Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Lennard Kämna je zmagovalec 9. etape. Ura se je ustavila 2 km pred ciljem

Nemec Kämna je zmagovalec že drugič skrajšane etape na letošnji Vuelti.
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) je slavil na skrajšani etapi. FOTO: Jose Jordan Afp
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) je slavil na skrajšani etapi. FOTO: Jose Jordan Afp
2. 9. 2023 | 07:00
3. 9. 2023 | 17:39
15:49

Hribovska 9. etapa je bila zanimiva predvsem zaradi napada kolesarjev Jumbo Visme kmalu po startu. Močan bočni veter jim je podal idejo, da glavnino razdelijo na več skupinic. Uspelo jim je le delno, kajti zaostala sta samo Lenny Martinez in Wout Poels. Najprej je kazalo, da ne bosta več ujela nazaj, kajti prednost prve skupine je bila že skoraj minuto. Kakšen namen je imel ta napad jumbovcev, nam ni uspelo razvozlati. Očitno gre za ustrahovanje tekmecev, dan pred prvim prostim dnevom na dirki.

 

Vseeno jim je uspelo priključiti, potem pa se je izoblikovala skupina osmih ubežnikov, ki je vztrajala vse do cilja na Caravacu de la Cruz. 

Med potekom dirke smo stalno pogledovali na cilj, kjer je vreme spet zagodlo organizatorjem. Na zadnjo kilometer ceste današnje etape sta dež in veter nanesla veliko mulja, ki so ga odstranjevali več ur. Uspelo jim je, a so se sodniki vseeno odločili, da zaradi varnosti kolesarjev časomerilci svoje ure ustavijo dva kilometra pred ciljem.

Obvestilo o skrajšanju etape je prišlo tik pred zadnjim vzponom. Zato se glavnina ni več trudila ujeti okteta, ki je med sabo obračunal še pred zadnjima dvema kilometroma. Nemec Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) je bil najmočnejši, napadel je 5,5  kilometra pred ciljem in sam z dvignjenima rokama prišel do zmage. 

Sepp Kuss ostaja v rdeči majici. Roglič se je pomaknil na 6. mesto. Jutri je na Vuelti prvi prosti dan. V torek je na vrsti edini posamični kronometer na letošnji dirki.

Primož Roglič je tudi danes napadel. FOTO: Jose Jordan Afp
Primož Roglič je tudi danes napadel. FOTO: Jose Jordan Afp

***

Spremljali smo v živo

17.15
Še ena neumna odločitev organizatorjev oziroma sodnikov na Vuelti. Ampak to smo zdaj že vajeni na letošnji dirki.

17.10
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) je zmagovalec 9. etape!

17.09
Roglič
je napadel nekaj metrov pred oznako 2 km do cilja. Mogoče je pridobil kako sekundo pred Remcom ... Zmeda na Vuelti. Cesta je pa čisto ok. Zakaj so se tako odločili?

17.07
Almeida
in Vlasov sta nekaj metrov pred glavnino. Roglič gre naprej!

17.05
Čas so nehali meriti 50 metrov pred oznako 2 km do cilja!

17.03
Almeida
je napade 3 km pred ciljeml!

17.01
Ura se je ustavila 2,6 km pred ciljem, zdaj gre zgolj samo še za etapno zmago.

17.00
Matteo Sobrero
(Jayco AlUla) sam lovi Kamno. Glavnina zaostaja 3:45.

16.59
Lennard Kämna
(Bora-Hansgrohe) gre etapni zmagi naproti.

16.58
Roglič
je tik za Evenepoelom ... Kamna solira proti cilju ...

16.57
Remcovi
so na čelu glavnine ... 

16.55
Barrenetxea, Navarro in Fernandez so odpadli iz ubežniške skupine ...

16.50
Kolesarji so že na zaključnem klancu ... zgoraj pa tole:

16.45

16.40
Kolesarji se bližajo zaključnemu klancu. Še vedno je razlika 5:33 med ubežniki in glavnino.

16.35
Glavnina za ubežniki zaostaja 5:13, 17 km pred ciljem. Na ciljnem klancu bomo gledali dirko na dirki. Ciljni vzpon je dolg 8 kilometrov, povprečni naklon pa je 5,4- odstoten. Vmes se dvigne tudi do 20 odstotkov, na zadnjem kilometru pa je 10-odstoten klanec.

16.30

16.25

16.20
Do cilja je še 25 km, glavnina za osmimi ubežniki zaostaja 5:05.

16.15
Kako bo Jumbo Visma dirkala do konca Vuelte, je odvisno od torkovega kronometra. Potem bo vse drugače, videlo se bo, kdo je resnično v pravi formi in za koga se bo dirkalo. Kuss ima ped Rogličem 2:38 prednosti, pred Vingegaardom še 4 sekunde več. Kronometer je ravninski in je dolg 25 kilometrov. Kuss ni specialist za kronometre, sploh pa ne ravninske. Lahko bi izgubil vso prednost. Če pa Jonas ponovi vsaj približno tak kronometer kot ga je uprizoril na Touru, bomo njega videli v rdečem ...

Zagotovo pa bo to najbolj zanimiva Vuelta v njeni zgodovini!

16.10
Pred Vuelto smo vsi vedeli, da ima Jumbo Visma najmočnejšo ekipo, nihče pa ni pričakoval Kussa v rdečem. Zakaj? Zato, ker je to njegova že tretja tritedenska dirka! Moral bi biti na smrt utrujen, ne pa v rdeči majici. Spet - kam gre kolesarski šport?

16.05
Danes na Vuelti:

16.00
Jumbovci so se umirili. Glavnina za osmimi ubežniki zaostaja 3:47. Do cilja je še 42 km. Cesta se od tu naprej pa vse do cilja ne bo več spuščala, samo vzpenjala. Ciljni vzpon je dolg 8 kilometrov, povprečni naklon pa je 5,4- odstoten. Vmes se dvigne tudi do 20 odstotkov, na zadnjem kilometru pa je 10-odstoten klanec.  

15.55
Jumbo Visma je blagovna znamka, ki jo pozna sleherni slovenski ljubitelj kolesarstva. Črno-rumene barve te nizozemske ekipe je tudi najpogosteje videti na slovenskih cestah na plečih tistih rekreativnih kolesarjev, ki si drznejo obleči drese svojih idolov. Za vse je kajpak kriv Primož Roglič, nekdanji smučarski skakalec iz Strahovelj, ki na svetovni vrh ni popeljal le slovenskega kolesarstva, temveč tudi ponos ene od najbolj kolesarskih dežel na svetu. Jumbo Visma se ta čas na Vuelti bori za zgodovinski dosežek, zmago na vseh treh tritedenskih dirkah v istem letu.

Slovenec in Jumbo Visma sta pojma, ki naženeta strah v kosti številnih profesionalcev. Naši mojstri vrtenja pedalov, ki so bili še pred petimi leti obrobni akterji velikega cirkusa svetovne serije, so z Rogličem, Tadejem Pogačarjem in Matejem Mohoričem postali »kanibali«, ki zmagujejo vsepovsod, na največjih enodnevnih, enotedenskih in tritedenskih preizkušnjah.

image_alt
Rogličev boj za zgodovino in za prihodnost

15.50
8 ubežnikov: 
Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Ruben Fernandez (Cofidis), Chris Hamilton (DSM-Firmenich), Dani Navarro (Burgos-BH) in Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA), imajo pred glavnino, ki je spet združena, 3:20 prednosti, 47 km pred ciljem.

15.45
Trenutno stanje na zadnjem kilometru današnje etape!

15.42
... ampak ta podatek; trenutna povprečna hitrost na dirki je 42 km/h, vmes so morali premagati klanec 1. kategorije! Kam gre kolesarski šport?

15.40
Kolesarji Jumbo Visme danes demonstrirajo prevlado na dirki. To smo bili vajeni od kolesarjev Ineosa, prej Skya. Prav vidi se, kako jih srbijo pete, najraje bi šli kar moštveni kronometer do cilja ... Ubežniki imajo samo še 3:42 prednosti pred prvim delom glavnine in 4:29 pred skupino, v kateri sta ostala Martinez in Poels, ki sta med deseterico v skupnem seštevku. Do cilja je še 55 km.

15.35
Takole je bilo na zečetku današnje etape:

15.30
Ubežniki, ki imajo 4.09 prednosti pred glavnino so: Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Ruben Fernandez (Cofidis), Chris Hamilton (DSM-Firmenich), Dani Navarro (Burgos-BH) in Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA).

Lenny Martinez (Groupama-FDJ) in Wout Poels (Bahrain Victorious) sta med deseterico v skupnem seštevku, vendar sta že več kot minuto za glavnino!

15.25

V prvi skupini glavnine so:
Soudal Quick-Step: Evenepoel, Cattaneo, Serry
UAE Team Emirates: Ayuso, Almeida, Soler
Jumbo-Visma: Roglič, Kuss, Valter, Vingegaard
Bahrain Victorious: Buitrago, Landa, Tiberi
Groupama-FDJ: Germani
Bora-Hansgrohe: Vlasov, Denz
Alpecin-Deceuninck: Groves,Planckaert
EF Education-EasyPost: Carthy
Movistar: Mas, Oliveira, Rubio

Medtem se Marko Džalo zabava na okrepni postaji ...

15.20
Peloton je razpadel na dve skupini.  Ubežniki imajo pred prvim delom glavnine 5:53 prednosti, pred drugim delom pa že 7:17. Roglič je v prvi skupini, Kuss tudi ... To je drugi kaos na današnji etapi! Jumbovci so na krilih svoje moči, vse meljejo pred sabo ...

15.14

15.12

15.10
Idealno vreme za dirkanje je na Vuelti, 21 stopinj Celzija, veter se je polegel, trenutno piha z desne strani samo 7 km/h. Nihče izmed ubežnikov ni nevaren za skupni seštevek.

15.05
Jumbovci so danes tekmecem že dobro potipali puz. V Murciji kjer danes poteka etapa je zelo vetrovno, piha z vseh strani, kolesarji Jumbo Visme pa so že na uvodnih kilometrih poskrbeli za razpad pelotona. Mnogi favoriti, kot ssta Ayuso in Mas sta zaostajala že skoraj minuto, kazalo je že, da bo današnja etapa za nekatere pogubna. Zakaj so jumbovci tako dirkali nam ni jasno. Zdaj so se umirili, vlečejo glavnino, ki za osmimi ubežniki zaostaja 7:38. Torej, zaman so trošili moči ...

15.00
8 kolesarjev je na begu: Chris Hamilton (DSM-Firmenich), Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Ruben Fernandez (Cofidis), Dani Navarro (Burgos-BH), Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA) in Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost). Do cilja je še 85 km, peloton zaostaja 8:34. Ampak, danes je bil na dirki cel kaos ...

Hribovita 9. etapa. FOTO: Infografika Delo
Hribovita 9. etapa. FOTO: Infografika Delo

***

V 8. etapi dirke po Španiji so kolesarji Jumbo Visme še enkrat pokazali, da imajo tri ase v rokavu. Iz dneva v dan se odločajo, kdo bo zmagal in kdo bo nosil rdečo majico. Lažje, ravninske in hribovite etape prepuščajo tekmecem kot drobtinice, na gorskih etapah pa pokažejo, da imajo kar tri kandidate za skupno zmago.

image_alt
Popoln dan za Jumbo Vismo! Rogliču etapa, Kussu rdeča majica

Ampak, nekaj vprašanj se še vedno postavlja. Kakšna bo Vuelta po torkovem kronometru, edinem posamičnem na dirki? Kaj se bo zgodilo, če bo Sepp Kuss konkurenčen tudi na kronometru? Delni odgovor daje Primož Roglič skoraj po vsaki etapi; »šel bom in šli bomo dan za dnem, in bodo videli do kam jim bo neslo«. Jim lahko nese do Madrida, kjer bi videli na vseh treh stopničkah kolesarje Jumbo Visme? Vse kaže na to.

Kaj si mislijo tekmeci? Edina, ki sta še korajžna in se še nista predala na glas, sta Juan Ayuso in Remco Evenepoel. Remcu še verjamemo, Juanu pa malce manj glede na to, kako je bil včeraj na zadnjem klancu vseskozi na »elastiki«. Vseeno je končal kot tretji, vendar, če bi bil cilj na vrhu klanca, bi bil danes malce nižje v skupnem seštevku.

Primož Roglič je videti odlično, celo obe roki je dvignil ob zmagi, kar je letos zanj malce čudno. Vesel je bil etapne zmage na Vuelti, v cilju je žarel od sreče, komaj čaka nadaljevanje dirke. Jonas Vingegaard, njegov klubski kolega, pa modro molči. Kot bi čakal svoj trenutek oziroma svoj odsek kilometrov, na katerem bi pokazal, da ni prišel pomagati temveč zmagati. Dvojček Tour – Vuelta je nazadnje osvojil Chris Froome leta 2017. Zakaj ga Vingegaard ne bi ponovil letos? Bo ponovil vesoljski kronometer s Toura v torek? Še eno vprašanje, na katero komaj čakamo odgovor.

Sepp Kuss je letos dirkal na Giru, Touru in zdaj nosi majico vodilnega na Vuelti. FOTO: Jose Jordan Afp
Sepp Kuss je letos dirkal na Giru, Touru in zdaj nosi majico vodilnega na Vuelti. FOTO: Jose Jordan Afp

Današnja, 9. etapa etapa je na papirju hribovska, za nas je prava gorska, z nekaj metri manj od 3000 višinskih metrov. Cilj je na vrhu klanca prve težavnostne kategorije, jutri je prvi prosti dan. Nihče ne bo varčeval z močmi, razen Filippa Ganne, ki je na Vuelto prišel zmagati na torkovem kronometru. Favoriti za skupno zmago bodo jutri hoteli pridobiti vsaj nekaj sekund pred najbolj nevarnimi tekmeci. Zagotovo ne bodo varčevali z močmi za torkovo posamično vožnjo.

Deveta etapa se začne v Cartageni na sredozemski obali, konča pa po 184-kilometrih na Caravacu de la Cruz. Ciljni vzpon je dolg 8 kilometrov, povprečni naklon pa je 5,4- odstoten. Vmes se dvigne tudi do 20 odstotkov, na zadnjem kilometru pa je 10-odstoten klanec. Prvi del etape je ravninski, potem pa se po eni uri dirkanja začne vzpenjati. Prvi kategorizirani klanec Puerto Casas de Marina la Pardiz je dolg 11,5 kilometra, povprečen naklon je 4,9-odstoten. Potem sledi valovita cesta, posuta z nekategoriziranimi klanci vse do zadnjega ciljnega vzpona.

Primož Roglič je tudi danes napadel. FOTO: Jose Jordan Afp
Primož Roglič je tudi danes napadel. FOTO: Jose Jordan Afp

Prva deseterica v skupnem seštevku po 8. etapi:

1. Sepp Kuss (Jumbo Visma) 
2. Lenny Martinez (Groupama FDJ)  + 0:43
3. Marc Soler (Movistar) + 1.00
4. Wout Poels (Bahrain Victorious) + 2:05
5. Mikel Landa (Bahrain Victorious) + 2:29
6. Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) + 2:31
7. Primož Roglič (Jumbo Visma) + 2:38
8. Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) + 2:42
9. Enric Mas (Movistar) -
10. Juan Ayuso (UAE) + 2:52

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine