Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Kronometer na Touru: Roglič ob 16:25 začenja obrambo stopničk

Sobotni kronometer na dirki po Franciji je zadnja priložnost za spremembe v skupnem seštevku, Primož Roglič je med favoriti. 
V vožnji na čas bo imel Primož Roglič priložnost za drugo etapno zmago na letošnjem Touru. 
V vožnji na čas bo imel Primož Roglič priložnost za drugo etapno zmago na letošnjem Touru. 
28. 7. 2018 | 11:21
28. 7. 2018 | 11:43
2:43
O kvalitetah slovenskega junaka Toura v vožnji na čas ni potrebno izgubljati besed, nenazadnje o tem jasno govori srebrna medalja z lanskega svetovnega prvenstva v Bergnu, ko je zaostal le za Tomom Dumoulinom. Ista dva kolesarja bosta tudi danes v središču pozornosti, saj bo najbolj zanimiv prav njun dvoboj za drugo mesto v skupnem seštevku. 

Dumoulin je prvi favorit za etapno zmago, na razgibanih kronometrih, kjer je težko vzdrževati enakomeren tempo, mu praktično ni para. A bo današnja vožnja na čas vseeno nekaj posebnega, po težkih 19 etapah bo zelo pomembno, koliko energije je kolesarjem še ostalo in glede na včerajšnjo predstavo sta pred Parizom najbolj sveža prav Roglič in Dumoulin. 

Kronometer je dolg 31 kilometrov, a na njem prav veliko ravnine ni. Prvi vzpon se začne takoj po štartni črti, nato se cesta vzpenja in spušča skozi francoski del Baskije, konec kronometra je v vasi Espelette. Odločilen bi bil lahko 900 metrov dolg vzpon s kar 10-odstotnim povprečnim naklonom tik pred ciljem, za katerega bodo morali kolesarji prihraniti dovolj moči. 
 

Na stavnicah Roglič kotira najvišje


Stavnice in napovedi strokovnjakov se tokrat razlikujejo, športni direktorji ekip vsi po vrsti največ možnosti za zmago pripisujejo Dumoulinu, na stavnicah pa Roglič kotira najvišje, za vloženi evro na njegovo zmago bi nazaj dobili le dva. Roglič lovi 19 sekund zaostanka za Nizozemcem, a bo moral paziti tudi na Chrisa Frooma, ki za njim zaostaja le za 13 sekund in zagotovo ne bo kar tako vrgel puške v koruzo. 

Roglič v neposrednem dvoboju Dumoulina resda še nikoli ni premagal, najbližje mu je prišel na prologu Gira leta 2016, ko je za njim zaostal le za nekaj stotink, a je Zasavec lahko optimist, saj je bil na kronometru na dirki po Baskiji tako letos kot lani najhitrejši, razgibana trasa mu je pisana na kožo. 

Rumeno majico brani Geraint Thomas, ki je prav tako odličen kronometrist, nekaj sekund proti Dumoulinu in Rogliču bo bržkone izgubil, a njegovo vodstvo in zmaga na dirki po Franciji ne bi smela biti ogrožena, če ne bo imel mehanskih težav ali smole s padci. Prvi se bo s štartne rampe točno opoldne podal Lawson Craddock, zadnji pa Thomas ob 16.29.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine