Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Guerreiro zmagovalec, prednost rožnate majice se topi

Na koncu deževne etape v osrčju južnega dela Apeninov od San Salva do Roccarasa (208 kilometrov) so slavo še drugi dan zapovrstjo pobrali ubežniki.
Ruben Guerreiro je oblekel modro majico najboljšega hribolazca. FOTO: Luca Bettini/AFP
Ruben Guerreiro je oblekel modro majico najboljšega hribolazca. FOTO: Luca Bettini/AFP
STA
11. 10. 2020 | 19:22
4:28
Portugalec Ruben Guerreiro je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Italiji. V zaključnem vzponu je bil med ubežniki hitrejši od Španca Jonathana Castrovieja in Danca Mikkela Bjerga. V boju za rožnato majico se je prednost Portugalca Joaa Almeide nekoliko stopila.

Na koncu deževne etape v osrčju južnega dela Apeninov od San Salva do Roccarasa (208 kilometrov) so slavo še drugi dan zapovrstjo pobrali ubežniki. Med osmimi, ki so do zaključka v zadnjih 40 kilometrih prišli skupaj, sta imela v dvojnem vzponu do cilja največ moči Guerrerio (EF Pro Cycling) in Castroviejo (Ineos Grenadiers), ki sta napadla v prvem, manj strmem delu vzpona nad Roccarasom.

Odločitev je padla na strmejšem dvokilometrskem delu klanca do cilja na Aremogno. Prvi je z napadom začel Guerreiro, ki je od prvotnega napada obeh prihranil več moči in se zanesljivo odpeljal do etapne zmage, druge za moštvo EF Pro Cycling po uspehu na Etni Ekvadorca Jonathana Caiceda.

»Končno sem zmagal. V profesionalnem kolesarstvu je tako težko dobiti dirko, sam sem se za to boril štiri leta po nekaj drugih mestih. Čeprav se mučim s hladnim vremenom, me greje misel, da sem za ekipo osvojil drugo etapno zmago. Vedel sem, da bodo ostali po ravnem terenu hitrejši, zato sem moral varčevati nekaj moči za zahteven zaključek," je etapno zmago pokomentiral 26-letnik iz Pegoesa.

Med favoriti v ozadju sta sprva napadla Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) in Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), ki pa sta že pred tem zaostala precej časa. Vseeno sta vzela nekaj časa vodilnim.

V ozadju je bil v boju za rožnato majico 22-letni Almeida ves čas pod pritiskom, v zadnjem in najbolj strmem kilometru (nad 10 odstotkov v povprečju) pa je mladi Portugalec prvič pokazal nekaj slabosti. Wilco Kelderman (Sunweb) in Jakob Fuglsang (Astana) sta bila zelo močna, pridobila pa sta 18 sekund v primerjavi z Almeido.

Ruben Guerreiro je bil presrečen po zmagi. FOTO: Dario Belingheri/AFP
Ruben Guerreiro je bil presrečen po zmagi. FOTO: Dario Belingheri/AFP


V seštevku ima Portugalec zdaj 30 sekund naskoka pred Keldermanom in 39 pred Špancem Pellom Bilbaom (Bahrain-McLaren). Italijan Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) je peti z zaostankom 57 sekund, štiri sekunde za njim pa je že Fuglsang. Četrti je vmes še en Italijan Domenico Pozzovivo (NTT Pro Cycling), ki ima 53 sekund zaostanka za vodilnim.

Dvaindvajsetletni Portugalec je bil zadovoljen z razpletom etape. Predvsem zaradi svojega moštva. »To je bil zahteven in hladen dan. In res sem se močno boril, da bi obdržal to majico, predvsem zaradi odlično opravljenega dela moje ekipe. Do konca sem se boril in lahko še en dan nosim tole majico. Hvaležen sem celotni ekipi,« je dejal član Deceuninck-Quick-stepa.

Slovenska kolesarja Jan Tratnik in Domen Novak (Bahrain-McLaren) nista bila med najboljšimi in sta se tako kot večino zadnjih etap vozila v ozadju v upanju na kakšen pobeg v naslednjih etapah. Novak je osvojil 39. mesto (+ 4:00), Tratnik pa 80. (+ 16:13). V skupnem seštevku Tratnik zaseda 69. mesto (+ 42:26), Novak pa 120. (+ 1:19:37).

V ponedeljek bo na sporedu prvi prosti dan, ki bo pomemben predvsem zaradi testiranj na novi koronavirus, zaradi katerega je moral Giro zapustiti eden od favoritov pred začetkom tritedenske preizkušnje, Britanec Simon Yates (Mitchelton-Scott).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine