledila le David Gaudu in Dan Martin, šele v zadnjem kilometru se je do vodilnih prebil še Alejandro Valverde. Morda bi lahko Roglič z malo hitrejšim tempom že pred tem odločil etapo v svoj prid, tudi v šprintu je bil vsaj tako hiter kot Valverde, a je svetovni prvak v zadnji ovinek prišel po notranji strani in Rogliču je zmanjkalo prostora, da bi ga lahko ugnal pred ciljno črto.
 

Rdeča majica glavni cilj


»Želel sem si etapno zmago, glavni cilj pa je bil zadržati rdečo majico. Žal sem ostal brez zmage, a sem zadovoljen, saj zelo dobro dirkam na teh cestah. Ekipa se je vnovič odlično odrezala, jaz pa sem le še vozil na polno na zadnjem vzponu in na koncu je bilo to dovolj za drugo mesto,« je po etapi povedal Roglič, ki je zmajal z glavo, ko je prečkal ciljno črto za Valverdejem. Španec je prvič v mavrični majici dvignil roki v zrak: »Veter je igral veliko vlogo, izkazalo se je za zelo dobro odločitev, da nisem sledil prvemu Rogličevemu pospeševanju. Bil je zelo nevaren, težko bi zdržal v njegovem tempu čez cel vzpon, tako pa se mi je taktika obrestovala in vesel sem, da imam prvo zmago leta v žepu.«



Po zaslugi odbitnih sekund je Valverde odščipnil štiri sekunde od vodstva Rogliča, ki ima zdaj pred Špancem 14 sekund naskoka, tretji v skupnem seštevku pa je David Gaudu, ki zaostaja že za 31 sekund. Roglič kljub lepemu vodstvu ostaja previden, saj ga do sobotnega zaključka dirke čaka še nekaj pasti: »Od začetka dirke se počutim dobro, a teh vzponov ne poznam, zato je težko predvideti, kako se bo dirka odvijala. Zagotovo pa bomo naredili vse, da bi ohranili rdečo majico in zmagali na dirki, to je bil naš cilj še pred prihodom v ZAE.«
 

Jebel Jais zadnja preizkušnja


V četrti etapi karavano spet čaka nekaj zaključnih vzponov in cilj na jezu Hatta, do katerega vodi dober kilometer dolga in zelo strma cesta. Teren je kot naročen za Valverdeja in Roglič bo moral biti zelo previden, če želi ostati v rdečem. Dirka se bo dokončno razpletla na petkovem ciljnem vzponu na Jebel Jais, kjer bo odločitev po napovedih športnih direktorjev spet zelo odvisna od vetra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine