Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar sam na Celjskem gradu

Tadej Pogačar je z bliskovitim vzponom na Celjski grad zmagal na 3. etapi in prevzel zeleno majico vodilnega.
Tadej Pogačar rutinirano do zmage in zelene majice. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tadej Pogačar rutinirano do zmage in zelene majice. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
17. 6. 2022 | 09:30
17. 6. 2022 | 16:40
16:57

Današnja, tretja etapa bi lahko imela podnaslov dirka na izpadanje. Že pred štartom je konkurenca vedela, da ne bo kos Tadeju Pogačarju in ne Rafalu Majki. 

Prvi del dirke so spet zaznamovali ubežniki, ki so bili ujeti hitreje, kot smo mislili. Prav zadnji klanec na Svetino pa je etapno dirko spremenil v dirko na izpadanje.

Najprej so pospešili kolesarji Bahrain Victoriousa, a kaj kmalu sta vajeti etape prevzela Pogačar in Majka. Najprej jima je lahko sledil samo Novak, potem pa je kmalu še on omagal. Pogi in majka sta sama kolesarila čez cel klanec, na spustu pa sta bila zelo pazljiva saj je dež dobro namočil asfalt. Njuno previdnost je izkoristil Italijan Nicola Conci (Alpecin Fenix), ki ju je ujel na cesti proti Celju.

Zadnji vzpon proti Celjskemu gradu pa je bil prehud za Majko in Concia. Pogačar je navil pedala in sam prispel zmagoslavno čez ciljno črto. Zmagal je na 3. etapi in prevzel tudi zeleno majico. Drugi v skupnem seštevku je zdaj Rafal Majka, tretji ostaja Domen Novak.

Odlično je dirkal tudi Luka Mezgec, saj je prišel na cilj kot četrti, samo 36 sekund za prvo trojico. S tem je dokazal, da gre kot šprinter odlično pripravljen na dirko po Franciji.

***

Spremljali smo v živo

Pogačar je zmagovalec 3. etape. Majka je ujel Concija. Majka je drugi, a je majica zdaj Pogačarjeva.

14:56
Pogačar je napadel. Majka je odpadel. Conci drži. Ne, tudi Conci je odpadel. Pogi je sam!

14:55
Začel se je klanec na Celjski grad.

14:52
Upajmo, da Pogačar ne bo imel težav z Italijanom. Majka je oživel, videti je veliko bolje kot na spustu. Še 3 km.

14:50
No, zdaj je skoraj jasno, da Pogačar dela za Majko, ki se vseskozi vozi za njim in ne menja. Najbrž ne more, najbrž je pri koncu z močmi, vendar se zato lahko v zavetrju regenerira za zadnji vzpon. Conci ne menja. Njihova predbost je 30 sekund.

14:47
Tole je bila prava srhljivka! Končno je konec spusta. Zdaj kolesarji drvijo proti Celjskem gradu, še 8 km do cilja. Iz ozadja ju je ujel Italijan Nicola Conci (Alpecin Fenix). Mohoriča ni. Kako vratolomno se je moral spustiti, da je prehitel Mohoriča. Nasmiha se mu 3. mesto v skupnem šeštevku, pred današnjo etapo je bil 8.

14:45
Zasledovalna skupina je precej velika. Samo Novak in Mohorič sta vmes, nobenega drugega Slovenca ni vmes. Zasledovalci zaostajajo pol minute. Še 10 km do cilja. Pogačar in Majka izgubljata prednost, ker sta izredno previdna na tej mokri cesti.

14:40
Kako nevaren spust! Pogačar je zelo previden. Mohorič pa lovi! Še 12 km do cilja. 

14:35
Padec na spustu!

14:34
Pogi in Majka sta sama. Mohorič drvi na na vso moč po klancu navzdol. Težko bo nadoknadil 50 sekund, cesta je samo delno mokra, torej še bolj nevarna.

14:33
Majka
je oživel. Zamenjal je Pogačarja na čelu. Oba imata že 40 sekund prednosti pred zasledovalci med katerima sta Mohorič in Novak.

14:30
Majka trpi, Pogi navija tempo, zasledovalci zaostajajo 20 sekund.

14:27
Pogačar je prvi, sledi mu samo Majka, še 1 km do vrha klanca. Novak je za Mohoričem. Da, ujeli so Mohoriča. Ampak, potem sledi spust.

14:26
Matej Mohorič
ne popušča. Najbrž ju bo ujel po klancu navzdol. Za Mohoričem je še pet kolesarjev, potem pa velika praznina. 

14:25
Pogačar in Majka, za njima Novak in Mohorič. Ne! Novak je odpadel od Mohoriča. Sonce sije, cesta pa je mokra. Moho lovi Pogačarja in Majko.

14:24
Mohorič je odpadel. Pogačar dodaja, Majka drži, Novak je v težavah ...

14:23
Pogačar in Majka sta napadla, sledi jima Novak. Mohorič je priključil ...

14:22
Da, da, Štangljevi fantje so prevzeli vajeti. Na polno gre na klanec! Tole bo še pestro.

14:21
Zdaj gre pa čisto zares, vzpon na Svetino se je začel. 

14:20
Cesta je spolzka, Oliveira je padel. Nič hujšega ni upamo. UAE res nima sreče danes.

14:17
Ubežniki so ujeti. Dirka se začenja znova. Še dva km do Štor, do cilja 27 km.

14:15
Klanec na Svetino je dolg 7,5 kilometra in ima 5,6-odstotno povprečno naklonino. Kolesarji so v Celju, dež je nehal, vendar je cesta popolnoma mokra.

14:10
Manj kot 10 km do klanca na Svetino. Ubežniki bodo ujeti že prej. Prve dežne kaplje so že tu. Na cilju lije!

14:05
​Na Celjskem gradu že močno dežuje. Upajmo, da bo nevihta mimo, preden pridejo kolesarji. Še 35 km do cilja in res je trenutno na dirki pravo zatišje pred nevihto. Upajmo, da vreme ne bo krojilo današnje etape. 

14:03
V Celju že dežuje. Kolesarji gredo naravnost proti nevihti. Upajmo, da dež ne zajame Svetine. Spust s tega klanca je zahteven in če bo cesta mokra se lahko zgodi marskikaj neprijetnega. 

14:00
Bahrain je še vedno v polni postavi, v UAE zaradi covida manjkata dva kolesarja. Kaže, da do klanca bahrajnovci ne bodo poskušali z napadi, vse se bo odločilo na Svetini. 

13:55
Rui Oliveira
je priskočil na pomoč Polancu. Bahrajnovci ne sodelujejo pri lovu na ubežnike. Še 40 km do cilja, glavnina zda zaostaja 1.48. 

13:50
Jan Polanc
bo kot kaže sam ujel tri ubežnike! Vseskozi je na čelu glavnine in navija hud tempo, zadaj veliko kolesarjev trpi.

13:45
Konec Švice za UAE, Bahrain Victorious, Vlasova ... Položaj okoli okužb je sicer iz ure v uro slabši. Iz ekipe Bahrain Victorious so včeraj najavili, da Gino Mäder in Hermann Pernsteiner zaradi prebavnih motenj ne bosta štartala v 5. etapi, danes pa so potrdili, da gre tudi pri njima za okužbo s covidom-19. Staknil jo še tretji, ta čas še neimenovani član ekipe, zato so se odločili, da se tako kot pri Jumbu Vismi z dirke umakne celotna ekipa.

Sledilo je še eno sporočilo ekipe UAE, na dirki po Švici je bil pozitiven tudi Diego Ulissi, tako da se tudi zasedba iz ZAE umika z enotedenske švicarske preizkušnje. Tu pa se še ni končalo, dirko je zapustila tudi celotna ekipa Alpecin Fenix in nosilec rumene majice Aleksander Vlasov (Bora-Hansgrohe). Vse skupaj na štart 6. etape ni bilo 30 kolesarjev

image_alt
Iz svinjskega hleva na Elizejske poljane

13:40
50 km do cilja, prednost ubežne trojice hitro kopni. Samo še 1:30 zaostaja glavnina, ki jo vleče Jan Polanc.

13:36
Vse mirno na 3. etapi dirke po Sloveniji. Na cesti so trije ubežniki  Samuele Zoccarato (Bardiani CSF Faizane), Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce), Lucas de Rossi (China Glory Continental). Glavnina zaostaja poltretjo minuto. Jan Polanc je današnja lokomotiva moštva UAE. Bahrjnovci sledijo tik za njimi. Do cilja je 55 km. Še 40 km do začetka klanca na Svetino.

13:35

13:31
Žumer in Drinovec ne lovita več. Za ubežno trojico je samo še Antonio Soto, ki zaostaja 2.29. Kaže, da bo njega tudi kmalu pogoltnila glavnina.

13:30
Ubežniki so: Samuele Zoccarato (Bardiani CSF Faizane), Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce), Lucas de Rossi (China Glory Continental). Žumer in Drinovec še vedno lovita sama.

13:25
Do cilja je 63 km. Zasledovalci zaostajajo 1:50 in peloton 4:08.

13:20
Gorski cilj Lipa:
1. Samuele Zoccarato (Ita/Bardiani CSF Faizane) 6 točk
2. Lucas de Rossi (Fra/China Glory Continental) 4
3. Alan Banaszek (Pol/HRE Mazowsze Serce) 2

Zoccarato in de Rossi sta Lipo prečkala 43 sekund pred Banaszekom, Sotzo Guirao je prišel 1:30 za vodilnima, Drinovec in Žumer tri minute in glavnina 4:05.

13:13
Prvi klanec je že za kolesarji. Vse je minilo mirno. Razen za tistih nekaj kolesarjev, ki ne morejo držati tempa, ki ga narekuje Pascal Ackermann (UAE). Samuele Zoccarato (Bardiani CSF Faizane) je bil prvi čez prelaz Lipa. Glavnina zaostaja 4 minute.

13:10
Kolesarji so že na klancu na Lipo, klanec je dolg 5 kilometrov, povprečen naklon je 6,8-odstoten.

13:08
Dirko sta zapustila Matic Maček in Anže Skok (oba Gusto Santic). Ne vemo še kaj je razlog. Upajmo, da nista zbolela.

13:05
Pogačar se veseli etape. Tako je izjavil pred štartom. Pravi, da se počuti zelo dobro in da upa na vse najbolje. Domen Novak je rekel, da ni nobene skrivnosti, skušal bo držati Tadeja, če bo to le mogoče. 

13:03
Trenutno stanje na dirki. Trije ubežniki: Samuele Zoccarato (Bardiani CSF Faizane) ima 1:34 prednosti pred tremi zasledovalci med katerimi sta dva Slovenca, Matej Drinovec (Kranj), Matic Žumer (Slovenija). Glavnina zaostaja 3:45. Do cilja je še 80 km.

13:00
Ekipo UAE sta v 24 urah udarila dva primera okužbe s covidom-19, Marca Hirschija na dirki po Švici in Mikkela Bjerga na dirki po Sloveniji. Oba tekmovalca smo umaknili z dirk, so pri UAE zapisali v sporočilu za javnost. Posledično so na obeh dirkah umaknili po dva kolesarja, v Švici Hirschijevega »cimra« Joela Suterja, v Sloveniji pa Vegarda Stakeja Langna, ki si je sobo delil z Bjergom.

»Na žalost smo tako kot pri številnih drugih ekipah tudi pri nas zaznali porast primerov covida-19. Naše okužene kolesarje smo pregledali, vsi imajo le blažje simptome bolezni,« je o obolelih povedal vodja zdravniške službe pri ekipi UAE Adrian Rotunno.

Zaradi teh težav Pogačar dirko po Sloveniji, na kateri je danes na sporedu 3. etapa od Žalca do Celjskega gradu, nadaljuje le s štirimi pomočniki.

12:55
Danes bo najbolj zanimivo, kako bodo dirkali kolesarji Bahrain Victoriousa. Kaj lahko storijo proti Pogačarju in Majki?

12:50

Kdo lahko premaga Pogačarja in Majko? Najbrž samo covid-19! Tretja, najkrajša etapa od Žalca do Celja, točneje do Celjskega gradu je že zaznamovana s covidom, ki še naprej klesti po kolesarskih karavanah. Še huje kot v Sloveniji je na dirki po Švici, ki tudi pravkar poteka. Tam je morala celo rumena majica v karanteno! Rus Aleksander Vlasov, ki je včeraj dokazal, da je v izredni formi pred Tourom, je oblekel rumeno majico vodilnega, danes jo je žal moral sleči.
 

***
Vse razen Pogačarjevega prevzema zelene majice z ramen klubskega kolega Rafala Majke bo presenečenje. Seveda, temu ni tako, kolesarska dirka je vedno nepredvidljiva in je vedno nehvaležno vnaprej določati zmagovalca.

image_alt
Groenewegen izgubil Mezgeca, a našel pot do zmage

Tretja etapa od Žalca do Celjskega gradu je dolga 144 kilometrov. Vsebuje 2104 višinskih metrov, kar jo uvršča med hribovite in ne gorske. Včerajšnja, druga etapa, je imela le dobrih 100 metrov manj višinske razlike, a so jo vsi uvrstili med šprinterske. Na koncu so se šprinterji res obračunali med sabo, razlika je v tem, kako so višinci na trasi razporejeni.

Današnja etapa kolesarja vodi čez klanec na Svetino in se zaključi na vrhu klanca pri Celjskem gradu. Lani smo prav na Svetini videli premoč Tadeja Pogačarja, ki je z napadom pokončal tekmece in se s solo vožnjo veselil zmage in zelene majice, na gradu.

Vprašanje je, ali danes lahko pričakujemo enak scenarij? Že v prvi etapi je Pogačar pokazal, da je izredno pripravljen, vendar odlična sta tudi Rafal Majka in Domen Novak. Več smo pričakovali od Jana Tratnika in Mateja Mohoriča, vendar kaže, da njuna forma še ni čisto prava. Nihče drug ne more ogroziti Pogačarjevega uspeha, seveda, v primeru, da srečno pride do cilja. Ekipa Bahrain Victorious bo naredila vse, da Pogi ne obleče zeleno majico in prav zato bo današnja etapa zelo zanimiva. Na kakšen način bodo Pogačarju ali Majki skušali preprečiti zmagoslavje. Športni direktor bahrajnovcev Gorazd Štangelj ne razkriva taktike, na cesti se bo videlo kaj se je skuhalo na strateškem sestanku pred etapo. 

image_alt
Mezgečev varovanec Groenewegen je zmagovalec 2. etape

Matej Mohorič se zaveda, da je Tadej Pogačar na klancih nepremagljiv, zato svojo možnost vidi na spustih. Vemo, da je specialist brez konkurence na spustih, popularni Mohorič pa tudi ve, da Pogi zavoljo Toura si ne bo upal preveč tvegati na spustih. Vendar, tudi Moho bi rad prišel na Tour nepoškodovan. Ostali kolesarji bodo najbrž svojo priložnost iskali takoj po poku štartne pištole. Ubežniki bodo upali, da jih bodo ujeli čim bližje cilju, tisti najbolj pogumni pa bodo računali, da za glavnimi favoriti ne zaostanejo preveč že pred ciljnim vzponom na Celjski grad.

Pravkar pa je odjeknila vest, ki bo danes zelo otežila delo Tadeja Pogačarja.

image_alt
Okužbe tudi na dirki po Sloveniji, Pogačar izgubil dva pomočnika

Štirje leteči cilji in dva kategorizirana gorska. Zadnji klanček na Celjski grad ne sodi med kategorizirane klance. Klanec na Lipo je dolg 5 kilometrov, povprečen naklon je 6,8-odstoten. Klanec na Svetino je dolg 7,5 kilometra in ima 5,6-odstotno povprečno naklonino. Leteči cilji so v Šoštanju, Šmartnem ob Paki, na Vranskem in v Braslovčah.

3. etapa dirka po Sloveniji. FOTO: Tourofslovenia.si
3. etapa dirka po Sloveniji. FOTO: Tourofslovenia.si

S spremljanjem v živo začnemo ob 13. uri

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine