Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Luka Mezgec: Lahko premagam tudi Sama Bennetta (VIDEO)

Slovenci v Španiji igrajo vidne vloge, po Rogliču do 3. mesta tudi naš najboljši šprinter, ki napoveduje naskok na zmago.
Luka Mezgec (drugi z leve) je v zadnjih metrih kot za stavo prehiteval tekmece, le Sam Bennett (v ospredju) in Edward Theuns sta bila predaleč. FOTO: AFP
Luka Mezgec (drugi z leve) je v zadnjih metrih kot za stavo prehiteval tekmece, le Sam Bennett (v ospredju) in Edward Theuns sta bila predaleč. FOTO: AFP
28. 8. 2019 | 14:19
5:00
Slovenci še čakajo na prvo zmago na letošnji dirki po Španiji, vendar so ji bili že drugi dan zapored blizu. Po Primožu Rogliču v 2. etapi je 3. mesto v 3. etapi osvojil tudi Luka Mezgec. Naš najboljši šprinter, ki je moral premoč priznati Samu Bennettu in Edwardu Theunsu, pa ni skakal od sreče. Meril je na zmago in prepričan je, da je na dosegu njegovih nog. Naslednja priložnost bo bržkone prišla že v jutrišnji 4. etapi.

Slovenci na španskih cestah igrajo vidne vloge in imajo visoke ambicije. Kar je najpomembneje, so tudi dovolj dobro pripravljeni, da jih lahko uresničijo. To sta v 2. etapi pokazala Roglič in Tadej Pogačar, ki sta v presenetljivo selektivnem prvem zahtevnejšem vzponu dirke brez težav šla ob bok najnevarnejšim tekmecem, v 3. pa Mezgec, ki je na Vuelto prišel z izjemno popotnico dveh etapnih zmag na dirki po Poljski. Ima pravo dirkaško formo za vrhunske dosežke, nima pa ob sebi pomočnikov, ki bi mu olajšali delo v boju z drugimi mojstri hitrih zaključnih akcij.



V zasedbi Mitchelton Scott je namreč vse podrejeno kolumbijskemu kapetanu Estebanu Chavesu in njegovemu lovu na rdečo majico najboljšega v skupnem seštevku. »Sicer imam enega pomočnika, Diona Smitha, ki pa ga je pet kilometrov pred ciljem zaustavila počena guma. Vsi drugi v ekipi skrbijo za Chavesa, tako da sem si moral pred šprintom sam priboriti položaj v ospredju skupine. In ta ni bil najboljši, še 500 metrov pred ciljem sem bil na 20. poziciji, zato sem se lahko boril le za drobtinice. Nisem zadovoljen s tem, kako se je izteklo,« se je pridušal Mezgec, ki pa je »ploščo« nato vendarle obrnil na pozitivno stran. Nenazadnje je v zadnjih 200 metrih, ko se je šprint razplamtel do konca, kot za stavo prehiteval tekmece, predaleč pa sta ostala le Bennett in Theuns.

»Za nadaljevanje dirke se moram osredotočiti na vse, kar je bilo to pot pozitivnega. Čeprav sem še nekoliko čutil posledice padca v 2. etapi, sem se brez težav prebil čez vzpone, v šprintu pa sem tudi razvil zelo visoko hitrost. Dovolj visoko, da vem, da lahko na Vuelti premagam tudi Bennetta, ki je eden najboljših na svetu in je za povrh v izjemni formi,« je optimističen 31-letni Kranjčan, ki si je letos povrnil zmagovalne občutke.

Sam Bennett je bil premočen za tekmece. FOTO: AFP
Sam Bennett je bil premočen za tekmece. FOTO: AFP

 

Bo ponovil Trst?


Po izjemnem letu 2014, v katerem je slavil pet etapnih zmag na dirkah svetovne serije (najbolj zveneča je bila kajpak 21. etapa Gira v Trstu, njegova edina na tritedenskih dirkah), so mu delodajalci bolj kot ne namenjali vlogo pomočnika. Zdaj je spet prvi mož za šprinte, v katerih si je to sezono prikolesaril tri zmage, poleg dveh na Poljskem še na dirki po Sloveniji v Celju. Tedaj je preživel selekcijo na vzponu na Celjsko kočo in to je njegov recept za uspeh. Klance premaga lažje kot težji in morda bolj eksplozivni šprinterji, zato se zdi, da mu je Vuelta z razgibano traso pisana na kožo.



»Najbolj mi ustreza vzpon nedaleč od cilja, tako drugi šprinterji v zaključek pridejo s 'kislimi' nogami ali pa sploh ne zdržijo tempa v ospredju, o zmagovalcu pa odloča skupina od 30 do 40 kolesarjev. Po drugi stani pa je na Vuelti težava v tem, da ni dovolj močnih šprinterskih ekip, ki bi dirko nadzirale in imajo več možnosti ubežniki. Bom videl, kako se bo dirka razvijala naprej, pobegov ta čas nimam v načrtu, upam, da bomo šprinterji dobili čim več priložnosti,« je dejal Mezgec, ki bo v vsakem primeru vztrajal do konca dirke.
 

Roglič in Pogačar sproščena


»Četudi v zadnjem tednu ne bo več priložnosti zame, moram do cilja pomagati Chavesu, ki je resen kandidat za vrh v skupnem seštevku. V preteklosti je imel težave z mononukleozo, imel je tudi nekaj kilogramov preveč, zdaj pa ima idealno težo in vrhunsko formo, tako da se nadejamo dobrega rezultata,« je o svojem kapetanu povedal Mezgec, ki veliko pričakuje tudi od slovenskih adutov za vrh Rogliča in Pogačarja, ki sta danes brez težav končala v glavnini.

Primož Roglič (v sredini) in Tadej Pogačar (desno), ki so jima skupaj z Janom Polancem (levo) junija priredili sprejem za uspehe na Giru in dirki po Kaliforniji, na začetku Vuelte delujeta zelo dobro. FOTO: Roman Šipić/Delo
Primož Roglič (v sredini) in Tadej Pogačar (desno), ki so jima skupaj z Janom Polancem (levo) junija priredili sprejem za uspehe na Giru in dirki po Kaliforniji, na začetku Vuelte delujeta zelo dobro. FOTO: Roman Šipić/Delo


»Kolikor sem ju opazoval, delujeta zelo dobro. 'Rogla' je zelo dobro pripravljen in sproščen, zdi se, da dirka brez pritiska. Tudi Pogačarju gre super, na prvem resnejšem klancu v 2. etapi ni nikoli zašel v škripce. Prvič bo sicer dirkal tri tedne, mora še nabrati tovrstne izkušnje in le te ga ločijo od tega, da bo nekoč zmagoval kot Roglič. Je iz pravega testa za to,« je rojaka premeril Mezgec.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine