Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Protestniki so za eno uro prekinili cestno dirko v Glasgowu

Danes se na moški cestni dirki delijo odličja na Škotskem. Vrhunec svetovnega prvenstva prinaša maratonsko kriterijsko dirko in slovenske upe na kolajno.
FOTO: KZS
FOTO: KZS
6. 8. 2023 | 09:30
6. 8. 2023 | 13:06
3:44

Za kolesarji v Glasgowu je že prvi dan končnih odločitev. Monika Hrastnik po padcu in poškodbi višje od 11. mesta ni mogla, na koncu je bila zadovoljna, da Glasgow zapušča cela, le z odrgninami in udarci, brez zlomljenih kosti. 

Nato je sledila dirka mladink, kjer je imela Neža Zupančič veliko smole s kolesom in dirke ni končala, na moški dirki mladincev pa je bila Slovenija zelo konkurenčna. Reprezentanca je dirkala dobro, borbeno, žal pa so po padcih ostali brez dveh članov peterice. 

Ključno je bilo, da so zamudili odločilni pobeg skupinice, po katerem jim je preostal le še celodnevni lov. Žal ni bilo dovolj pomoči in volje drugih reprezentanc, naslov prvaka je šel Albertu Philipsenu na Dansko, slovensko čast pa je rešil Žak Eržen z 9. mestom.

Za najboljše okrog 80 dolgih šprintov

Mladinska dirka je bila dober pokazatelj tudi za člane, kaj si danes lahko obetajo v Glasgowu. Dirka se bo začela ob 10:30, čaka pa nas maratonska kriterijska preizkušnja. Član francoske reprezentance Valentin Madouas ocenjuje, da najboljše čaka kar 80 šprintov, dolgih od 10 do 15 sekund, če bodo želeli ostati v ospredju.

»Ne vem, kaj se je dogajalo, da so prišli do takšne proge. Izgleda, da je bil nekdo pijan in preveč navdušen, ko si jo je zamislil. A vendar mi je všeč, ustreza mojim karakteristikam, kolesarji za klasike bodo tu blesteli,« je bil razdvojen Francoz Benoit Cosnefroy

image_alt
Pogačar vseskozi sanja o mavrični majici

Na krogih izgubiš občutek za prostor

Nekoliko manj je bil zadovoljen Matteo Trentin, ki je bil v ospredju na podobni trasi že na EP 2018: »Nisem si mislil, da je to mogoče, a vendarle so prireditelji naredili traso še bolj tehnično zahtevno, kot je bila leta 2018.« Julian Alaphilippe je dejal, da je po dveh krogih na trasi povsem izgubil občutek za prostor, bil je dezorientiran, z gledalci pa bo ta občutek še toliko hujši. 

Profil današnje moške cestne dirke članov. 
Profil današnje moške cestne dirke članov. 

Takšna dirka nas torej danes čaka v Glasgowu - če bo deževalo, si lahko obetamo festival padcev, veliko tehničnih težav, ki so za kolesarja na krogih lahko že usodne, saj so avti zelo daleč, predvsem pa ogromno napadov in šprintov v ovinke. To bo klasična dirka na izpadanje, v kateri skoraj gotovo ne bomo spremljali skupine 20 in več kolesarjev, ki bi se v šprintu pomerili za zmago. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine