Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Veliko presenečenje na Touru. Bardet je v rumeni majici

Romain Bardet je zmagovalec etape in prvi nosilec rumene majice. Tadej Pogačar je četrti v skupnem seštevku.
Dvojna zmaga moštva DSM-Firmenich PostNL. FOTO: Thomas Samson Afp
Dvojna zmaga moštva DSM-Firmenich PostNL. FOTO: Thomas Samson Afp
29. 6. 2024 | 18:00
29. 6. 2024 | 22:28
25:30

Francozi se veselijo, njihov junak 33-letni Romain Bardet je zmagal na uvodni etapi 111. Toura in bo oblekel rumeno majico. Na drugem mestu je končal njegov moštveni kolega Frank Van den Broek, 23-letni Nizozemec. 

Že prvi dan smo na Touru videli izjemen boj za rumeno majico. V eni izmed glavnih vlog na anašnji etapi je bil tudi Matej Mohorič, ki je bil v ubežniški skupini vse od 12 kilometra, 203 kilometrov dolge prve etape od Firenc do Riminija. 

Mohorič je popustil v zadnjem delu etape, na predzadnjem klancu. Kazalo je že, da bodo glavni favoriti dirko vzeli v svoje roke, vendar se to le ni zgodilo čisto tako kot smo vsi pričakovali. Kolesarji UAE so prvi selekcionirali peloton, kolesarji Ineosa in Visme pa so njihovo delo samo še nadgradili. V cilj, v Riminiju je prišel močno zdesetkan peloton, v katerem so preživeli le tisti, ki resno računajo na skupni seštevek. 

Najbolj napeto je bilo na zadnjih dveh kilometrih etape, ko se je glavnina ubežnikoma približala na vsega 15 sekund. Sprint glavnine je dobil Wout van Aert, pred Pogačarjem. Evenepoel je bil osmi, Roglič je končal na 34. mestu.
Romain Bardet bo jutri startal v rumeni majici! Tadej Pogačar je s 15-sekundami zaostanka na 4. mestu. Tudi Roglič zaostaja enako.

 

***

Spremljali smo v živo

17:53
Bardet je zmagovalec!

17:52
Samo še 15 km prenosti imata za zadnja dva kilometra!

17:50
Še 4 km za Van den Broeka in Bardeta. Še 35 sekund prednosti imata. To bi moralo zadostovati, saj ju ne lovijo sprinterske ekipe. Tole bo na tesno ...

17:47
Samo še pol minute prednosti za ubežnika, 5 km pred ciljem 1. etape.

17:44
Bo Bardet končno v rumeni majici? Še 9 km, 46 sekund prednosti za dvojec iz Dsm-firmenich PostNL. Ju bodo ujeli tik pred ciljno črto v Riminiju?

17:40
Če jima uspe beg bo to prvovrstno presenečnje. Še 15 km je do cilja, še vedno imata poldrugo minuto prednosti. 

17:35
Mark Cavendish zaostaja 29 minut! Sporočajo, da je tik pred startom današnje etape zbolel. Van den Broek in Bardet ne popuščata, še vedno imata poldrugo minuto prednosti.

17:30
Frank Van den Broek
in Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL) imata poldrugo minuto prednosti pred vsemi favoriti. 

17:25
Healy je počakal na glavnino. Zdaj pripravlja teren za Bettiola. Ubežnika imata 1:37 prednosti, 24 km pred ciljem.

17:20
Bardet in Van der Broek sta še vedno na čelu dirke, tudi na zadnjem gorskem cilju. Še 26 kilometrov ravnine do cilja. V glavnini ni akcije!

17:15
Visma in Ineos vlečejo glavnino na lov za ubežniki. Pogačarjevi niso skupaj. Vingegaard je videti odlično.

17:10
Bardet in Van der Broek sta na čelu dirke. Healy je minuto zadaj, glavnina dve minuti.

17:05
Do cilja je 32 km, samo še en klanec je pred kolesarji. San Marino, dolžina: 7,1 kilometra, povprečni naklon: 4,8 odstotkov. Še vedno so kolesarji Visme na čelu glavnine, ki zdaj zaostaja 2 minuti.

16:57
Ben Healy
je napadel!

16:55
Predzadnji klanec na današnji, uvodni etapi 111. Toura je na vrsti. Montemaggio, dolžina: 4,2 kilometra, povprečni naklon: 6,6. Zadnji vzpon dneva je v državici San Marino, dolžina: 7,1 kilometra, povprečni naklon: 4,8 odstotkov.

16:50
Bardet je samo še nekaj sekund za dvema ubežnikoma, Mohorič je počakal glavnino, ki zaostaja 1:10.

16:45
Bardet je napadel iz glavnine. Mohorič je odpadel iz ubežniške skupine.

16:40
Kolesarji Visme zdaj narekujejo ritem glavnine. Še 50 km do cilja, 3 km do vrha klanca.

16:38
Roglič
je v ospredju glavnine, Pogi je blizu, prvič smo videli Remca, Vingegaard je tik za Pogijem. 

16:33
Začel se je vzpon na San Leo! Glavnina zaostaja dobri dve minuti. 

16:27
Po dolgem spustu sledi klanec na San Leo, dolžina: 4,6 kilometra, povprečni naklon: 7,7. 

16:22
Samo še pet ubežnikov je pred glavnino. Mohorič je še vedno med ubežniki, ki pa imajo le še dve minuti prednosti 63 km pred ciljem. Še trije klanci so pred njimi, prvi sodi v 2. kategorijo, zadnja dva v tretjo.

16:19


16:15
Barbotto je za kolesarji. Mohorič je malce zaostal, vendar bo najbrž ujel priključek na spustu. Vingegaard je tik za Pogijem. Še 70 km do cilja, peloton zaostaja 2:30. 

16:10
Pogačarjevi hudo redčijo peloton! Mohorič malce popušča, vendar bo preživel Barbotto.

16:05
Začelo se je pravo dirkanje na Touru! Pogačarjevi se nabirajo na čelu glavnine. Gaudu je v težavah! Zdaj gre zares!

16:00
Kolesarji UAE prvič na čelu glavnine, ki za ubežniki zaostaja 3:37!

15:55
Ubežniki so že na klancu Barbotto. Klanec sodi v 2. kategorijo, Barbotto, dolžina: 5,8 kilometra, povprečni naklon: 7,6. 

15:50
Na zadnjih 80 km prve etape so kar štirje klanci. Šest ubežnikov ima trenutno 4:35 prednosti pred glavnino. Mohoriču gre odlično, videti je najmočnejši med ubežniki. Mohorič je na begu že od desetega kilometra etape.

15:45
Pred kolesarji je četrti od sedmih klancev na današnji, 1. etapi. Colle de Barbotto, dolžina: 5,8 kilometra, povprečni naklon: 7,6.

15:40
No, kaže, da je tudi prvo dal na koledar!

image_alt
Profesor Moho je podčrtal 9. in 18. etapo

15:35
Tratnik
se ni podal na lov za ubežniki. Tempo v glavnini je umirjen, vendar Tratnik je že nekaj kilometrov na čelu. Skoraj pet minut prednosti imajo spet ubežniki. Cavendish je 10 minut za glavnino! Še 91 km do cilja v Riminiju.

15:30
Do cilja je 96 km, glavnina zaostaja skoraj 4 minute za še šestimi ubežniki, med katerimi je še vedno Mohorič. Jan Tratnik je zdaj na čelu glavnine.

15:27
Letošnji Tour de France bo že 111. zapovrstjo. Prvo dirko so organizirali leta 1903. Nagradni sklad je letos vreden 2,3 milijona evrov, znesek bodo razdelili med 176 kolesarjev iz 22 ekip. Zmagovalec ene od najbolj prestižnih dirk na svetu bo prejel pol milijona evrov nagrade. Drugouvrščeni kolesar bo zaslužil 200.000 evrov, tretjeuvrščeni pa 100.000 evrov. 

image_alt
Profili tras na letošnjem touru – najdaljša dolga 230 kilometrov

15:22
Pogi je belo majico nosil na kar 72. etapah! Seveda je to rekord v zgodovini bele majice na Touru.

15:18
Tudi na tretjem gorskem cilju najhitrejši Ion Izagirre (Cofidis).

15:15
Preberite si, kaj od prvih etap pričakujejo nekateri naši bivši kolesarji.
Nič ni narobe, da so že prve etape tako hribovite. Kdor hoče biti najboljši po treh tednih dirkanja, mora biti letos v optimalni formi že na prvih štirih preizkušnjah. Pričakujem, da se bodo vsi favoriti za skupno zmago v prvih etapah potuhnili in skrili v pelotonu, ker vsi vemo, da bo letos spet najtežji prav zadnji, tretji teden dirke. Prepričan sem tudi, da glavni favoriti za zmago niso samo štirje, ampak je letos na dirki še kar nekaj fantov, ki lahko zmešajo štrene.

15:10
Začniva z Girom, ki ste ga, tako kot boste tudi Tour, strokovno komentirali za RAI. Kako ste videli Pogačarjevo prevlado in koliko moči je po vaši oceni porabil na poti do zmage?

Tadej je bil očitno premočan za vse tekmece, prave dirke za rožnato majico ni bilo. Mislim, da v lovu nanjo Pogačar ni porabil nič več energije, kot si je želel. Dirko je končal v zelo dobrem stanju, mislim, da je bila to zanj idealna priprava za prihajajoči Tour de France.
Preberite si pogovor v celoti:

image_alt
Če bi bil Slovenec, bi navijal na vzponih na San Leo in San Luco

15.05
Tadej Pogačar
je na predstavitvi ekip presenetil z novico, da je pred nekaj dnevi prebolel covid, vendar naj ne bi čutil nikakršnih posledic. Veliko pričakuje od letošnje dirke. Že prvi dve etapi sta mu pisani na nogi. Najbolj pa ga veseli, da ima ob sebi tako izjemno ekipo. Tudi on je bil na višinskih pripravah, največ pozornosti je posvečal kronometrskemu kolesu, saj sta na letošnji dirki dve posamični vožnji na čas.

15:00
Sprinterji odpadajo, kolesarji EF so se umirili, 115 km pred ciljem, glavnina zaostaja 3:28.
14:55
Pred kolesarji je tretji današnji klanec. Cote de Carnaio (10.1 km,  4.7 %)

14:52
Edini leteči cilj je za kolesarji. Sandy Dujardin (TotalEnergies) je zmagal in dobil 20 točk.

14:50
Primož Roglič
je bil med najbolj zgovornimi Slovenci na startu letošnjega Toura. Težko skriva, kako močno si želi starta njegovega letošnjega največjega cilja. Več kot en mesec se je pripravljal na višinskih pripravah v Franciji. Nobenih posledic poškodb ne čuti po tistem grozovitem padcu, spomladi na dirki po Baskiji. Navdušen je nad novim kolesom in ostalo opremo. Svoje velike upe polaga že na drugo etapo, ko bodo morali čez »Rogličev klanec« San Luca, pri Bologni kar dvakrat.

14:45
Peloton je odločen, da danes ne izpusti ubežnikov do cilja. Trenutna prednost osmih ubežnikov, med katerimi je še vedno tudi Mohorič je 3:05, Cavendish zaostaja še pet minut več.

14:40
Tudi drugi današnji klanec od sedmih je za kolesarji. Tudi na drugem gorskem cilju je bil prvi Španec Izagirre.

14:38
Cavendishu
se danes ne obeta nič dobrega, štiri minute zaostaja za glavnino. Pomagajo mu štirje iz ekipe, a vse kaže, da danes še kako trpel, če bo hotel v Rimini priti znotraj časovne zapore.

14:35
Healy, Bettiol
in Carapaz so danes zelo zagreti za etapno zmago. EF je še vedno na čelu glavnine, 130 km do cilja, ubežniki imajo 3:55 prednosti.

14:30
Jan Tratnik
je pred startom povedal, da ne bo samo v vlogi pomočnika, temveč bo svoje priložnosti za etapno zmago iskal predvsem v drugem tednu dirkanja. Seveda pa bo eden izmed glavnih pomočnikov Jonasu Vingegaardu, zmagovalcu zadnjih dveh Tourov. Pripravljen je zelo dobro, skoraj en mesec je bil na višinskih pripravah. Njegova pričakovanja na dirki so velika, prav tako pa si želi tudi velikega ekipnega uspeha.

14:25
EF ima tri kolesarje specialiste za etape, kot je današnja. Zato ni čudno, da še vedno vlečejo glavnino na lov za ubežniki. 

14:20
Ekipa EF Education je na lovu za ubežniki. Pogačarjevi še niso blizu čelu glavnine.

14:15
Na begu so: Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clement Champoussin (Arkéa-B&B Hotels), Frank Van den Broek (Team dsm-firmenich PostNL), Sandy Dujardin (TotalEnergies) in Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). Cavendish za glavnino zaostaja že tri minute! 

14:10
Osem kolesarjev je na begu. Med njimi je še vedno tudi Mohorič. Dobrih pet minut prednosti imajo 150 km pred ciljem.

14:06
Cavendisha
spremljajo štirje sotrpini iz ekipe. Zanje bo danes peklenska etapa! Ubežniki so že na vrhu prvega klanca. Ion Izagirre (Cofidis) je zmagovalec na prvem gorskem cilju letošnjega Toura.

14:02
Matej Mohorič
je bil videti izvrstno razpoložen na predstavitvi ekip v Firencah. Tudi on računa na etapno zmago. Predvsem si je obkrožil 9. etapo, na kateri bo veliko makadamskih odsekov. Sicer sama tras mu ne ustreza najbolje, vendar se bo potrudil na vso moč, da opraviči svoj naslov svetovnega prvaka v gravel kolesarstvu. Prednost pa bo dal pomoči njihovemu kandidatu za stopničke v Nici, Špancu Pellu Bilbau.

13:58
Cavendish je že odpadel! Že na prvem klancu ima težave. To ni dober znak za njegovo 35. etapno zmago na Touru.

13:54

13:49
So že na prvem današnjem klancu. Colle Tre Faggi, dolžina: 12,5 kilometrov, povprečni naklon: 5,1 odstotka.

13:45
Še dva sta se pridružila sedmim ubežnikom. Glavnina zaostaja že 4:35, 162 km pred ciljem.

13:40
Včeraj sta Pogijeva starša Marjeta in Mirko obiskala Rimini, kjer so odkrili spomenik Marca Pantanija.

Pogijeva starša sta že v Riminiju skupaj z organizatorjem italijanskih etap letošnjega Toura Andreo Manusijem. FOTO: Miha Hočevar
Pogijeva starša sta že v Riminiju skupaj z organizatorjem italijanskih etap letošnjega Toura Andreo Manusijem. FOTO: Miha Hočevar

13:35
Rogličevi so se umaknili s čela glavnine. Jonas je ujel glavnino. Ubežniki z Mohoričem imajo skoraj dve minuti prednosti.

13:30
Vingegaard
je zamenjal kolo. Nihče iz ekipe ga ni počakal. Zdaj sam lovi glavnino! Kolesar s številko 1, sam lovi glavnino ... in to s starim kolesom! Nekaj čudnega se dogaja v Vismi!

13:25
Sedem ubežnikov ima 1:11 prednosti pred dvema zasledovalcema. Ampak, peloton ju je že ujel. Kaže, da glavnina ne bo dovolila Mohoriču in ostalim ubežnikom prav daleč. Zanimivo, Rogličeva Bora vleče glavnino!

13:20

13:15
Ubežniki so: Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clement Champoussin (Arkéa-B&B Hotels), Frank Van den Broek (Team dsm-firmenich PostNL), Sandy Dujardin in Matteo Vercher (TotalEnergies). Imajo že poldrugo minuto prednosti, 180 km pred ciljem. 

13:10
Da, beg je uspel. Skupinica z Mohoričem ima že skoraj minuto prednosti.

13:05

Prav tako pa ugibamo, kdo vse se lahko vmeša v boj največje četverke? Kajti ni rečeno, da je ta četverka res nepremagljiva, prav vsi štirje so prišli na dirko s »težkim nahrbtnikom«. Vingegaard, Roglič in Remco imajo za sabo sanacijo poškodb, ki so jih staknili spomladi na dirki po Baskiji, Pogačar pa je letos že dirkal in tudi zmagal na eni izmed tritedenskih dirk. Kako se njegovo telo lahko odzove še na drugi tritedenski dirki? In vmes je še prebolel covid. 

13:00
Še poljub za srečo pred startom ...

12:55
Beg ni uspel še nikomur, čeprav se napadi nenehno vrstijo drug za drugim. Pidcock je že jamral nad vročino. Povprečna hitrost je kar 53 km/h! 

12:50
34 stopinj Celzija je trenutno v Firencah, veter piha pelotonu v hrbet z desne strani, ni močan veter, 7 km/h piha. Napadi se vrstijo. 

12:45
Končno se je začela 1. etapa letošnjega Toura! Napadi so se že začeli! Ekipa Uno X je prva začela z napadi ...

12:44
Remco je zaskrbljen že pred prvo etapo. Jan Hirt je zbil tri zobe zaradi nesreče pri podpisovanju startne liste.

12:40
Prvi Remcov pomagač na klancih se je poškodoval že pred startom zaprte vožnje.

12:35
Na letošnjem Touru vsi govorijo o boju največje četverke v novejši zgodovini dirke. Kolesarji Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jonas Vingegaard in najmlajši Remco Evenepoel so v središču pozornosti vsega dogajanja v Firencah.

Takoj za to uganko četverice se postavlja vprašanje ali bo uspelo Marku Cavendishu zmagati na vsaj eni etapi in s tem biti prvi na večni lestvici osvojenih etapnih zmag na Touru.

Trenutno sta skupaj z legendarnim, najboljšim kolesarjem vseh časov, Eddyjem Merckxom, izenačena na 34.

Boj za Škodino zeleno majico bo potekal predvsem med temi favoriti: Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Arnaud Demare, Fabio Jakobsen, Mads Pedersen, Mark Cavendish, Biniam Girmay, Phil Bauhaus, Bryan Coquard. Za belo majico sta glavna favorita Remco Evenepoel in Juan Ayuso, ter Matteo Jorgenson.

12:30
Kljub temu da danes tu v Italiji vsi čakajo na nogometno tekmo Italija: Švica, je prišlo na 1. etapo Toura izredno veliko gledalcev. Zaprta vožnja še traja.

12:25
Peloton se je premaknil iz središča Firenc naprej proti začetku 1. etape. Uradni start je ob 12:40.

12:20
Sredi Firenc poteka slovesnost ob prvem začetku Toura v Italiji, v vsej njegovi zgodovini! Kolesarji so se skrili v senco. Tole bo trajalo še 20 minut.

12:15
Nenavaden začetek letošnjega Toura z izjemno dolgo zaprto vožnjo po zelo vročih Firencah. Kljub temu se je ob cesti zbrala ogromna množica ljudi. 

12:10
Prva etapa se je začela v Firencah s kar 16 km dolgo zaprto vožnjo. V Firencah je danes zelo vroče, kar 34 stopinj je trenutno.

1.etapa
1.etapa

Da, prav ste prebrali, letošnja dirka po Franciji se začne v Italiji! V Firencah, danes, 29. junija, bo Grand Depart, veliki start, največje kolesarske dirke na svetu, največjega vsakoletnega športnega dogodka na svetu.

image_alt
Profili tras na letošnjem touru – najdaljša dolga 230 kilometrov

Cilj zadnje etape pa ne bo v Parizu, tako kot je to že v praksi, ampak bo v Nici, razlog pa so seveda priprave na začetek olimpijskih iger v glavnem mestu Francije. 

Na 111. Touru je 8 ravninskih etap, 4 hribovite, 7 gorskih (s 4-cilji na vrhu klanca:  na Saint-Lary-Soulan Pla d’Adet, Plateau de Beille, Isola 2000, Col de la Couillole), 2 kronometra in 2 dneva počitka.

 

Letos bo druga posamična vožnja na čas na zadnji etapi v Nici! To se ni zgodilo že celih 35 let. Spomnimo se, leta 1989 je bil tisti legendarni dvoboj med Francozem Laurentom Fignonom in Američanom Gregom Lemondom. Na koncu je slavil slednji, zmagal je za pičlih 8 sekund v skupnem seštevku, kar je še vedno najmanjša razlika med zmagovalcem in drugouvrščenim v zgodovini dirke. Kakšen bo letošnji scenarij? Bomo spet videli končni obračun ravno med Slovencema, med Pogačarjem in Rogličem?

Apenini (Italija), italijanske in francoske Alpe, osrednji masiv in Pireneji bodo gorske verige na letošnji dirki.

Tour bo letos obiskal štiri države:  Italija, San Marino, Monako in Francija. V Franciji bo dirka potekala skozi 7 regij in 30 departmajev.

Dvanajst od skupno 39 krajev oziroma etapnih mest, bodo prvič gostili Tour.. Po vrstnem redu: Firence, Rimini, Cesenatico, Bologna, Piacenza, Saint-Vulbas, Gevrey-Chambertin, Colombey-les-Deux-Églises, Évaux-les-Bains, Gruissan, Superdévoluy, Col de la Couillole.

Primož Roglič je celotno letošnjo sezono podredil Touru. FOTO:  Anne-Christine Poujoulat Afp
Primož Roglič je celotno letošnjo sezono podredil Touru. FOTO:  Anne-Christine Poujoulat Afp

Na deveti etapi bo kar 14 makadamskih sektorjev, skupno v dolžini 32 kilometrov. Najvišji vrh letošnje pentlje je prelaz Bonette v Alpah, 2802 metra nad morjem! To je streha letošnjega Toura!

Kolesarji bodo morali na 21. etapah, »preplezati« 52 230 višinskih metrov! Denarne nagrade: Skupno 2,3 milijona evrov bo podeljenih ekipam in kolesarjem, vključno s  500.000 evrov končnemu zmagovalcu skupne posamične razvrstitve.

Današnja, 1. etapa od Firenc do Riminija je dolga 206 kilometrov. 

Je to najtežja prva etapa v zgodovini Toura? Že prvi dan jih čaka 3847 višinskih metrov. Že prva etapa bo pokazala, kdo lahko resno računa na skupni seštevek. Slab dan pomeni že konec Toura? Kar sedem kategoriziranih klancev že na prvi etapi!

Colle Tre Faggi, dolžina: 12,5 kilometrov, povprečni naklon: 5,1 odstotka. Colle Monte delle Forche, dolžina: 2,5 kilometra, povprečni naklon: 6,2 odstotka. Sella di Raggio, dolžina: 7,1 kilometra, povprečni naklon: 6 odstotkov.

Colle de Barbotto, dolžina: 5,8 kilometra, povprečni naklon: 7,6. San Leo, dolžina: 4,6 kilometra, povprečni naklon: 7,7. Montemaggio, dolžina: 4,2 kilometra, povprečni naklon: 6,6. Zadnji vzpon dneva je v državici San Marino, dolžina: 7,1 kilometra, povprečni naklon: 4,8 odstotkov.

Kdo so današnji favoriti? 

Tadej Pogačar, Primož Roglič, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Pello Bilbao, Tom Pidcock, Matej Mohorič, Ben Healy, Alberto Bettiol, Santiago Buitrago, Marc Soler, Maxim Van Gils ... 


Results powered by FirstCycling.com

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine