Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Šprinterski ognjemet Bennettu, Roglič zdrsnil na 4. mesto

Druga etapa se je končala s šprinterskim obračunom. Povprečna etapa je bila kar 45 km/h!
Druga etapa je spet premešala vrstni red. FOTO: Vincent Jannink Afp
Druga etapa je spet premešala vrstni red. FOTO: Vincent Jannink Afp
20. 8. 2022 | 09:42
20. 8. 2022 | 19:00
15:47

Druga ravninska etapa na Vuelti je bila dolga 175 kilometrov, potekala je od Hertogenboscha do Utrechta, mesta gostitelja včerajšnje 1. etape.

Ubežniška skupinica je glavnini ušla že kmalu po štartu. Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Jetse Bol (Burgos-BH), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Thibault Guernalec (Arkea-Smasic) in Pau Miquel (Kern Pharma) so si nabrali največ 5 minut prednosti, potem pa se je glavnina podala na lov.

Etapo si bomo zapomnili po zelo visoki povprečni hitrosti. Na cilju je ura pokazala, da je bila povprečna hitrost celih 45,3 km/h. Ubežniki so bili ujeti pravočasno, da so se za zaključne kilometre lahko organizirale šprinterske ekipe.

Rdeča majica je zaradi bonifikacijskih sekund v cilju zamenjala lastnika, novi kolesar v rdeči majici je Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Primož Roglič pa bo moral svojo škodino zeleno majico predati današnjemu zmagovalcu 2. etape. V skupnem seštevku je Primož zdrsnil iz drugega na četrto mesto.

Kratek vzpon na Amerongse berg, je bil edini kategorizirani klanec na današnji dirki, vendar ni zmedel specialistov za šprint. Zaključek je bil zares za v kolesarski učbenik na temo šprinta velike skupine. Najbolje so se znašli Nemci, ekipa Bora Hansgrohe, ki so poskrbeli za najboljše izhodišče Irca Sama Bennetta. Oba Slovenca sta končala v glavnini. jutri je še ena ravninska šprinterska etapa dolga 193 kilometrov.

 

Spremljamo v živo

17:28
Tole je bilo za kolesarski učbenik. Šprinterska poslastica. Tole je bila Bennettova 4. zmaga na Vuelti. Mad Pedersen (Trek Segafredo) je bil drugi in Tim Marilier (Alpecin Deceuninck) tretji. Rdeča majica ostaja Gesinku. Roglič bo predal zeleno majico.

17:26
Tole je bil res briljanten sprint. Zmagal je Sam Bennett (Bora Hansgrohe)!

17:25
5 km pred ciljem, ulice Utrechta so prepolne navijačev.

17:20
Šprinterski vlaki so postavljeni, jumbovci so se nekoliko umaknili. Tole bo pravi šprinterski ognjemet!

17:17
Glavnina je čez celo cesto. Nihče ne upa napasti. Hitrost je okoli 50 km/h. Šprinterske ekipe imajo še 11 km časa, da svoje najhitrejše kolesarje spravijo v najboljše izhodišče za obračun.

17:15
Oba Slovenca sta se izognila padcu. Medtem je Mads Pedersen zmagal na edinem letečem cilju. Peloton ne čaka kolesarje, ki so bili vpleteni v padec, drvijo naprej proti cilju v Utrechtu, ki je oddaljen le še 13 km.

17:10
Padec! Wout Poels (Bahrain Victorious) in še dva kolesarja iz Lotto Soudal so grdo padli. Eden leži nepremično na tleh!

17:05
​20 km pred ciljem je peloton kompleten. Nihče ne beži, povprečna hitrost pa samo še raste.

17:00
Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) popušča. Končno popušča, lahko napišem! Kajti to ni normalno, da sam bežiš pred glavnino, ki ima povprečno hitrost 45 km/h. Ampak da ne sprašujemo Pogačarja in Evenepoela, kaj je normalno in kaj ne, kajne? Še 24 km do cilja.

16:55
Luis Angel Mate
(Euskaltel-Euskadi) ima še 26 sekund prednosti. kako dober moraš biti, da bežiš pred glavnino, ki že celo dirko drvi s povprečno hitrostjo 45 km/h!?

16:50
Jumbo Visma bo zagotovo obdržala rdečo majico. Tudi Roglič bo ostal na drugem mestu, kar je odlično izhodišče za nadaljevanje Vuelte na španskih cestah.

16:45
2. etapa se bliža vrhuncu. Roglič v zeleni majici je vseskozi v ospredju skupaj z ostalimi jumbovci. Šprinterske ekipe ne zapuščajo čela. Tim Merlier je glavni favorit za današnjo zmago. Še 33 km do cilja, Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) ima 36 sekund prednosti. Povprečna hitrost na današnji dirki je 46 km/h!

16:40
Druga ravninska etapa na Vuelti je dolga 175 kilometrov, poteka od Hertogenboscha do Utrechta, mesta gostitelja včerajšnje 1. etape. Kratek vzpon na Amerongse berg, je bil nevšečen za vse klasične šprinterje, ampak kot kaže so preživeli, zaključek bo v Znanstvenem parku v Utrechtu.

Dirka poteka po Noord-Brabantu, prečka tri velike reke, Maas, Waal in Nederrijn (nizozemski del Rena). Kmalu po prečkanju mostu Rijnbrug, je kolesarje pričakal edini kategorizirani klanec na etapi.  Amerongse Berg je bil dolg 2,1 kilometra, povprečni naklon je 2,4-odstoten. Klanec sodi v 4. kategorijo.

16:35
Že 6. etapa ima cilj na vrhu klanca 1. kategorije. Do cilja 2. etape je še 42 km. Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) poskuša z begom.

16:30
Amaury Sport Organisation je lastnik Toura in Vuelte.

16:26
Vuelta je do leta 1995 potekala spomladi, ob koncu aprila in se je križala z Girom. Potem so jo predstavili na september, zadnja leta pa se začne ob koncu avgusta in konča septembra. 

16:23
Samo še 50 km do cilja. Nihče ne napada. Čudno, da Remco ne prižge svojega motorja? Kar smo videli na dirki San Sebastian je bilo fantastično, in nas je zato malce že razvadil ...

16:20
Alpecinovci se ne umikajo s čela glavnine. Nihče ni na novo napadel, prehud tempo je 55 km do cilja. Ubežnikov ni, šprinterske ekipe pripravljajo teren za svoje najhitrejše kolesarje. Ne, nismo pozabili na Ackermanna!

16:15
Ubežniki so zdaj dokončno ujeti ... no še 2 sekundi prednosti imajo, 58 km pred ciljem. Povprečna hitrost na dirki je še vedno 45 km/h!

16:10
Primož Roglič
 je tretje leto zapored dirko po Španiji začel z zmago, vendar tokrat po 1. etapi ni oblekel rdeče majice vodilnega. V uvodni preizkušnji 77. Vuelte je šlo za ekipno vožnjo na čas, v kateri je bila njegova Jumbo Visma pričakovano najmočnejša, vendar slovenski kapetan v njej ni prvi prečkal ciljne črte v Utrechtu, temveč njegov 36-letni pomočnik Robert Gesink.

image_alt
Rdeča majica je Rogličeva zahvala Gesinku

16:05

16:01
Še 66 km do cilja, trije ubežniki imajo 41 sekund prednosti pred glavnino.

15:57
Imamo nosilca pikčaste majice za jutrišnjo etapo. Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) je zmagal na današnjem edinem gorskem cilju.

The Dutch rider is set to step on the podium at the end of the stage.

15:53
Prvi in edini klanec na današnji 2. etapi. Amerongse Berg je dolg 2,1 kilometra, povprečni naklon je 2,4-odstoten. Klanec sodi v 4. kategorijo.

15:48
Do cilja je še 75 km, ubežniki: Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Jetse Bol (Burgos-BH), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Thibault Guernalec (Arkea-Smasic) in Pau Miquel (Kern Pharma) imajo 22 sekund prednosti. Povprečna hitrost je 45 km/h! Še vedno Alpecin na čelu glavnine.

15:45
Iz Jumbo Visme so še sporočili, da kolesar, ki lahko 23 km kolesari s povprečno hitrostjo 56 km/h, zagotovo ni poškodovan. Torej, moramo biti optimistični za Rogliča in opustiti vse misli o že bivši poškodbi.

15:42
Roglič je na 2. mestu v skupnem seštevku. Včeraj smo se lahko prepričali, da je zdrav in da je z njim vse v najlepšem redu. Trener je tudi izjavil, da nihče ni imel težav med prvo etapo, še najmanj pa Primož, ki je odigral glavno vlogo, kar pomeni, da je bil z Dennisom, tisti, ki je najdlje vlekel ekipo. 

15:38

15:35
Ubežniki so na varni razdalji. Še 15 km do edinega današnjega gorskega cilja. Pol minute loči glavnino do ubežnikov, 84 km pred ciljem. Kolesarji so ravno na malici ...

15:31
Zanimiv položaj nas dirki. Ubežniki so bili samo tri sekunde pred glavnino in vsi so jih imeli že za ujete, ampak so pospešili in imajo spet polminutno prednost. Ubežniki so: Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Jetse Bol (Burgos-BH), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Thibault Guernalec (Arkea-Smasic) in Pau Miquel (Kern Pharma)

15:30
Alpecin Decuninck je moštvo, ki je najbolj delovno na današnji dirki. Storili bodo vse, da Tima Merliera pripeljejo do najboljšega zaključka. Največja nevarnost je Sam Bennett (Bora Hansgrohe).

15:25
Danes smo že videli pobeg manjše skupinice, ki so jo šprinterske ekipe ujele že 102 km pred ciljem, da bodo lahko šprinterji uprizorili medsebojni obračun. Veter je tisti, ki bi danes lahko povzročil velike težave na dirki. Kdo lahko danes zmaga? Jetse Bol (BH Burgos) je domačin in favorit številka ena za današnjo zmago,  Belgijec Tim Merlier (Alpecin Deceuninck), pa je najboljši šprinter na dirki. Tu je še Sam Bennett, ki pa bo najbrž danes pobral šprintersko smetano. 

15:20
Vreme je skoraj idealno za dirkanje, 21 stopinj je temperatura ozračja, veter piha samo 24 km/h, zato visoka povprečna hitrost v prvih 75 km, kar 45 km/h! Težek dan za pomočnike, lažji za kapetane in favorite za skupni seštevek. Roglič nosi zeleno majico Škoda, ki je sposojena od Gesinka, ki nosi rdečo.

15:15
Vuelta gostuje danes in jutri na Nizozemskem, od koder je Rogličeva ekipa Jumbo Visma, ki danes nosi dve majici in ekipa je prva v skupnem seštevku, prav tako domačin Nizozemec Robert Gesink, ki je danes v vodilni rdeči majici. Ubežniki so ujeti 102 km pred ciljem. Vse se začenja znova.

15:12

15:10
Ubežniki imajo samo še 20 sekund prednosti. Moštvi Alpecin in Quick Step sta se odločili dirko začeti znova. Primož Roglič, da nes nosi zeleno majico. 

15:05
Presenečenje je, da je med ubežniki tudi domači šprinter Jetse Bol (Burgos-BH), ki naj bi danes v zaključnem šprintu mešal štrene Merlierju in Bennettu.

15:00
115 kilometrov do cilja 2. etape na Vuelti. Manjša skupinica, ki beži že od samega začetka ima 1:41 prednosti. Njihova najvišja prednost je bila že 5 minut. Ubežniki so: Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Jetse Bol (Burgos-BH), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi), Thibault Guernalec (Arkea-Smasic) in Pau Miquel (Kern Pharma), ki danes slavi 22. rojstni dan.

2. etapa je ravninska. FOTO: Graphic News/Delo
2. etapa je ravninska. FOTO: Graphic News/Delo

***

Druga ravninska etapa na Vuelti je dolga 175 kilometrov, poteka od Hertogenboscha do Utrechta, mesta gostitelja včerajšnje 1. etape. Kratek vzpon na Amerongse berg, bo nevšečen za vse klasične šprinterje, zaključek bo v Znanstvenem parku v Utrechtu.

image_alt
Rdeča majica je Rogličeva zahvala Gesinku

Dirka poteka po Noord-Brabantu, prečka tri velike reke, Maas, Waal in Nederrijn (nizozemski del Rena). Kmalu po prečkanju mostu Rijnbrug, kolesarje čaka edini kategorizirani klanec na etapi.  Amerongse Berg je dolg 2,1 kilometra, povprečni naklon je 2,4-odstoten. Klanec sodi v 4. kategorijo.

Leta 2013 je bil na Vuelti, prav tako kot včeraj, ekipni kronometer. Jani Brajkovič je takrat dirkal za Astano. Vincenzo Nibali je bil kapetan moštva, tako je le letos v Jumbo Vismi kapetan Primož Roglič. Astana je zmagala na ekipnem kronometru, prvi pa je ciljno črto prečkal Brajkovič in oblekel majico vodilnega. Nosil jo je eno etapo, potem jo je oblekel Nibali.

Včeraj smo videli podoben primer v katerem je bil vpleten Slovenec, vendar ciljno črto je prvi prečkal domačin Nizozemec Robert Gesink. Logično, saj prve tri etape letošnje Vuelte potekajo po NIzozemskem. Najbrž je šlo za dogovor znotraj ekipe. Po besedah Primoža Rogliča, je Robert prvi v vrsti, ki si zasluži to čast. Gesink je prvi vodilni na Vuelti, kar se šteje za njegov največji uspeh v dolgi in bogati karieri.

Domačin, Nizozemec Robert Gesink je danes v rdeči majici vodilnega. FOTO:Vincent Jannink Afp
Domačin, Nizozemec Robert Gesink je danes v rdeči majici vodilnega. FOTO:Vincent Jannink Afp

Danes lahko pričakujemo pobeg manjše skupinice, ki jih bodo šprinterske ekipe ujele pravočasno pred ciljem, da bodo lahko šprinterji uprizorili medsebojni obračun. Veter je tisti, ki bi danes lahko povzročil velike težave na dirki. Kdo lahko danes zmaga? Jetse Bol (BH Burgos) je domačin in favorit številka ena za današnjo zmago,  Belgijec Tim Merlier (Alpecin Deceuninck), pa je najboljši šprinter na dirki. Tu je še Sam Bennett, ki pa bo najbrž danes pobral šprintersko smetano. 

Jan Polanc in Primož Roglič, edina Slovenca na dirki, bosta danes v podrejenem položaju. Jan bo v vlogi pomočnika, Primož pa se bo moral čuvati v varnem zavetju svojih kolegov iz moštva ter čuvati Gesinkovo rdečo majico. Zagotovo si v ekipi želijo rdečo majico nositi, vse dokler so na Nizozemskem, saj bodo vse oči uprte v domačina Gesinka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine