Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič se je potrudil ne prevzeti rožnate majice

Gorska 13. etapa je bila zaradi zelo slabega vremena iz 199 skrajšana na 75 kilometrov. Roglič se ni trudil prevzeti rožnate majice.
 Einer Rubio je pravi heroj današnje etape. FOTO: Luca Bettini Afp
 Einer Rubio je pravi heroj današnje etape. FOTO: Luca Bettini Afp
19. 5. 2023 | 08:00
19. 5. 2023 | 17:45
12:45

Na koncu je bilo videti, kot da Primož Roglič noče prevzeti rožnate majice. Mogoče res še ni čas za tak podvig, Giro je še dolg in najpomembnejše etape so še na vrsti.

Roglič ni poskusil niti enkrat napasti vodilnega Gerainta Thomasa. Njegova preračunljivost sega dolgoročno naprej. 

Jumbovci so danes opravili odlično delo. FOTO: Luca Bettini Afp
Jumbovci so danes opravili odlično delo. FOTO: Luca Bettini Afp

Zaradi slabih vremenskih razmer je bila 13. etapa močno skrajšana. Gledali smo skupinski kronometer, etapo za katero so se pred štartom vsi kolesarji morali dolgo ogrevati na trenažerjih pod streho. Po poku štartne pištole pa je šlo na vso moč vse do smučarskega centra v Crans Montani. 

Giro je danes obiskal sosednjo Švico in s tem odprl pot k najtežjim gorskim etapam, ki si bodo sledila v zadnji tretjini dirke. Res je, da smo pričakovali vsaj Rogličev poskus napada na rožnato majico, a je zdaj jasno, da je za to še prezgodaj.

Skrajšano etapo je zaznamoval danes izredno razpoloženi Francoz, veteran, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ki je napadel kar osemkrat, na vse pretege se je trudil v cilj priti sam. Ni mu uspelo, ni se mogel znebiti ne Jeffersona Cepede (EF Education-EasyPost) niti  Einerja Rubia (Movistar). Vseeno je vse do zadnjega kilometra kazalo, da je Pinot danes najmočnejši na dirki, a smo se ušteli. Einer Rubio (Movistar) je bil v šprintu močnejši od Pinota, Cepede je bil tretji.

Glavnina je imela oster tempo ves zadnji klanec, a samo dva kolesarja sta napadla in se tudi odpeljala naprej v lov na ubežnike. Roglič in Thomas sta bila ves čas »zlepljena«, videlo se je, da gre Rogliču dobro, a danes na njegovem meniju ni bilo rožnate majice. V cilj sta prišla istočasno. Geraint Thomas je še vedno v rožnati majici, Roglič pa dve sekundi za njim.

Geraint Thomas ostaja v rožnatem. FOTO: Luca Bettini Afp
Geraint Thomas ostaja v rožnatem. FOTO: Luca Bettini Afp

Jutri je na vrsti 14. etapa, ki je gorska na papirju, na cesti bo malce drugače. Edini gorski cilj je v prvem delu etape, zato ne verjamemo, da se bo v glavnini kaj zgodilo. Klanec na Simplon Pass je dolg kar 20 kilometrov, povprečen naklon je 6,5 odstoten, vrh dosežejo že na 65 kilometru etape dolge 194 kilometrov od Sierre do Cassana Magnaga.

S spremljanjem v živo začnemo ob 15. uri

14. etapa z zelo zanimivo traso. FOTO: Giroditalia.it 
14. etapa z zelo zanimivo traso. FOTO: Giroditalia.it 

***

Spremljali smo v živo
 

15:20
Roglič
je prišel v cilj tik za Thomasom ... ostaja drugi.

15:18
Caruso
je skočil iz glavnine!

15:16
Nič ne bo s Pinotovo zmago ...  Einer Rubio (Movistar) je zmagovalec 13. etape!

17:12
Ubežniški trio je spet skupaj, glavnina poltretjo minuto zadaj, vse mirno ... Glavnina je številna, kaže, da je tempo ravno pravšnji tudi za tiste, ki niso tekmeci za skupni seštevek.

17:09
Jefferson Cepeda
(EF Education-EasyPost) solira, Pinot in Rubio ga lovita, še 4 km do cilja.

17:05
Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) ne neha z napadanjem. Držita ga samo še Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost) in  Einer Rubio (Movistar). V glavnini se ne dogaja veliko, vajeti imajo kolesarji Ineosa ... zaostajajo 3 minute. Zdaj je pospešil Hugh Carty! Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost) je dal kontro Pinotu!

17:00

16:56
Ajajaj ... ubežniki se ne morejo zmeniti kdo bo držal ritem ... Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) je napadel četrtič. Sledijo mu Einer Rubio (Movistar), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost). Glavnina zaostaja 2:50, 8 km pred ciljem.

16:53
Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) je spet napadel! Glavnina zaostaja 2:44 ... 10 km pred ciljem.

16:50

16:46
Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) je napadel že na začetku klanca. Danes je odločen zmagati. Vendar, kaj se bo dogajalo okoli rožnate majice?

16:42
Kolesarji so že na zaključnem klancu. Roglič se vseskozi vozi za rožnato majico. Ob sebi ima štiri pomočnike.

16:40

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Einer Rubio (Movistar), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost) in Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën)  so ubežniki, ki bežijo pred rožnato majico. In dobro jim gre od nog. Če pred podlate Crans Montane pridejo s tremi minutami prednosti, bo glavnina lahko takim kolesarjem le pomahala v pozdrav. 

16:32
Še 9 km ravnine do zaključnega klanca ... glavnina z Rogličem zaostaja 3:24.

16:27
Pet ubežnikov ima pred glavnino 3:48 prednosti, 30 km pred ciljem, zaključni klanec na smučišče Crans Montana je dolg 13,1 kilometra in povprečno 7,2-odstoten.  

16:25

16:20
Vsi pričakujemo, da bo Roglič danes le stisnil tisti sekundi proti Thomasu in oblekel rožnato majico. 

16:15
Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) je danes akcijski junak! Odločen je, da na švicarsko smučišče pride sam. Zaledovalci mu komaj sledijo. Spusta je konec, sledi 23 km ravnine in potem zaključni klanec.

16:10
Po spustu je 23 km ravnine, potem sledi zaključni klanec na smučišče Crans Montana, dolg je 13,1 kilometra in povprečno 7,2-odstoten. 

16:06
Danes sem srečal Primoževega očeta Poldeta ... čisto isto hojo imata ...

16:02
Drugi del spusta je veliko prijaznejši, cesta je odlična, prava švicarska! Glavnina za ubežniki zaostaja 3:11, 47 km pred ciljem.

15:57
Roglič
je senca rožnate majice. Seveda, če bi bilo kaj sonca ... vsaj ne dežuje ... ponekod je še sneg, zato je cesta na senčnih legah mokra, zelo ozka je, zavita, tehnično zelo zahteven spust je.

15:55
Prvi kolesarji so že na vrhu Croix de Coeur. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) je prvi prečkal gorski cilj. Zdaj sledi dolg spust po zelo slabi cesti. No, vsaj suha je.  

15:50
Primož
je vseskozi blizu rožnate majice. Videti je, da nima težav z ritmom glavnine. Trenutno ne dežuje, cesta je suha.

15:44
Thibaut Pinot
(Groupama-FDJ), Einer Rubio (Movistar),  Derek Gee (Israel-Premier Tech) in Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost) imajo 1:45 pred rožnato majico in Rogličem. Pinot je danes zelo razpoložen. V glavnini pa Damiano Caruso (Bahrain Victorious) nervozno kolesari na čelu.

15:42
Štirje kolesarji so v ospredju, glavnina zaostaja 1:37. Še 63 km do cilja, 4 km do vrha prvega klanca.

15:38
Roglič
je tik za rožnato majico. Klanca še ni konec, začelo je deževati!

15:36
Manj kot minuto prednosti imajo: Valentin Paret-Peintre, Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën), Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan), Hugh Carthy, Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Will Barta, Einer Rubio (Movistar). Ineos-Grenadier ima vajeti glavnine.

15:32
Osem kolesarjev ima 43 sekund prednosti pred glavnino oz. kar je od glavnine ostalo. Bolje, da rečemo od skupine favoritov, ki so še vedno skupaj, tik za rožnato majico.

15:27
Jefferson Cepeda
 (EF Education-EasyPost) ima rahlo prednost pred zasledovalci ...

15:25
Croix de Coeur, prevozili ga bodo v celoti. Je 15,4 kilometra dolg, s povprečnim 8,8-odstotnim naklonom. V zadnjih štirih kilometrih strmina preseže 10 odstotkov. Cesta se potem spusti do Riddesa, sledi 23 kilometrov dolga ravnina potem pa zaključni vzpon. Vzpon do smučišča Crans-Montana je dolg 13,1 kilometra in povprečno 7,2-odstoten. Spust so kljub dežju in mrazu, cesta naj bi bila precej nevarna, ohranili v celoti.

15:20
Na vso moč gredo ... tole bo še zanimivo. Glavnina je že zdavnaj razpadla na veliko manjših skupinic. 

15:15
Šprinterji že odpadajo iz glavnine. Vsi kolesarji so se pred štartom ogrevali na trenažerjih, kar pomeni, da bomo v bistvu gledali skupinski gorski kronometer. Današnja skrajšana etapa je narejena iz vzpona spusta in vzpona ...

15:10

15:05
Namesto najvišjega vrha na Giru, bomo gledali šprintersko gorsko etapo!

15:00
Končno so koesarji štartali! Močno skrajšana etapa je dolga le 74,6 km! Skrajšana je zaradi zelo slabih vremenskih pogojev na trasi.

13. etapa je nekoliko predrugačena zaradi nevarnosti snežnih plazov. FOTO: Giroditalia.it
13. etapa je nekoliko predrugačena zaradi nevarnosti snežnih plazov. FOTO: Giroditalia.it

***

Upajmo, da številka 13 ne bo nesrečna za kolesarje, čeprav jim vreme spet ni naklonjeno. Gorska 13. etapa od Borgofranca d'Ivree do Crans-Montane v Švici bi morala biti dolga 199 kilometrov, a bodo prvih 119 kilometrov zaradi dežja in mraza izpustili.

Start etape bi moral biti v Borgofrancu pri Ivrei, a so se kolesarji pred začetkom usedli za mizo z vodstvom dirke. Direktor Gira Mauro Vegni je sporočil pričakovano novico – etapa bo precej krajša: »Vsak ima svoje interese, v mojih mislih je predvsem dobrobit Gira. Dogovorili smo se, da bodo kolesarji šli z avtobusi v Švico in tam začeli etapo, po poročilih s terena je v Švici vreme precej boljše.«

Vzpon na San Bernardo bodo izpustili v celoti, protokol pa je bil zelo nenavaden. Kolesarji so se kljub močnemu nalivu morali pojaviti na startu dirke v Borgofrancu, kjer so se zapeljali po nevtralni coni in nato premočeni odšli nazaj v avtobuse. Prepeljali jih bodo na novo startno črto v La Chablu, etapa bo dolga le 74,6 kilometra, začela pa se bo z vzponom.

To bo Croix de Coeur, prevozili ga bodo v celoti. Je 15,4 kilometra dolg, s povprečnim 8,8-odstotnim naklonom. V zadnjih štirih kilometrih strmina preseže 10 odstotkov. Cesta se potem spusti do Riddesa, sledi 23 kilometrov dolga ravnina potem pa zaključni vzpon. Vzpon do smučišča Crans-Montana je dolg 13,1 kilometra in povprečno 7,2-odstoten. Spust so kljub dežju in mrazu, cesta naj bi bila precej nevarna, ohranili v celoti.

Danes bo vrstni red med deseterico zagotovo zelo premešan. Upamo, da bo Primož pokazal, kdo je Primus na Giru. Vse drugo bo močno presenečenje, razen če bo kakemu ubežniku uspel veliki met, tak, kot je včeraj Nemcu Denzu. Danes se Giro začne zares!

Bo Roglič danes preoblekel Thomasa? FOTO: Luca Bettini/AFP
Bo Roglič danes preoblekel Thomasa? FOTO: Luca Bettini/AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine