Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Kolovrat bo odločil Pogačarjevega naslednika

Slovenski tour bo ob 30-letnici obiskal svoje rojstne kraje. Kraljevska spet sobotna 4. etapa.
Rafal Majka in Tadej Pogačar na lanski preizkušnji FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
Rafal Majka in Tadej Pogačar na lanski preizkušnji FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
12. 4. 2023 | 12:13
12. 4. 2023 | 13:38
7:11

Etapa Novo mesto–Celje se je 4. maja 1993 v zgodovino vpisala kot prva etapa Dirke po Sloveniji, ki se ob svoji tridesetletnici vrača v svoje rodne kraje. Letošnji, 29. »slovenski tour« (v letih 1997 in 2020 ga ni bilo) se bo namreč 14. junija začel v Celju in se po 833,3 kilometra končal v Novem mestu. In kje bo padla odločitev o nosilcu zelene majice, ki jo je zadnji dve leti osvojil Tadej Pogačar? Brez dvoma na Kolovratu, ki ga bodo morali kolesarji v kraljevski četrti etapi od Ljubljane do Kobarida premagati dvakrat.

image_alt
Ko dirka Roglič, počaka tudi nostalgija

Največja slovenska dirka, ki jo že tri desetletja pripravlja novomeški klub Adria Mobil (prej Krka), nas je v zadnjih letih razvajala z razgibanimi trasami in tudi vrhunsko udeležbo največjih slovenskih asov, leta 2018 je zmagal Primož Roglič, v zadnjih dveh letih Pogačar. Letos Rogliča gotovo ne bo, saj njegove Jumbo Visme ni med prijavljenimi ekipami, negotov pa je tudi Pogačarjev prihod.

Zanj je bila dirka po Sloveniji zadnji dve leti generalka za Tour de France, ki ga je leta 2021 dobil, lani pa izgubil dvoboj z Jonasom Vingegaardom. Zato je pričakovati, da bo tokrat spremenil pripravljalno pot do francoskega vrhunca sezone.

Prvi favorit UAE

A četudi Pogija ne bo, bo imela njegova ekipa UAE v svojih vrstah prvega favorita. To bo lani tretjeuvrščeni Domen Novak, ki je v minuli sezoni nosil še dres Bahraina Victoriusa in je zaostal le za sedanjima moštvenima kolegoma Pogačarjem in Rafalom Majko. »Dirke se bom gotovo udeležil, programa drugih v ekipi pa ne poznam,« se je Novak diplomatsko izognil odgovoru na vprašanje o morebitnem Pogačarjevem prihodu.

Letošnji, 29. »slovenski tour« (v letih 1997 in 2020 ga ni bilo) se bo 14. junija začel v Celju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Letošnji, 29. »slovenski tour« (v letih 1997 in 2020 ga ni bilo) se bo 14. junija začel v Celju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Bo pa gotovo spet na dirki najboljši slovenski šprinter Luka Mezgec, ob njem pa v ekipi Jayco Alula še eden od najboljših sprinterjev na svetu Dylan Groenewegen. In kakšna trasa ju čaka? Etape bodo po vrsti Celje–Rogaška Slatina (188,6 km), Žalec–Ormož (163,1 km), Grosuplje–Postojna (173,4 km), Ljubljana–Kobarid (165,6 km) in Vrhnika–Novo mesto (142,6 km).

V petih dneh bo treba premagati 9134 višinskih metrov, od tega okoli 3000 v kraljevski sobotni preizkušnji. Tudi druge pa bodo razgibane, vštevši uvodno s ciljem v Rogaški Slatini, kjer je lani z Mezgečevo pomočjo zmagal Groenewegen. »Prva etapa je zelo razgibana, ne bo tipična sprinterska, z 2000 višinskimi metri bo to pošten zalogaj. Poznam teren, ceste so ozke, vzponi kratki, a strmi, spredaj se bo treba voziti, skupina se bo razredčila. Groenewegen ima lepe spomine na Rogaško Slatino, ki bo eden prvih ciljev naše ekipe,« je povedal 34-letni Kranjčan, zmagovalec dveh etap na Dirki po Sloveniji, v Ljubljani 2017 in Celju 2019.

Od piva do vina

Se bo tudi sam podal v boj za etapni uspeh? »Poznam le vino iz Jeruzalema, moram spoznati zadnji vzpon, ki bo odločal o tem, ali bo v Ormožu sprintal Groenewegen ali jaz,« svojo morebitno priložnost v preizkušnji od pivskega Žalca do vinskega Ormoža vidi Mezgec.

V Rogaški Slatini  je lani z Mezgečevo pomočjo zmagal Groenewegen. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
V Rogaški Slatini  je lani z Mezgečevo pomočjo zmagal Groenewegen. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nato bo šla dirka bolj navkreber, na poti od Grosuplja do Postojne se bo karavana povzpela na Rakitno in naredila krog čez Ilirsko Bistrico in številne okoliške vzpetine. To bo za Novaka bržčas ogrevanje pred odločilno soboto. Dvakratni Kolovrat pa ne bo edina visoka ovira na njej. Začelo se bo že v vzponom na Katarino nad Ljubljano in nadaljevalo s Kladjem. Najtežji pa bo vendarle 1084 metrov visoki Kolovrat, ki je bil lani tudi del trase Gira. »A tokrat gre dirka gor iz nasprotne smeri. Sledi še spust v Kobarid, ki ni tako tehnično zahteven, da bi odločil zmagovalca,« je najtežji vzpon ocenil direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink.

Kaj pa kolesarja, ki ga bosta morala premagati? »To bo brez dvoma kraljevska etapa, vzpon na Katarino poznate vsi, a na prerezu je videti kot ležeči policaj, to veliko pove o zadnjih vzponih. Če pride Pogačar, bo zmagal, sicer pa je tam tudi slikovita pokrajina, posnetki iz helikopterja bodo izjemni,« o vrhuncu dirke pravi Mezgec. »Kolovrat poznam, prevozil sem ga na Giru, to bo po nekaj časa spet prava kraljevska etapa na dirki po Sloveniji, tu se bo odločila zelena majica,« je dodal Novak.

Pika na i bo spet pot v Novo mesto in lani dodani vzpon na Trško goro, ki bo poskrbel za selekcijo pred sprintom na Glavnem trgu v Novem mestu. Tu je lani Pogačar ugnal Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki tudi še ni potrdil nastopa na letošnji dirki.

Bo to tokrat priložnost za Mezgeca, ki mu je lani le malo zmanjkalo, da bi ujel priključek z najboljšima? »Lani bi si želel biti malo bolj spredaj. Etapa bo drugačna, začetek gre čez Zaplano, kjer bi se lahko izoblikoval uspešen pobeg. Na Trški gori bodo odločale noge, v vrtoglavem spustu je sicer mogoče še kaj nadoknaditi,« je Mezgec še povedal o izzivih 29. dirke po Sloveniji, na kateri bodo nastopile štiri ekipe iz svetovne serije (UAE, Bahrain Victorious, Jayco Alula in Bora Hansgrohe) ter tudi štiri slovenske zasedbe, Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic, Kranj in slovenska reprezentanca, ki jo bodo sestavljali večinoma kolesarji iz ekipe Meblo Jogi.

»Ponosni smo na zgodovino in tradicijo, ki se je ne da kupiti, ter vse, ki so delali dirko pred nami in so umestili dirko v kolesarski zemljevid sveta. Letošnja dirka je na papirju precej lažja, kot bo v resnici na cestah. Že prvi dan bo zahteven z veliko majhnih tehničnih vzponov, ki se jih niti ne vidi na prerezu. Drugi dan se obeta šprint glavnine, a tudi to ni nujno zaradi vzpona na Jeruzalem, nato pa se dirka stopnjuje vse do konca. Tudi zadnji dan, ko je etapa dolga 'samo' 142 km ne gre za nedeljski sprehod, ampak za dirkanje do konca. Do zadnjega metra. Ob tem pa nikoli ne pozabimo, da mi samo pripravimo poligon, dirko pa naredijo kolesarji. Ti pa nikoli ne razočarajo,« je zgodbo o 29. dirki po Sloveniji zaokrožil Fink.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine