Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Cestno kolesarstvo: nov slovenski nacionalni šport

V tokratnem prispevku razkrivamo, zakaj je cestno kolesarstvo postalo tako priljubljeno, kakšne so njegove prednosti ter kakšno opremo potrebujete.
FOTO: Hervis
FOTO: Hervis
24. 8. 2021 | 08:58
5:42
Če ste veliko na cesti, ste v teh toplih dneh zagotovo na svoji poti opazili tudi kakšno cestno kolo. Cestno kolesarjenje je vse bolj priljubljena aktivnost med Slovenci. Tokrat vam razkrijemo, kako je ta šport sploh postal tako priljubljen, kakšne so njegove koristi, za koga je primeren ter kakšno opremo potrebujemo.

 

Tour de France

 
Zanimanje za cestno kolesarstvo se je v Slovencih najbolj vzbudilo lansko leto ob kolesarski dirki »Tour de France«. Tam je tekmoval tudi Primož Roglič, ki je kot prvi Slovenec osvojil rumeno majico. Večino dirke je bil favorit za zmago, a je na koncu presenetil in ga prehitel drugi Slovenec – Tadej Pogačar, ki je slavni Tour ponovno osvojil tudi letos. S tem se je navdušenje nad cestnim kolesarstvom izjemno povečalo in Slovenci so se začeli tudi samostojno ukvarjati s tem privlačnim športom.
 
Tudi letos Tadej Pogačar in Primož Roglič dosegata izjemne rezultate – med drugim je Roglič na olimpijskih igrah v Tokiu na kronometru osvojil zlato medaljo, Pogačar pa se lahko pohvali z bronom s cestne dirke. Cestno kolesarstvo je tako v zadnjih dveh letih na malih ekranih po Sloveniji postalo zelo gledan šport ter pogosta oblika rekreacije na naših cestah. 
 

Koristi cestnega kolesarstva

 
Ko se je priljubljenost cestnega kolesarstva povečala, je veliko ljudi odkrilo svoj nov hobi. A to ni samo odlična oblika sprostitve – cestno kolesarstvo ponuja cel kup koristi. Pomaga lahko pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, nekaterih vrst raka ter celo depresije. Prav tako je priljubljen šport pri vseh, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, saj učinkovito deluje pri izgubljanju maščobe ter porabljanju kalorij.
 
Cestno kolesarstvo je tudi zaradi razgibanosti cestnega omrežja v Sloveniji izredno preprosto. Tako se vam ni treba peljati na oddaljene, posebne proge – tudi v vaši okolici je zagotovo kakšna cesta, primerna za kolesarjenje. Ob cestah boste lahko odkrili tudi kakšne skrite kotičke in se naužili lepot narave. Ker kolo ne potrebuje nobenega goriva, je ta šport tudi prijazen do okolja.
 

Za koga je cestno kolesarstvo primerno?

 
Ta šport je primeren za vsakogar, ki ima interes, ker ne obremenjuje sklepov. Cestno kolo lahko zajahajo odrasli, pa tudi starejši ljudje. Primerno je tudi za začetnike, je pa tukaj treba poznati nekaj osnov cestnega kolesarstva. Na kolesarski izlet se lahko odpravite tudi z družino – pomembno je le, da otroci že dobro obvladajo kolo, da jih ob tem dobro podučite o upoštevanju cestnih pravil ter da imate svoje najmlajše ves čas pod nadzorom.
 
Zavedati se moramo, da pri tem športu postanemo del prometa. Upoštevati je treba cestnoprometne predpise in, če je le možno, voziti ob robu ceste. Za večjo varnost se lahko na kolo odpravite v paru ali manjših skupinah, a nikoli ne vozite eden ob drugemu – bodite v vrsti en za drugim, na primerni medsebojni razdalji.

FOTO: Hervis
FOTO: Hervis

 

Potrebna oprema

 
Če se želimo športa lotiti čim bolj učinkovito in varno, je pomembno, da izberemo tudi kakovostno kolesarsko opremo. Osnova je seveda dobro cestno kolo, priporočamo pa tudi ustrezna kolesarska oblačila. Za varnost je izjemnega pomena kolesarska čelada, v primeru vožnje v temi pa tudi svetilka.
 

#Cestno kolo

 

Kakovostno cestno kolo je narejeno tako, da je prilagojeno vožnji po asfaltu. Ima ukrivljeno krmilo in ozke pnevmatike. Pomembno vlogo igra tudi sedež, ki poskrbi, da je vaša vožnja bolj udobna. Sedež je treba prilagoditi vaši višini, sama oblika pa je odvisna od vaših potreb.
 
Za ohranjanje kakovosti je potreben tudi reden servis koles. Z rednimi servisi in pregledi ohranjamo življenjsko dobo posameznih delov, pa tudi kolesa kot celote. Ob nakupu kolesa se svetuje takojšnji servis, na katerem se prepričate, ali res vse deluje brezhibno. V kratkem sledi še en servis, na katerem se zopet preveri, ali so se morda pojavile kakšne napake. Pozneje svetujemo servis najmanj dvakrat letno, pred začetkom in po koncu kolesarske sezone.
 

#Kolesarska oblačila

 
Svetujemo tudi kolesarska oblačila. Pomembne so predvsem kolesarske hlače, ki lahko preprečijo ali pa vsaj omilijo bolečine v zadnjici ter odrgnine na koži, saj so primerno oblazinjene za udobnejše daljše vožnje. V primeru večerne vožnje je najbolje, da uporabljate svetleča oblačila, da vas avtomobili lažje opazijo. Oblačila je treba prilagoditi tudi vremenskim razmeram.
 

#Čelada

 
Za varnost je nujno potrebna tudi uporaba čelade. Zakonsko je sicer obvezna uporaba samo za osebe, mlajše od 16 let, a se tudi odrasli s čelado lahko zaščitijo pred marsikatero poškodbo. Neuporaba čelade je včasih lahko celo usodna. Pri izbiri čelade je pomembno, da se ta popolnoma prilega – torej, da ni prevelika ali premajhna. Ne sme vas tiščati, hkrati pa tudi ne sme »plesati«.
 

 

Naročnik oglasne vsebine je Hervis
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine