Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Jutri v Alkmaarju prva priložnost za kolajno

Četrtek je bil na evropskem prvenstvu v znamenju vožnje na čas. Nik Čemažar je med mlajšimi člani končal na 27. mestu, pred sobotno cestno dirko pa je zelo dobro razpoložen Žiga Jerman.
Žiga Jerman sodi v širši krog favoritov za odličja na sobotni dirki. FOTO: Groupama FDJ
Žiga Jerman sodi v širši krog favoritov za odličja na sobotni dirki. FOTO: Groupama FDJ
9. 8. 2019 | 09:00
9. 8. 2019 | 09:08
4:00
Alkmaar – Na evropskem prvenstvu v cestnem kolesarstvu je četrtek minil v znamenju voženj na čas, še enkrat več je zablestel šele 19-letni Belgijec Remco Evenepoel, ki je bil najboljši v članski konkurenci. V kategoriji do 23 let je bil Nik Čemažar zadovoljen z doseženimi številkami, s končno uvrstitvijo (27.) pa precej manj.

Nizozemsko občinstvo je najprej navdušila Ellen van Dijk, ki je ubranila lanski naslov evropske prvakinje, nato so na vrsto za boj s štoparico prišli mlajši člani, kjer je slovenske barve branil Nik Čemažar. Lani je Izidor Penko postal evropski podprvak v kronometru, zato sta letos za Čemažarjem nastopila le še dva kolesarja, a do visoke uvrstitve Gorenjec tokrat ni mogel.
»Kronometer je bil zelo težak, ves čas je pihal veter, najprej s strani, potem pa v prsi. Počutil se nisem slabo, tudi podatki o moči na kolesarskem računalniku so bili zelo dobri, v zadnjem delu pa me je potem nekoliko pobralo. Kaj več ne bi mogel storiti, z vožnjo sem kar zadovoljen, rezultat pa bi bil lahko boljši. Žal je, kar je, letos sem nastopil le na enem kronometru in očitno več ta čas ne zmorem,« je Čemažar trezno ocenil svoj nastop, zatem pa zatrdil, da bo na cestni dirki poskušal izkoristiti dobro formo.



Na članski dirki je brezmejni talent še enkrat pokazal Evenepoel, ki bi pri 19. letih moral prvo leto dirkati med mlajšimi člani, na cestah v Alkmaarju pa si je pokoril vso konkurenco med člani, klubskega kolega iz Deceunincka Kasperja Asgreena je premagal za 19 sekund, na tretjem mestu je končal 22-letni Edoardo Affini, ki je lani na EP edini premagal Penka. »Ne morem verjeti vsemu, kar se mi dogaja v zadnjih dneh, najprej zmaga v San Sebastianu, zdaj pa še evropsko prvenstvo. A ta zmaga ni zame, ta zmaga je zanj,« je s solznimi očmi in cmokom v grlu Remco pokazal proti nebu in se spomnil na preminulega rojaka Bjorga Lambrechta.
 

Jerman: Naredili bomo vse za kolajno


Danes sta v Alkmaarju na sporedu prvi cestni dirki, za odličja se bodo pomerili mladinci in mladinke, jutri pa bodo rezultatski apetiti precej višji. V boj za odličja se bodo podali mlajši člani, tudi močna slovenska zasedba na čelu z Žigo Jermanom (v reprezentanci, ki jo vodi Martin Hvastija, so še Žiga Horvat, Aljaž Jarc, Tilen Finkšt in Čemažar) ki je v zadnjem obdobju v zelo dobri formi.

Jerman je od prvega avgusta na preizkušnji pri ekipi svetovne serije Groupama FDJ, v prvem delu sezone pa se je kalil v njihovi podružnici do 23 let in nanizal vrsto dobrih dirk, zmaga se mu je nekajkrat za las izmuznila. Na ravninski, a tehnično zelo zahtevni progi po mestnem središču v Alkmaarju, kjer se bodo kolesarji soočili tudi s kilometer dolgim odsekom kock, sodi Jerman v širši krog favoritov za odličja.



»S 138 kilometri je dirka dokaj kratka in na papirju precej lahka, zato bo tempo visok od štarta, trasa je tehnično zahtevna in bo zagotovo selektivna, kar mi zelo ustreza. Počutim se odlično, ekipa je zelo močna in naredili bomo vse, da osvojimo kolajno,« visokih ciljev ni skrival Jerman, ki je včeraj zvečer skupaj z reprezentančnimi kolegi prispel v slovenski tabor v Alkmaarju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine